🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Домашни котки - убийци ?!

Според проведени наскоро изследвания домашните котки убиват все повече малки бозайници и птици.

Скоро в Нова Зеландия хора се оплакаха, че милиони птици са убивани годишно от пуснатите на свобода домашни котки. Това може да предизвика сериозен проблем с популацията от птици на острова.

Отначало много хора смятаха, че не котките са виновни за тези убийства, но нови изследвания направени в САЩ показват, че това може би е самата истина.

Проучване направено от списание "Nature" показва, че домашните котки в САЩ убиват над 3.7 милиарда птици годишно и около 20 милиарда мишки и други дребни бозайници.

Проучванията показват, че набезите на котките оказват по - голямо влияние върху популациите на тези животни от загубата на местообитание, селскостопанските химикали и др.

По природа котките са безпощадни хищници и са сред 100-те най - опасни видове в света, които причиняват инвазия. В миналото котките са пренесени по целия свят заедно с моряците, които са ги гледали, като домашни любимци.

Котка убива птицаОпасни ли са бездомните коткиПо този начин те се заселели на места, където животните не са имали естествени хищници преди това и били лесна плячка за ловките котки.

По последни данни около 14% от популациите от птици на острови населени с котки са изчезнали заради тях.

Данните за САЩ показват, че домашните котки са отговорни за убийството на огромен брой птици и мишки всяка година.

Изследването е направено на територията на 48 щата, като не са включени само Аляска и Хавай. Резултатите са шокиращи, но истински!

Една бездомна домашна котка убива на година средно от 30 до 47 птици и от 177 до 299 дребни бозайници. Екипът провеждащ изследванията е установил, че в САЩ има между 30 и 80 милиона безстопанствени котки.

Това означава, че между 1.4 и 3.7 милиарда птици биват убивани от котки всяка година. Около 33% от убитите птици не са местни видове.

Изчислено е още, че между 6.9 и 20.7 милиарда дребни бозайници биват убивани от котки годишно. Възможно е котките да оказват влияние и върху популациите от влечуги и земноводни, но няма данни за това, тъй като проучванията са били концентрирани само върху птиците и дребните бозайници.

Въз основа на подобни данни от Европа и Австралия учените предполагат, че около 822 милиона влечуги и 299 милиона земноводни също стават жертва на котките годишно в САЩ.

Резултатите от изследването показват, че котките са причина за много по - голяма смъртност при останалите животни, отколкото се смяташе до сега. Според тях е наложително да се предприемат някакви мерки, за да се намали това вредно въздействие на котките.

Това проучване е само част от едно много по - голямо проучване, което трябва да определи годишния брой на смъртни случаи при птиците, причинен от убиване от хищници, вредни химикали и сблъсъци със самолети, ветрогенератори и други сгради. Около една трета от всички 800 вида птици живеещи в САЩ са застрашени от изчезване.

От години защитниците на птиците и котките спорят по въпроса какво трябва да се прави с бездомните котки. Едните настояват за евтаназия, докато другите искат бездомните котки само да бъдат кастрирани.

Заключенията на този доклад могат да помогнат на защитниците на птиците да отстояват своите искания с цел да се регулира броя на домашните котки, живеещи на свобода.  В САЩ в момента в приютите за животни всяка година се евтанизират около 4 милиона бездомни котки.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5. Любомир Михалчев
Тези изследователи не е зле да изгледат анимационното филмче умно село. Не искам и да си помислям какво ще стане ако се евтанизират котките в един съвременен град, в който гъмжи от буклуци и отпадаци.Ако ги няма уличните котки ще има улични мишки и плъхове. Много ми е интересно как тогава ще евтанизират 20.7 милиарда мишки.
4. Никол17
И мисля че Татяна е права.
3. Никол17
МОЯТА КОТКА Е УБИВАЛА САМО ПРОБЛЕМНИ МИШКИ И НИЩО ДРУГО.ОТНОСНО ЯДЕНЕТО НА ПТИЦИ ТЯ ГИ ПЪХАШЕ В УСТАТА СИ НО НЕ ГИ Е УБИВАЛА.АКО ИМАШЕ ПО-ГОЛЕМИ БУКВИ ЩЯХ ДА НАПИША ТОВА С ТЯХ!
2. Татяна
По-голям убиец от човека няма!
1. 4u4uliga
Някои хора са безумни.Да се замислят малко те какви щети нанасят на природата и животните,а не да обвиняват самите тях.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...