Кучетата могат да ни научат да живеем по - дълго

Кучетата могат да ни научат да живеем по - дълго

Замислете се за всички неща, които кучетата правят за нас. Те могат дори да свалят нашето кръвно налягане, а покрай тях увеличаваме и физическата си активност.

Според д-р Дайвид Уолтърс, директор на Център за изследвания на дълголетие, кучетата могат да ни научат на някои неща свързани с остаряването.

Според него изследването на дълголетието при кучетата може да помогне и за увеличаване на дълголетието при хората. Конкретно д-р Дейвид Уолтърс и колегите му работят върху това да определят кои генетични и екологични фактори водят не само до по - дълъг, но и до по - здравословен живот.

Като отправна точка на своето изследване д-р Уолтърс се фокусира върху 140 от най - възрастните ротвайлери. Това са кучета на повече от 13 години, което обърнато в човешки години се равнява на 100 години.

Възрастен ротвайлерПовечето ротвайлери обикновено живеят от 8 до 10 години. Само 1 на 6000 достига до 13 годишна възраст. Подробна информация е била събрана от дълголетните кучета, за да се определи кои фактори са допринесли за тяхното дълголетие. През 2010 г. само 15 от изследваните кучета са били все още живи и д-р Уолтърс е пътувал до 13 различни щати за да събира допълнителна за начина им на живот и тяхното медицинско състояние.

От тези 15 кучета 11 са били женски и 4 мъжки. Това съотношение съвпада и с това при хората. Жените столетници превъзхождат мъжете в съотношение 4 към 1.

Каква е причината кучетата от женски пол и жените да имат по - голям шанс да достигнат до дълбока старост?

Едно от възможните обяснения на това според д-р Уолтърс е, че женските ротвайлери, които не се кастрират живеят по - дълго. Ако кучетата бъдат кастрирани преди 4-годишна възраст е по - вероятно те да не достигнат до 13-годишна възраст. Тази констатация съответства на изследване проведено сред 2900 жени, което показало, че жените, които запазват репродуктивните си органи си живеят по - дълго.

Значи ли това, че всички кучета, които не са кастрирани ще живеят по - дълго?

Това не е общовалидно за всички кучета. Все пак овариохистеректомията (отстраняване на матката и яйчниците ) има своите предимства. Кучетата, които са кастрирани имат по - малък шанс да развият рак на млечната жлеза. Процедурата също така елиминира риска от развитие на пиометра - една животозастрашаваща инфекция на матката.

Плъхове за експериментКак да живеем по-дългоД-р Уотърс изследва и връзката между остаряването и рака, тъй като рискът от рак се увеличава с възрастта при хората и при кучетата.

В едно от проучванията, ракови клетки от плъх били имплантирани в млади и възрастни плъхове. В рамките на една седмица всички плъхове имали тумори.

Само за ден 85% от туморите на младите плъхове били изчистени, докато 90% от възрастните плъхове все още имали тумори. Означава ли това, че органите с годините стават по - податливи на ракови клетки?

Ако това е така защо хората, които живеят до 100 години не са попаднали на някой от смъртоносните видове рак?

Според д-р Уолтърс това важи и за кучетата в неговото изследване. Най - старите кучета рядко биват диагностицирани с рак.

Означава ли това, че старите хора и кучета имат по - раково устойчиви гени от останалите?

Въпросите със сигурност са много интригуващи. Засега д-р Уолтърс не разполага с всички отговори, но той се опитва да докаже едно нещо, а именно, че изследването на дълголетието при кучетата може да ни помогне да научим нещо и за нашето собствено дълголетие.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Общуване при котките

Общуване при котките

Много хора си задават въпроса "Как общуват котките?", "По какъв начин изразяват своите чувства?", "К...

Чудовището от Лох Нес

Чудовището от Лох Нес

От време на време средствата за масово осведомяване, както и някои книги, съобщават за неоткрити още...

Загадката - Снежен човек

Загадката - Снежен човек

В миналото ... Загадката "Снежен човек" датира от много дълго време. Първите сведения за това загад...

Рекламирай в INSERT.BG