🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо вият Хъскитата?

Хъскитата често се използват, като впрегатни кучета, но те са и достатъчно приятелски настроени, за да станат домашен любимец вкъщи. Името им "Хъски", идва от думата "Ески", с която европейците наричали местните племена ескимоси.

Хъскитата са големи и енергични кучета и поради това им качество са се превърнали в предпочитани кучета, когато става въпрос за дейности свързани с дърпане.

Проучвания показват, че хъскито е куче, за което е лесно да се грижим. Те нямат телесна миризма като е установено, че са в състояние да се почистват сами. Характерни за хъскито черти са неговият темперамент и любвеобилност. Те са нежни, адаптивни и приятелски настроени кучета.

Една от техните най - забележителни черти обаче е виенето. Причината поради, която хъскито вие е, че това е начин на комуникиране при тях. Като примитивна порода шпиц, хъскито често споделя повече общи черти със своите братовчеди, дивите вълци. Когато хъскито живее в дома Ви то няма нужда да си комуникира  с други хъскита, но въпреки това инстинкта му за виене не го е напуснал.

Вместо да лаят, хъскитата вият, за да сигнализират нещо на стопанина си или да си комуникират. Техният вой може също да означава, че те са самотни, отегчени или в настроение за игра.

"Хъскито ми Вие! Какво да правя?"

Ако сте притеснени,че хъскито Ви вие прекалено много, трябва да се заемете с проблема самостоятелно или да потърсите професионална помощ от някой треньор на кучета. Ако сте склонни да отделите време и усилия, за да се погрижите за този въпрос или някои неща, които трябва да следвате, за да отучите хъскито си да вие.

Има редици причини, поради които хъскито вие. Вашата задача е да разберете точната причина хъскито Ви да вие, ако искате да постигнете позитивни резултати.

Кога лае/вие Хъскито?

Причини за виене при хъскитоСъвети за виене при хъскиСибирското хъски може да лае/вие по цял ден, когато страда от раздяла и е самотно.  Ако това е така постарайте се да позабавлявате кучето преди да напуснете къщата. Може би ще трябва да промените някои от рутинните си действия, ако искате да се справите с този проблем.

Сибирското хъски може да лае и поради други причини. Причини за техния лай може да са липсата на достатъчно активност, необходимостта от общуване, самотата и нуждата от внимание. Кучето може да лае и в опит да освободи малко енергия.

Друга причина хъскито да започне да вие са аларми или сирени, които стартират посред нощ. Ако воят на хъскито продължава и след като сирената или алармата е спряла, това означава, че трябва да признаете проблема свързан с виенето и да направите нещо по въпроса.

Проблем със съседите?

Прекаленото лаене на Сибирското хъски е проблем, който засяга не само Вас, но и вашите съседи, особено ако хъскито започне и да вие. Всъщност сибирските хъскита повече вият, отколкото лаят.

Лаят е шум издаван от кучетата, който акустично е нещо средно между ръмжене и скимтене. Хъскитата верни на своя произход, лаят по - малко от повечето останали породи. Например ако хъскито види непознат няма да лае, което го прави непопулярен вариант за куче пазач. Те са склонни да се държат приятелски с почти всеки.

Причината, поради която хъскито лае рядко е може би факта, че лая е териториално повикване, а хъскитата, както и дивите кучета са силно нетериториални. Често лая при хъскито е покана за игра.

Воят е примитивна черта на кучетата, което означава, че по древните породи е много по - вероятно да вият. Никой не знае точната причина, поради която хъскито вие.

Понякога вият, когато са отегчени, но често вият и в компанията на други хъскита. Войът е нисък пронизителен звук с дълга продължителност. Тези му качества позволяват той да се чува от километри разстояние. Звукът от всеки вой е уникален и индивидуален. Вълците например могат да разпознаят всеки член на глутницата по неговия вой.

Как вие хъскитоКогато вият кучетата издигат главата си нагоре и започват своите "песни". Тези виещи звуци са приятни за кучето, но в повечето случаи са смущаващи за Вас, семейството Ви и съседите Ви.

Ако отглеждате повече от едно хъски, ще откриете, че те започват да вият едновременно. Тъй като те вият различно и поради отразяването на звука от близките предмети, като стени, мебели и др, воят на две кучета може да звучи, като вой на десетки кучета.

Този трик често се използва от вълците, като по този начин заблуждават враговете си, че са много повече. Лаенето и виенето никога не може да се премахне напълно !

Съвети ...

Лаенето е начин на общуване между кучетата и никога не може да се отстрани напълно. Най - доброто нещо което можете да направите е да контролирате лаенето. Ако кучето започне да лае неконтролируемо, трябва да предприемете действия. Трябва да създадете нещо като команда, която да го кара да бъде тихо, всеки път, когато започне да лае.

Командата трябва да бъде лесна, като например "Тихо" последвана от името на кучето. Издайте командата с твърд тон и поддържайте контакта с очите. Не бива да викате или крещите. За него това звучи като лай и то ще продължи да лае.

Когато кучето лае не го галете и не му обръщайте внимание. Това ще създаде у кучето грешно впечатление, че лаенето му осигурява внимание и то ще продължи да лае. Просто издайте командата да бъде тихо и се старайте да не изпускате нервите си. Бъдете уверени, за да покажете на хъскито, че сте лидер и то трябва да прави това което му заповядате.

Трябва да обучите вашето сибирско хъски да лае по - малко, още докато е младо (малко). Това е разбираемо, тъй като е по - трудно да отучите едно куче да лае и да вие, ако го е правило през по - голямата част от живота си. Дори и най - лаещото куче е възможно да бъде обучено и тренирано с помощта на професионалист и много търпение.

Как да намалим виенето при хъскито?

Виене при хъскитоЗащо хъскито ми виеЗа да намалите виенето на кучето си, трябва да увеличите неговото време за игра и забавления.

Тази порода кучета са доста активни и е добре да ги натоварвате с много дейности през деня.

По принцип е добре да разхождате кучето и да си играете с него поне по 1 час всеки ден. Това е начин да се предотврати неприятното продължително виене.

Показвайте любовта и привързаността си към своя любимец. Не трябва да чакате хъскито да започне да вие, за да му покажете обичта си. Трябва да го правите преди това.

Ако му давате достатъчно любов, но въпреки това виенето не престава, значи е време да потърсите професионална помощ.

Има много професионалисти, които знаят как да се справят с проблема. За да се постигне по - голям ефект и за да се предотврати влошаването на проблема, трябва и вие да участвате активно в целия процес.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

13.
Nespira laenemo mu nespira i mi Shiva du6ata kol6iite kak tirpyt vse i6te keznam po4ti ni6to koeto mu davam neyde neznam kakvo da napravy da mlikne
12. Анонимен
Имаме хъски но то не е наше просто го гледаме за известно време. Та моя въпрос е - Той не спира да вие. Знам че в квартала има и други хъскита но на другите хъскита не им правят проблеми когато вият. На мен никак не ми е проблем да слушам как вие даже и ми е приятно защото харесвам вълците и начина им на живот. Хъскито се казва Джони. Постоянно му казвам ,,Шшшт тихо Джони. Тихо сладкишчо. Ще събудиш квартала. Ние живеем в къща а около нас има много блокове и на последните етажи се чува по гадно. Той е в задния двор. Всеки ден го разхождаме и го пускаме в кучешкия парк. Когато нямам възможност си играя с него и го глезя. Не разбирам защо вие толкова много.
11. Силвия
За първи път гледам хъски и не съм на вътре със храненето , какво може да му давам, и кои храни са вредни
10. Deniza
Преди 3 седмици си купих хъски... В момента е на 2 месеца и 8 дни... Проблемът ми е, че се научи да се качва само на леглото и да пикае там.. Незнам какво да правя... Моля ако някой има някакви идеи да помогне, ще съм много благодарна
9. Диди
Здравейте! Взех си хъски, обаче то е някъде на 2 години и искам да знам дали е проблем, че кучето не е отраснало с мен. Има ли вероятност животното да не свикне с мен. Когато го водя на разходка ходи до някъде с мен, обаче като види друго куче започва да бяга и не се връща при мен. Какво да правя? Дали не трябва да го водя известно време само с повод без да го пускам, за да свиква с присъствието ми?
8. д-р БауБау
До 7. angel d. - изпращаме ви линк, който ще отговори на въпроса Ви. http://zoovidove.baubau.bg/%D1%85%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8/%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D1%85%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8.html
7. angel d.
Искам да попитам нещо-моето малко хъски е с кафеви очи а майка му и баща му са сас сини очи някой хора ми казват че на 3тия. месец ще му изсинеят. Искам да е със сини очи тревожа се са него :(
6. д-р БауБау
До 5. Марина - Ако сте прочели цялата статия, вероятно сте разбрали, че това е характерната черта при тази порода, която може никога да не изчезне. Това, което ви съветваме е да разберете какво различно се е случило през тези 2 седмици за да провокира воят при кучето, ако преди тях не е проявявало това. Например - да е оставало повече време само, да е разгонено (ако е женско) и т.н.
5. Марина
Моето куче от 2седмици неспира да вие разхождам го всеки ден и това не помага как да се справя с воя на кучето ми
4. д-р БауБау
До 3. Не е проблем разбира се. За собственици на хъски, които не спират да вият това ще е мечтаният тип хъски :) Ако кучето е в добро здраве, има нужното внимание от вас и смятате, че се чувства комфортно с вас и обстановката, която сте му създали няма от какво да се притеснявате.
3. хъски-1
Проблем ли е ако хъскито не лае много
2. д-р БауБау
До 1.Анонимен - Средната бременност при кучетата (включително и Сибирското хъски) трае между 56-72 дни. Още може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5.html
1. Анонимен
Колко трае бременността при сибирското хъски? :)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...