Кое е общото между окраската на зебрата и човешката длан?

Кое е общото между окраската на зебрата и човешката длан?

Един от въпросите, чийто отговор все още остава загадка за учени и зоолози, е каква е причината за специфичната окраска на зебрата.

Няма друго животно с подобен "костюм", което да живее в Африка. В дегизировката на всички животински видове там преобладават цветове като бежово, оранжево и сиво, поради типичната околна среда.

Противно на всякакви изисквания за природен камуфлаж обаче, зебрата е оцветена в черно-бели ивици, което я прави видима за хищниците от десетки метри разстояние.

Една от версиите, които защитават учените като причина за шарката на тези приказни животни, е защитата от мухи.

Доказано е, че болестотворните мухи избягват да кацат на раирани повърхности. Именно това е допринесло за еволюционното развитие на зебрите в тази посока.

Въпреки късата им космена покривка, която ги прави изключително уязвими на ухапвания от насекоми, всъщност при изследване на уловени мухи от вида мухата цеце, научните работници откриват, че в тях се съдържа най - малко количество кръв от зебра. Това до известна степен потвърждава тяхната теория.

Но любопитното в случая е вида на самите ивици. Въпреки че изглеждат еднакво, истината е, че всяка една зебра се ражда с идентичен за нея десен.

Подобно на отпечатъците по човешката длан, броят и вида на черно-белите ивици по зебрите служат за разпознаване на всеки отделен индивид. Както няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци, така няма и две зебри с еднаква окраска.

5.0, 1 гласа
прегледи 1214

Препоръчани продукти

Подобни статии

Духът на делфините

Духът на делфините

Делфините са въплъщение на ангелските светове на тази планета. Те носят съобщенията на любовта от те...

Защо кихат кучетата?

Защо кихат кучетата?

Кихането представлява силно изтласкване на въздуха от белите дробове на кучето през носа и устата. И...