🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Кое е общото между окраската на зебрата и човешката длан?

Един от въпросите, чийто отговор все още остава загадка за учени и зоолози, е каква е причината за специфичната окраска на зебрата.

Няма друго животно с подобен "костюм", което да живее в Африка. В дегизировката на всички животински видове там преобладават цветове като бежово, оранжево и сиво, поради типичната околна среда.

Противно на всякакви изисквания за природен камуфлаж обаче, зебрата е оцветена в черно-бели ивици, което я прави видима за хищниците от десетки метри разстояние.

Една от версиите, които защитават учените като причина за шарката на тези приказни животни, е защитата от мухи.

Доказано е, че болестотворните мухи избягват да кацат на раирани повърхности. Именно това е допринесло за еволюционното развитие на зебрите в тази посока.

Въпреки късата им космена покривка, която ги прави изключително уязвими на ухапвания от насекоми, всъщност при изследване на уловени мухи от вида мухата цеце, научните работници откриват, че в тях се съдържа най - малко количество кръв от зебра. Това до известна степен потвърждава тяхната теория.

Но любопитното в случая е вида на самите ивици. Въпреки че изглеждат еднакво, истината е, че всяка една зебра се ражда с идентичен за нея десен.

Подобно на отпечатъците по човешката длан, броят и вида на черно-белите ивици по зебрите служат за разпознаване на всеки отделен индивид. Както няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци, така няма и две зебри с еднаква окраска.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...