🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Защо котката драска по мебелите и пердетата у дома?

Един от силните доводи на хората, които не желаят да си отглеждат котка за домашен любимец, е, че тези пухкави палавници надират голяма част от мебелите и пердетата в жилището.

Ако се съгласим с това, безспорно от части ще бъдем прави.

Но нека си отговорим логично на този въпрос, преди да сме решили окончателно, че за нищо на света не искаме котка вкъщи.

Защо котката дере по мебелите и защо раздърпва с нокти пердетата у дома?

Ноктите на коткатаКогато котката забива нокти в някаква дървена мебел, текстилна дамаска или перде например, тя всъщност заточва ноктите си.

Освен това, животното се опитва по естествен път да отстрани горния слой на нокътните плочки, който се образува с времето.

Тази обвивка постепенно отпада от нокътя на котката и тя се опитва по - бързо да се отърве от нея, за да получи ново остро оръжие за защита от нападателите.

Затова котките толкова често разкъсват тъканите на меката мебел у дома. Така те изпиляват горния слой на ноктите си още по - лесно, отколкото в кората на дърво да речем. А относно котешкия нокът, може би не знаете, че той е нещо като последната фаланга от пръстите.

Показването и прибирането на ноктите при котката се контролира от същите мускули и сухожилия, които при нас отговарят свиването и отпускането на пръстите.

Ето защо изрязването на ноктите при котетата всъщност за тях представлява доста неприятна манипулация.

В нормално състояние техните "оръжия" са винаги прибрани, а за да ги изреже успешно, ветеринарният лекар трябва да ги извади принудително. Това, разбира се, невинаги се приема радушно от подложените на "маникюр" котки.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. Светла
Моята й купих катерушка и само там си остри ноктите и пердетата, канапето и стените ми са в перфектен вид. Може би има значение катерушката, да е по-голяма и хубава и атрактивна за котката.
3. Анонимен
а при мен имаше ефект изрязването на ноктите,спряха да драскат,но щом пораснат отново го правят,така че редовно си ,,оформяме ,, маникюра и не им е толкова неприятно,правя го сама но със специална за целта гилотинка купена от вета
2. Бисерка
Това е несериозно - да се твърди, че животното г оправи нарочно, за да дразни.... - мисля си, какво ли е цялот оотношение към животното с това разбиране....?!? 30 г. гледам котки, по няколко, никога не съм имала повредени мебели.... Поставят се няколко вида драскалки и се възпитава котето от малко, с търпение и обич.... и не само за драскането, а за всичко!
1. Анонимен
Аз купих драскалка на моята котка, но изобщо не я забелязва..Просто си е решила, че трябва да си точи ноктите в коженото ми легло, в тапетите, в дивана и всички други мебели..и много често отива да драска тапетите или леглото с цел да ме дразни и да ми привлече вниманието..
Виж още отзиви
Коментирай
loading...