🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо някои кучета обичат да ядат сняг?

Някои кучета просто обожават да ядат бял, пухкав сняг, колкото могат повече. Голяма част от стопаните си мислят, че снега е вкусен за кучетата и затова си го похапват.  Дали обаче това наистина е така във всички случаи?!

Те не осъзнават, че това може да не се дължи просто на забалевление, а може да има основателни причини, поради които техният любимец да е така очарован от снега.

Ето и водещите от тях:

Дехидратация

Много стопани погрешно си мислят, че могат да оставят купичка с вода на своя домашен любимец и да изчакат няколко дни, докато я изпие напълно. Това обаче е абсолютно погрешно. Сменяйте редовно водата за пиене на своя любимец!

Защо кучето ми яде снягПрестоялата вода губи своите вкусови качества и дори може да е опасна за здравето на животното, поради наструпването на различни бактерии в нея.

*Пробвайте да оставите чаша с вода на открито за няколко дена и след това да я изпиете и ще се убедите сами. Не е приятно, нали?!

Поради тази причина кучетата, които нямат достъп до прясна и чиста вода може да се дехидратират, което инстинктивно ги кара и да консумират големи сняг, понякога в огромни количества. Знайте, че кучетата изпадат в дехидратация много бързо и са готови да направят почти всичко, за да си набавят необходимите течности.

Прясно падналият сняг не съдържа толкова много вода, колкото си мислите. Той съдържа само около 5% вода. Затова в повечето случаи се стига и до огромният прием на сняг от страна на кучетата.

Обичат ледения вкус

Защо кучето обича да яде снягНякои кучета ядат сняг просто за удоволствие. Всеки има свои вкусови предпочитания и някои кучета просто не могат да устоят на свежия, вледеняващ вкус на снега. В това няма нищо лошо, стига да не консумират прекалено много.

Изяждането на големи количества сняг може да предизвика чревен дискомфорт разстройство и да се наложи да чистете килима след своя домашен любимец.

Затова не бъдете безотговорни и наблюдавайте какво върши кучето, докато си играе на снега!

Здравословен проблем

Защо кучетата обичат снягСъществуват редица медицински причини, които могат да накарат кучето ви да яде сняг. Затова, ако забележите, че проявява склонност да яде прекалено много сняг, трябва да потърсите ветеринарна помощ.

Здравословните проблеми водещи до това поведение най - често са бъбречни заболявания, болест на Кушинг или проблеми с щитовидната жлеза.

Кучетата в дивата природа

Кучетата, които живеят в дивата природа трябва да разчитат за всичко на себе си. Те ловуват дребна плячка и пият вода от извори и реки, през по - голяматта част от годината.

Кучета в дивата природаПрез зимата обаче много от водните източници замръзват и те трябва да търсят алтернативен начин за набавяне на жизненоважните им течности.

В природата това обикновено означава консумирането на големи количества от сняг. Това са правели и техните древни предшественици.

Не е изненада, че кучетата живеещи в дивата природа, ще направят каквото се налага, за да оцелеят.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...