🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Кои кучета стават по - малко игриви, когато остареят?

Въпрос: Стават ли кучетата по - малко игриви с напредването на възрастта си? Има ли породи, които са по - склонни да останат игриви?

Отговор: При повечето животни играта спира да бъде на първо място, когато достигнат зряла възраст, но за кучетата играта по време на този етап от живота може да остане обичайно явление. Благодарение на играта, кучетата се учат да използват езика на тялото и да общуват с други кучета.

Забавленията и игрите изграждат важни умения, от които кучетата се нуждаят през целия си живот и спомагат за образуването на важни мозъчни връзки. Играта е много важна, когато кученцата са малки, защото посредством нея те се научават на много важни умения, като например как да използват зъбите си "нежно", докато се забавляват.

Много фактори влияят за това кучето да продължи да изпитва желание за игра, дори когато навлезе в зряла възраст. Ако като малки те са се наслаждавали на много игри, желанието им за игра ще остане и когато станат възрастни кучета.

Стимулиращата среда, която включва играчки, хранителни пъзели и чести положителни взаимодействия с хора и други кучета е много вероятно да превърне домашния ви любимец в едно много игриво куче.

Наградите и наказанията също могат да повлияят на неговата игривост. Колкото повече едно куче получaва възнаграждения, когато си играе, толкова по - вероятно е то да се наслаждава на игрите и когато стане на средна възраст. 

Наказанията по време на игра, като каране или използването на физическа сила може да намали доверието на кучето и в крайна сметка да повлияе на желанието му да продължи да играе. Важно е да се изградят необходимите граници по време на игра, но това трябва да става по - един нежен и спокоен начин.

Какво става, ако кучето не иска да играе?

Някои кучета изглеждат по - склонни да играят, но различни външни фактори могат да повлияят на желанието им за игра. Загубата на интерес към игрите не означава непременно, че нещо не е наред с кучето. Някои кучета просто обичат да го раздават по - лежерно и да не извършват много физически натоварвания. Понякога обаче загубата на желание за игра може да е признак за много по - сериозен проблем.

Ако няма желание за игра, това може да означава, че кучето ви се страхува от нещо. Страха и тревожността могат да настъпят във всеки един момент от живота на кучето. Ако подозирате, че отказа на кучето да играе е свързано със страх, трябва веднага да се свържете с ветеринар и да обмислите стратегии за справяне с причинителите на този страх.

***

Промени в здравословното състояние също могат да повлияят на желанието за игра. Ако кучето ви има проблем със зъбите това може сериозно да понижи неговата игривост. Когато кучето го болят зъбите и венците то няма да изпитва наслада да дъвче разни играчки.

Болки при старото кучеКучетата с наднормено тегло имат по - малко енергия и може да изпитват болки в ставите, което също ще намали желанието им да си играят. Възрастните кучета могат да имат и допълнителни здравни проблеми, които да ограничават възможностите им за игра.

Артрита може да направи игрите много болезнени, докато "стареенето на мозъка" може да намали способността на кучето да реагира адекватно.

Дори кучето психически да не е загубило желанието си за игра, в определен момент физическото му тяло няма да може да издържа на същото темпо. Поради тази причина подбраните от вас игри, трябва да бъдат съобразени с физическото състояние на кучето.

Вярно ли е, че някои породи са по - игриви от други?

Обикновено работните породи кучета, които по природа са много жизнени могат да запазят своето желание за игра по време на целия си живот. Понякога обаче представителите на една и съща порода имат различно желание за игра. Така например някои лабрадори обожават да си играят, докато други предпочитат да се излежават на дивана.

Игра при старите кучетаТова се дължи на факта, че някои кучета в рамките на една порода са селектирани за определени цели, например някои лабрадори развъждани с работна цел.

Те са по - енергични и нормално изпитват по - голямо желание за игра. Други са развъждани с цел да се превърнат в домашни или изложбени кучета и съответно нямат толкова силно желание за игра.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...