Защо големите кучета живеят по - малко?

Защо големите кучета живеят по - малко?

Според ново проучване големите породи кучета живеят по - малко, защото остаряват по - бързо. Тези нови открития могат да разкрият биологични връзки между ръста на кучетата и тяхната смъртност.

Обикновено при животинските видове по - големите бозайници живеят по - дълго. Така например слоновете живеят до 70 години, докато мишките едва 4 години.

Когато обаче говорим за размера на животни от един и същ вид, е в сила обратната зависимост. Колкото по - малко на размери е животното, толкова по - дълго живее. Това важи за мишки, коне, кучета и други животински видове.

Недостатъците на голямото тяло са особено добре изразени при кучетата. Хората отглеждат кучета от хилядолетия и голямото разнообразие от породи, които са развили, е довело до това в момента най - голямото измерено куче да тежи 155 килограма, а най - малкото едва 110 грама.

Големите породи кучета умират доста по - млади в сравнение с по - малките породи. Така например породи кучета, които достигат до 70 килограма, живеят средно 7 години, докато малките породи до 4 килограма, живеят средно два пъти по - дълго (до 14 години).

За да се определи на какво се дължи това, е проведено мащабно изследване, което е обхванало 74 породи и над 56 000 кучета. Фокусът е бил насочен върху това на какво се дължи фактът големите породи кучета да имат по - кратък живот.

Колко живеят големите кучетаУчените са установили, че големите породи кучета остаряват с по - бързи темпове и това води до по - ниската средна възраст.

Установено е също, че увеличаването на теглото на кучетата с всеки 2 килограма води до намаляване на средната продължителност на живота с около един месец.

5.0, 1 гласа
прегледи 9116

Препоръчани продукти

Коментари за Защо големите кучета живеят по - малко?

 1. 1.

  a do kolko jiveqt rodvailerite

 2. 2.

  До 1. Анонимен - средно 8-12 години

 3. 3.

  do koloko jiveqt karakachankite

 4. 4.

  До 3. Анонимен - средно 8-10 години

 5. 5.

  do kolko jiveqt pincherite

 6. 6.

  Средно от 10-16 години

 7. 7.

  А до колко години живее Йоркито

 8. 8.

  До 7. Никол - за средна продължителност на живота е прието 10 - 12 години (15 години - рядко). Всичко за Йоркширски териер може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/йоркширски-териер

 9. 9.

  Колко години живее джак ръселът

 10. 10.

  До 9. Никол - за средна продължителност на живота са приети 15 години. Всичко за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/джак-ръсел

 11. 11.

  Колко дълго живее коргито Пембрук

 12. 12.

  До 11. Ева - средната продължителност на живот за породата е 12-14 години.

 13. 13.

  Мерси

 14. 14.

  А колко живеят джак ръсел смеските?

Подобни статии