🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Интересни факти за таралежите, които не сте чували досега

Таралежите са често срещани персонажи в множество детски приказки и разкази. Ето защо повечето деца обожават тези  бодливи бозайници. Очевидно интересът на хората към таралежите не е от скоро, тъй като в района около Стоунхендж бе  намерен гроб на дете с таралеж, датиран на около 3000 години.

Любовта към таралежите явно не заразява само децата. В платформата за видеосподеляне YouTube има над 2,5 милиона клипове с тяхно участие.

Въпреки че от деца обичаме "ежко-бежковците", се оказва, че всъщност знаем доста малко за тях. Представяме ви няколко интересни факта  за тези невероятни бодливи същества!
 

1. В природата се срещат 15 вида таралежи, които обитават континентите Европа, Азия и Африка. В последните години  таралежите бяха заселени и на нови територии като Нова Зеландия.
 

2. Внасянето на таралежи в САЩ може да стане само на определени пристанища, като животните задължително трябва да имат необходимите разрешителни. Контрабандата на таралежи е сериозно престъпление в САЩ.
 

3. Таралежите са диви животни и поради това отглеждането им като домашни любимци е забранено в редица държави. Ако е разрешено да отглеждате такова животно, трябва да потърсите изчерпателна информация за това как да покриете неговите специфични изисквания и нужди.
 

4. Таралежите са се появили на Земята преди около 58 милиона години. Най - малкият таралеж е бил дълъг само около 5 сантиметра и е живял в тропическите гори на Британска Колумбия преди около 52 милиона години.
 

5. Днес повечето видове таралежи са дълги от 12 до 35 сантиметра.
 

6. Изключителният външен вид на тези животни се дължи най - вече на бодлите им. Те са дълги около 2-3 сантиметра и покриват цялата задна и странична част на телата им. Лицето, гърдите, корема, гърлото и крайниците са покрити с козина.
 

7. Средно един таралеж има между 5000 и 7000 бодли. Те не са отровни и остават здраво прикрепени към тялото на животното.
 

8. Таралежите използват бодлите си за защитни цели. Когато се чувстват застрашени, те се свиват на кълбо и по този начин отблъскват хищниците. Също така те спят в същата поза.
 

9. Обикновено в дивата природа таралежите живеят от 4 до 7 години. Това е сравнително дълъг живот за същество с техните размери. По - дребните видове таралежи живеят от 2 до 4 години.
 

10. Подобно на опосумите, таралежите също имат естествен имунитет срещу змийската отрова.  Все пак те могат да бъдат засегнати и дори убити от по - силно отровни змии.
 

11. Бременността при таралежите продължава от 35 до 58 дни в зависимост от конкретния вид. Обикновено се раждат 5-6 малки при по - дребните видове и 3-4 малки при по - едрите видове таралежи.
 

12. Таралежите водят самотен начин на живот. Събират се заедно само по време на размножителния период. Майките гледат своите малки в продължение на 6-7 седмици, след което ги оставят, за да бъдат самостоятелни.
 

13. Най - популярният вид таралеж, отглеждан като домашен любимец, е хибрид между таралежа змияр и северно африкански таралеж.
 

14. Таралежите страдат от много болести, които са характерни и за хората, включително сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболяния, затлъстяване и рак.
 

15. Таралежите са много сладки създания, но могат да заразят хората с гъбична инфекция, причинена от Trichophyton erinacei, известна още като тения.

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...