🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Ето какво означават кучешките звуци на човешки език

Мечтали ли сте си някога да разберете какво точно се опитва да ви каже четирикракият ви приятел на неговия кучешки език?

Или ако можеха поне кучетата да научат човешкия език ... Но тъй като това няма как да се случи в близко бъдеще, защо просто не научите смисъла на различните кучешки звуци, за да може да се разбирате перфектно помежду си?

Кучетата, за разлика от птиците, не са надарени с големи вокални възможности, така че всъщност е доста лесно да се разграничат звуците, които издават. Ето какво е тяхното значение ...

1. Скърцане

Няма как да не разпознаете или пък да пропуснете тихото скърцане, тъй като този звук би трябвало да ви е съвсем познат от периода, в който вашето куче е било малко бебе. Всъщност това са първите му "думички".

Когато издава постоянен скърцащ звук, кучето обикновено иска да ви каже, че е изплашено или усеща болка. Често може да чуете този звук от куче, което е оставено самичко на непознато място или когато водите любимеца си на ветеринар.

2. Скимтене

Скимтенето е доста често срещано сред малките кученца, защото това също е един от първите звуци, които те се научават да издават.

Често сте го чували, когато кученцето ви е казвало, че е гладно или просто е търсело вниманието ви.

Но скимтенето е доста характерно и за възрастните кучета, като при тях се използва със същото значение. Освен това, може да го чуете, когато кучето ви иска да бъде пуснато от клетка или освободено от каишката си.

3. Въздишане

Въпреки че кучетата обикновено въздишат, когато са изтощени или разочаровани, те го правят доста често и когато са отегчени.

Ще забележите, че кучето ви изпъва предните си крака и се протяга, малко преди да легне по корем за обедна почивка. Тогава поставя глава на опънатите си напред крака и издава една доста убедителна въздишка. Това означава, че е уморено и че е готово да поспи.

Въздишката от разочарование е различна. При нея няма да забележите обичайните кучешки ритуали преди сън. Тогава то просто ще въздиша и ще се стовари на пода с наведена глава.

4. Различни лаещи звуци

Сред "думите" на кучетата, които са доста трудни за разграничаване, са лаещите звуци. Кучетата могат да издават няколко вида лай, който има различно значение в зависимост от ситуацията и наличието на други околни шумове.

Ловни кучета

Те лаят най - често, когато са на лов или когато сте заедно на приключение в непозната местност. В такъв случай лаенето означава, че има нещо интересно наоколо, което кучето също иска да види.

То лае и извършва движения, сякаш се втурва внезапно към нова миризма наоколо. После се спира и се връща при вас, подканяйки ви да го последвате.

Предупредителен лай

Кучета надават предупредителен лай, когато се чувстват застрашени или когато надушват миризмата на нарушител наоколо, независимо дали той е друго куче или човек.

Тогава те издават кратки, енергични звуци, първо, за да предупредят натрапника. Когато усетят, че опасността се увеличава, постепенно започват да издават дълги и силни лаещи звуци, почти като вой.

Кучета пазачи

Те издават така нареченото алармиращо лаене. Често ще го чувате, когато кучето не вижда от къде идват околните шумове.

Тогава то издава няколко кратки и случайни звуци на лай, докато не се увери действително какво се случва и не се успокои.

Отегчено куче

Продължителното лаене в такива случаи цели да привлече вниманието ви към това, че кучето ви иска да го измъкнете от досадната ситуация, в която се намира.

Ще го чувате често, когато то иска да излезе на разходка или да бъде пуснато от клетката си.

Наранено куче

Лаенето за помощ обикновено представлява един силен и продължителен звук. Кучето го издава тогава, когато е ранено или нещо го боли.

Това е един от знаците, по които може да разберете, че нещо не е наред със здравословното състояние на кучето ви, дори и да няма видими признаци за това.

Игриво лаене

Не бихте могли да го сбъркате с друг вид кучешки звук, тъй като то е придружено с енергично размахване на опашката.

Това е ясен знак, че кучето ви иска да си играе. Това е и най - често срещаният вид лаене или така нареченото "джавкане".

5. Виене

Този зловещ кучешки вой е известен от филмите на ужасите и е доста показателен. С него обикновено кучето казва на стопанина си, че е разгонено.

Затова предимно мъжките кучета вият, особено когато надушват, че в района има разгонена женска, която си търси партньор. Виенето може да бъде и в знак на недоволство или тревожност, ако кучето е оставено само у дома.

А когато се приберете вкъщи, от вълнение то започва да издава виещ звук, смесен с ръмжене, клатеща се опашка и плътно прибрани към главата уши.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

9. Луси
Аз имам куче,каракачанка ,той Вие са мо ,когато и съседското куче,хъски започне да вие , но никога не е ставало дума за смъртен случай :)
8. Владо
Може ли малко помощ..? Преди два дни си взех женска Питбулка на около две години и когато си легна се втурва до мен ляга си и почти всеки път скимти и се бута в мен.. На какво се дължи това?не е агресивна обича хората.. Дайте ми съвет какво да правя моля ви ????????
7. д-р БауБау
До 6. Криси - най-вероятно Ви подканва за разходка в стремежа си за игра :)
6. Криси
Понякога когато си играем вътре с моето куче то почва да лае на вратата аз поглеждам да вида дали има някой но няма никой и незнам какво става. Помощ моля!!!
5. lidia
Moito kuche nikoga ne lae mnogo rqdko navan nqkoi sam razhozhash se chovek nk ne vseki opreseleni hora no iskluchitelno rqdko
4.
Аз искам да ви питам нещо свързано с тази тема.Мойто куче е вило и еднаквото в това е,че е през нощта ,когато всички спим и ни събужда.Аз му викам ляга си и до тук и в двата случая.Разликата е,че първият път беше като по-малък и сънуваш кошмари и после започна да вие веднъж и на втория път ме събуди и аз не обърнах внимание.После след много време пак започна да вие но този път ме събуди от първия му вой.От тогава до сега не се е повтаряло.Нито съм го била изоставила за да вие,напротив аз и сестра ми бяхме в стаята и спехме и той при нас и как си спеше започна да вие така и при двата случая.Това какъв признак е?Какво в този случай означава това?
3. Жана
До 2.Vania - може би го прави най вече наистина, защото си мисли, че ще остане сама! Аз не съм много сигурна! Ако можете, купете й наморник! Не знам друго решение! Съжалявам! ;) :(
2. Vania
На мен не ми трябва звънец надушва ги от далеч само ме притеснява факта че оставя ли го само дори и за минута не престава да лае и то без да спре дори и да вляза в магазин за минутка побърква народа имам чувство че си мисли че ще го изоставя а това не е било никога когато роди оставих едно от детенцето и да е при нея за компания ако я оставя но ефект никакъв.незнам какво да правя каква ли литература не съм чела за кучета но няма надежда Помощ....
1. Анонимен
Моята принцеса лае, когато се звъни на входната врата или някой е влязъл у дома. Е понякога лае , когато ми се кара за да играем с топката
Виж още отзиви
Коментирай
loading...