Как влияе цветът на котката върху нейния характер?

Как влияе цветът на котката върху нейния характер?

Научните работници от институт за изследвания на животни във Великобритания установяват, че има връзка между цвета на котката и нейния характер. В защита на това твърдение, те провеждат редица проучвания сред дългогодишни собственици на котки.

Те констатират, че най - популярни сред любителите на тези животни са чисто черните, сивите и белите котки. Другите често срещани окраски са бяло-черната, както и тази на бели, сиви и оранжеви петна.

Ето и резултатите от проведените проучвания върху цвета на котките и техните характери.

Половината от анкетираните стопани свидетелстват за това, че цветът на котката влияе не толкова на нейния собствен характер, колкото на характерните черти и душевното състояние на нейния собственик.

Една част от запитаните твърдят, че доброто отношение от страна на хората, разбирането, условията на живот, както и индивидуалният подход към възпитанието на животното играят много по - голяма роля в определянето на неговия характер, отколкото цветът му.

Но според някои животновъди и ветеринарни лекари с дълъг стаж в този бранш и редовни контакти с такива животни определено се наблюдава връзка между цвета на котката и нейния характер.

Характер на черно-бяла коткаЧерна коткаТе твърдят, че черно-белите котки, както и тези с равномерно сива окраска или на леки райета спадат към категорията на котки с много добър характер.

Те се справят със стреса много по - добре от другите и като цяло са добри домашни любимци за семейства с деца.

И най - важното: според ветеринарните лекари набеждаваните във фатализъм черни котки всъщност нямат никаква вина за това и те също са с доста добър характер.

Пухкавите красавици с така наречената костенуркова окраска (на бели, сиви, кафеникави и оранжеви петна) имат много интересна особеност.

Те винаги са от женски пол. Чисто генетически е невъзможно котка с такава окраска да бъде от мъжки пол. Тези животни по правило са независими и настоятелни.

Трицветните котки са тези, срещу които има най - много оплаквания за агресивно поведение и причинени щети в домовете на техните стопани. Те най - често проявяват агресия и по време на преглед при ветеринаря.

Там е работата, че някои котки, които се държат агресивно във ветеринарните клиники, всъщност са много кротки и привързани към дома си. В такива случаи поведението им се дължи на страх или преживяна травма в крехка възраст.

Белите котки със сини очи могат да бъдат доста по - плахи в сравнение с останалите. Освен това тази окраска често е знак за увреден слух, причиняващ частична или цялостна глухота.

Селекционерите със значителен опит твърдят, че котките със синя, сребриста и кафява окраска имат най - красивата козина, но техният характер не се поддава на възпитание.

Сребристите котки са сравнително спокойни, но много притеснени в непознати ситуации. Погалването или хващането им от непознат човек понякога е невъзможно.

Златистите котки обаче, са доста по - сговорчиви. А чисто кафявите котки (те се срещат рядко) са нежни, гъвкави и игриви. Те лесно се примиряват с къпането и разресването на козината им.

Дългокосместите почти винаги са с по - мек характер от късокосместите. Затова те се смятат са едни от най - добрите домашни любимци.

При двуцветните котки преобладаващия цвят определя характеристиката на козината им. Те също се поддават лесно на разресване, къпане и други грижи.

Котките с рижа козина са дръзки и своенравни. По правило колкото по - наситени са те на цвят (до керемиденочервено), толкова по - трудно се преговаря с тях.

Те изискват максимално внимание към себе си и ако не го усещат така както им се иска, често прибягват до някакво отмъщение или друга беля, за да го получат.

3.5, 2 гласа
прегледи 22333

Препоръчани продукти

Коментари за Как влияе цветът на котката върху нейния характер?

 1. 1.

  лао аз ще имам рижаво коте

 2. 2.

  Вярно..

 3. 3.

  Това беше много полезна информация.....не,че от 40 год. Нямам котки, различни по пол и цвят, но друго си е научния подход!

 4. 4.

  Не е вярно за рижоците , те са най добрите и любвеобвилни , по скоро това важи за черните каквато имам ...но си я обичам ... а рижоците са върховни !!

 5. 5.

  Rijkovcite sa strahotni.

 6. 6.

  Да, бе, не било вярно за рижоците! Да видите само моят дзвер ... макар, че съм виждала и един страхотен добряк от тази боя.

 7. 7.

  Моята котка е наситено рижава и е много своенравна.Отмъщава ако не и се понрави нещо като хапе или драще.Много я обичам и тя го усеща.

 8. 8.

  Напълно вярно,и да котките със синя , сребриста и кафеникава окраска имат най-красивата козинка ,но техният характер не се поддава на възпитание.

 9. 9.

  Също и на белите със сини и разноцветни очи!

 10. 10.

  Определено съм съгласна за рижите котки, но мисля, че са и най-умни, изключително бързо и добре помнят и са прекрасни домашни любимци в крайна сметка.

 11. 11.

  Пълни глупости

 12. 12.

  Глупости! Мама ми каза че преди е имала черен котарак. Също имахме 2 бели котки. Изключително смели и понякога доста нахални.
  Колкото до двуцветните котки, на двора се навърта един наситено рижав и бял котак, който е много плах и въобще не търси внимание.
  Този, който е писал статията не знае нищо за котките! Кацнал бръмбар на трънка и захванал да дрънка!
  ЦВЕТОВЕТЕ НА КОТКИТЕ НЕ ОПРЕДЕЛЯ ХАРАКТЕРИТЕ ИМ!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13.

  Рижавите и рижаво-белите са с най-добър характер

Подобни статии