🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Кои цветя са безопасни и кои токсични за домашните любимци?

Стайните растения зареждат дома ни с кислород, радват очите и правят дома ни по - приятен.

Но пък и не можем без своите домашни любимци, които изпълват живота ни с радост и обич!

Ето защо ви препоръчваме следната статия, от която ще научите кои цветя са напълно безопасни, в случай че се грижим за куче или коте у дома, което понякога обича да си похапва от зелените ни растения.

Коча билка (Nepeta cataria)

Това е растение, което силно привлича котките, откъдето идва и неговото наименование.

Почти 80% от котките не могат да й устоят и когато попаднат на коча билка, си похапват от нея. Стъблата на кочата билка съдържат "nepetalactone", известен още като любовен еликсир.

Когато са в контакт с това растение, котките изпадат за около 15 минути в състояние на отнесеност и удоволствие. За щастие растението е безвредно за животните.

Цветята освежават дома и носят настроение. Трябва обаче да се уверите, че те по никакъв начин не застрашават всички членове на семейството, включително домашните любимци.

Кои растения са токсични за домашните любимци?

Кучетата са очарователни и любопитни животни. Те имат много чувствителни носове и обичат да помирисват различни неща, включително и ароматните цветя.

Котките също обичат да се разхождат грациозно между саксиите у дома.

Някои растения обаче са токсични за животните и могат да предизвикат депресия, повръщане, диария, болки в корема, тремор, повишено слюноотделяне и в най - лошия случай смърт.

Важно: Ако мислите, че вашият домашен любимец е имал контакт с някое токсично растение, трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар.

Цветя и растения, които са токсични за кучетата

Не бива да се притеснявате твърде много относно това, че кучето ви може да изяде растение, от което да бъде отровено.

Четириногите ни любимци имат вроден инстинкт и силно обоняние, които ги предпазват от подобни произшествия. И все пак е добре да имате предвид следната информация.

Домашни растения, които са отровни за кучетата са: Алое, Джел, Райска птица, Карамфили, Лайка, Нарцис, Далия, Евкалипт, Лилия, Здравец, Хортензия, Ирис, Мамо, Божур, Коледна звезда, Лале, Лютиче, Рододендрон.

Цветя и растения, които са токсични за котките

Домашни растения, които са отровни за котките са: Алое, Джел, Бамбук, Азалия, Райска птица, Лилия, Орхидея, Гербер, Лютиче, Карамфил, Лайка, Канела, Хризантема, Нарцис, Далия, Азалия, Евкалипт, Ирис, Мамо, Петуния, Коледна звезда, Лале, Рододендрон.

Други растения, като Имел и Тис, също са опасни и не е добра идея да ги отглеждате в дома си. Тези растения могат да навредят на стомашно-чревния тракт и да нанесат трайни увреждания на жизненоважни органи.

Безопасни цветя и растения за домашните любимци

Има много растения и цветя, които са безопасни и дори полезни за животните. Такива са някои билки, като например ментата, която отблъсква гризачите и привлича котките.

Розите също са безопасни растения и спокойно може да ги поставяте навсякъде в дома си. Други безопасни за домашните любимци цветя са: Слънчоглед, Кученце, Алстромерия, Коча билка и Еустома.

Въпреки някои митове, зелената трева никак не е вредна за кучетата. Затова, ако видите кучето ви да дъвче трева в задния двор, не се безпокойте. Кучетата имат нужда и от голямо количество фибри, затова тревата за тях е като приятната пролетна салата за нас.

Похапването на трева е нещо нормално и типично за повечето породи кучета. Обикновено те дъвчат зелени растения от скука, когато са тъжни или за да отстранят някакъв стомашен проблем.

За да накарате кучетата да намалят хапването трева или листата на домашните ви растения, трябва да обогатите диетата им с повече зеленчукова храна и да осигурявате на животните достатъчно физически упражнения.

Важно: Винаги се презастраховайте относно това, че няма пестициди в задния ви двор. Това са отровни химически вещества, които могат да имат много сериозни последствия върху здравето на животните!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...