Домашни котки - убийци ?!

Домашни котки - убийци ?!

Според проведени наскоро изследвания домашните котки убиват все повече малки бозайници и птици.

Скоро в Нова Зеландия хора се оплакаха, че милиони птици са убивани годишно от пуснатите на свобода домашни котки. Това може да предизвика сериозен проблем с популацията от птици на острова.

Отначало много хора смятаха, че не котките са виновни за тези убийства, но нови изследвания направени в САЩ показват, че това може би е самата истина.

Проучване направено от списание "Nature" показва, че домашните котки в САЩ убиват над 3.7 милиарда птици годишно и около 20 милиарда мишки и други дребни бозайници.

Проучванията показват, че набезите на котките оказват по - голямо влияние върху популациите на тези животни от загубата на местообитание, селскостопанските химикали и др.

По природа котките са безпощадни хищници и са сред 100-те най - опасни видове в света, които причиняват инвазия. В миналото котките са пренесени по целия свят заедно с моряците, които са ги гледали, като домашни любимци.

Котка убива птицаОпасни ли са бездомните коткиПо този начин те се заселели на места, където животните не са имали естествени хищници преди това и били лесна плячка за ловките котки.

По последни данни около 14% от популациите от птици на острови населени с котки са изчезнали заради тях.

Данните за САЩ показват, че домашните котки са отговорни за убийството на огромен брой птици и мишки всяка година.

Изследването е направено на територията на 48 щата, като не са включени само Аляска и Хавай. Резултатите са шокиращи, но истински!

Една бездомна домашна котка убива на година средно от 30 до 47 птици и от 177 до 299 дребни бозайници. Екипът провеждащ изследванията е установил, че в САЩ има между 30 и 80 милиона безстопанствени котки.

Това означава, че между 1.4 и 3.7 милиарда птици биват убивани от котки всяка година. Около 33% от убитите птици не са местни видове.

Изчислено е още, че между 6.9 и 20.7 милиарда дребни бозайници биват убивани от котки годишно. Възможно е котките да оказват влияние и върху популациите от влечуги и земноводни, но няма данни за това, тъй като проучванията са били концентрирани само върху птиците и дребните бозайници.

Въз основа на подобни данни от Европа и Австралия учените предполагат, че около 822 милиона влечуги и 299 милиона земноводни също стават жертва на котките годишно в САЩ.

Резултатите от изследването показват, че котките са причина за много по - голяма смъртност при останалите животни, отколкото се смяташе до сега. Според тях е наложително да се предприемат някакви мерки, за да се намали това вредно въздействие на котките.

Това проучване е само част от едно много по - голямо проучване, което трябва да определи годишния брой на смъртни случаи при птиците, причинен от убиване от хищници, вредни химикали и сблъсъци със самолети, ветрогенератори и други сгради. Около една трета от всички 800 вида птици живеещи в САЩ са застрашени от изчезване.

От години защитниците на птиците и котките спорят по въпроса какво трябва да се прави с бездомните котки. Едните настояват за евтаназия, докато другите искат бездомните котки само да бъдат кастрирани.

Заключенията на този доклад могат да помогнат на защитниците на птиците да отстояват своите искания с цел да се регулира броя на домашните котки, живеещи на свобода.  В САЩ в момента в приютите за животни всяка година се евтанизират около 4 милиона бездомни котки.

прегледи 4540

Препоръчани продукти

Коментари за Домашни котки - убийци ?!

 1. 1.

  Някои хора са безумни.Да се замислят малко те какви щети нанасят на природата и животните,а не да обвиняват самите тях.

 2. 2.

  По-голям убиец от човека няма!

 3. 3.

  МОЯТА КОТКА Е УБИВАЛА САМО ПРОБЛЕМНИ МИШКИ И НИЩО ДРУГО.ОТНОСНО ЯДЕНЕТО НА ПТИЦИ ТЯ ГИ ПЪХАШЕ В УСТАТА СИ НО НЕ ГИ Е УБИВАЛА.АКО ИМАШЕ ПО-ГОЛЕМИ БУКВИ ЩЯХ ДА НАПИША ТОВА С ТЯХ!

 4. 4.

  И мисля че Татяна е права.

 5. 5.

  Тези изследователи не е зле да изгледат анимационното филмче умно село. Не искам и да си помислям какво ще стане ако се евтанизират котките в един съвременен град, в който гъмжи от буклуци и отпадаци.Ако ги няма уличните котки ще има улични мишки и плъхове. Много ми е интересно как тогава ще евтанизират 20.7 милиарда мишки.

Подобни статии

Животните също имат гъдел

Животните също имат гъдел

Мислите, че само хората се гъделичкат? Помислете отново, защото учените вече изследват как животните...