Животните също се отегчават

Животните също се отегчават

Всеки е наблюдавал как животните отглеждани в плен изглеждат унили и отегчени. Въпреки, че не е възможно да знаем със сигурност какво си мислят животните, едно ново проучване демонстрира признаците на отегчение.

За проучването са използвани 29 норки, които живеят в плен. Някои от животните са останали в металните клетки, в които са живеели в продължение на 7 месеца.

Друга група животни са пуснати в идентични клетки, но с достъп до тунел, който ги свързва с по - голямо пространство осеяно с предмети за разнообразяване на ежедневието им, като каучукови кучешки играчки, катерушки и др.
 
Всеки месец към местообитанието им са добавяни нови интересни неща. Когато е дошъл момента за започване на експеримента, изследователите са започнали да стимулират всяко животно с поредица от нови преживявания, като въздушни мехурчета, ароматни свещи и движещи се четки за зъби.

Опит с норкиПроучванията показали, че животните държани в по - малките и скучни клетки  показват много по - голям интерес към новите неща.

Освен това те се хранели повече, дори когато не са гладни и прекарвали повече време без сън, отколкото животните прекарали времето си в по - голямата си и интересна домашна среда.

Според изследователите всички тези заключения показват потенциални признаци на отегчение. Скуката е трудна за определяне емоция. Според някои тя варира от апатия до депресия.

Все пак според изследователите, тяхното проучване е първа стъпка към изучаването на това как различните животни се отегчават и какво да се предприеме, за да се направи живота им по - щастлив и изпълнен с удоволствия.

5.0, 2 гласа
прегледи 1973

Препоръчани продукти

Подобни статии

Защо пингвините не летят?

Защо пингвините не летят?

Ново проучване показва, че пингвините са загубили способността си да летят заради това, че са започн...

Рекламирай в INSERT.BG