Защо и от Какво се страхуват кучетата?

Защо и от Какво се страхуват кучетата?

Съществуват няколко вида страх, когато говорим за домашни животни. Обикновено страхът се появява инстинктивно, когато има човек, друго животно или обект, който представлява външна заплаха. Тази заплаха може да бъде реална или въображаема.

В такива ситуации вегетативната нервна система се задейства и обикновено организма реагира, като замръзне на място, готви се за борба или за бягство.

Ако кучето ви изпитва анормална реакция на страх, това означава, че то е научило от някъде тази реакция.

Кучето може да бъде отучено от това поведение, ако постепенно и постоянно се излага на ситуации предизвикващи у него това чувство на анормален страх.

Ако страха е едновременно устойчив и прекомерно голям, то вероятно кучето ви страда от фобия. Фобиите могат да бъдат причинени, дори от неща, които са асоциативни с истинския причинител на фобията.

Така например всякакъв силен шум може да предизвика страх в кучето ви, ако то се страхува от гръмотевични бури. В действителност най - често фобиите при кучетата са свързани с шум.

Друг вид тревожност и страх се характеризира с предвиждането на бъдещи опасности, които са с неизвестен или дори въображаем произход. Безпокойството при кучето може да доведе до физиологични реакции, като уриниране, движение на червата и прекомерен лай.

От какво се страхуват кучетатаПри домашните кучета тревожността най - често се проявява, когато кучето бъде отделено от своя стопанин.

Кучетата страдащи от тревожност при раздяла, могат да развият прекомерно стресово поведение. Страха, фобията и тревожността се развиват, когато кучето достига социална зрялост. Социалната зрялост при кучетата се проявява между 12 и 36 месеца. Сред безбройните причини за развитието на страх, фобия или тревоги са:

 • Заболяване или болезнено физическо състояние, което може да повиши тревожността, а от там да допринесе за развитието на страхове и фобии
 • Стареенето и промените свързани с нервната система; инфекциозни заболявания (предимно вирусни инфекции на централната нервна система); токсични състояния, като например отравяне с олово и др. също могат да доведат до страхове и фобии
 • Страх от някакво ужасно преживяване, в което кучето да е било въвлечено
 • Кучета, които са лишени от социална среда до 14-седмична възраст, могат да станат необичайно страхливи
 • Фобиите и паническия страх могат да са причинени и от минали преживявания, при които кучето е изпитвало страх, но не е можело да се измъкне. Например ако кучето е било заключвано в килера или в сандък
 • Когато кучето е изоставено от стопанина си то изпитва тревожност, причинена от раздялата. Често това състояние кара новите му стопани също да го изоставят и то отново да си търси приемно семейство

Защо се страхуват кучетатаАко кучето страда от т.н. "лек страх" то започва да проявява признаци, като треперене, намалена активност и желание да се скрие или да избяга.

Увеличаването на страха и изпадането в паника за кучето води до увеличаване на двигателната активност и по - активно поведение към бягство, което може да бъде потенциално вредно за кучето. Прекомерната тревожност може да накара кучето да се ближе и да се хапе често.

Някои от признаците на страх при кучето не са лесно разпознаваеми от хората. Намаляването на цялостната активност на животното и повишеното слюноотделяне, също са признаци на тревожност и страх.

Принудителното уриниране и "унищожаването" на някои домашни предмети или мебели, също се тълкува погрешно от повечето хора. В повечето случаи то е свързано със състояния на страх за кучето.

Една от най - честите причини за проява на страх при кучетата са силните шумове. Фойерверки, изстрели и гръмотевици всяват страх при повечето четириноги приятели. Има обаче някои породи кучета, които проявяват много по - малко страх към силните шумове. Примери за такива кучета са ловджийските породи, като Лабрадор, Кокер шпаньол, Спрингер и др.

Появата на страх и безпокойство зависи и от възрастта на кучето. Колкото по - възрастно е то, толкова повече намалят нивата на страх и безпокойство. Много от страховете при кучетата се формират при ранна възраст.

Изплашени кученцаЖитейският опит на кучето е много важен фактор за справянето със страховете и фобиите.

Важно е малките кученца да бъдат излагани на различни социални ситуации през първите си 14 седмици от живота. Кучетата, които не са социализирани добре през първите 14 седмици са много по - склонни към развитието на страхове и фобии.

Как да помогна на кучето си?

Ако смятате, че кучето ви страда от фобии, причинени от силни шумове е добре да посетите ветеринарен лекар, тъй като има и други причини за подобно поведение, като например заболявания на мозъка или щитовидната жлеза.

Излагането на токсични вещества също може да причини тревожност при кучето. Провеждането на един кръвен тест може да потвърди или отхвърли тази възможност.

Страх при кучетоМожете да помогнете на вашия домашен любимец да преодолее своите страхове и фобии, като го подложите на режим, който да промени поведението му. Това означава, че трябва да отделяте много време и да работите с кучето си.

Според експертите по време на пристъпи на паника и страх е добре да избягвате успокояващите жестове или комуникацията с кучето.

Добронамерената загриженост може да се изтълкува от кучето, като един вид награда за неговото поведение.

Вместо това трябва да насърчавате спокойствието и да се стремите да ограничите реакцията на страх. Най - важно според експертите е да не наказвате кучето, заради поведението му на страх и тревожност. Премахването на страха и тревожността не става с магическа пръчка. То трае много продължителен период от време и може да отнеме години.

Едно нещо е сигурно обаче, за повечето хора - домашните любимци са като част от семейството и повечето стопани са готови да сторят каквото е необходимо и да отделят много от ценното си време, но да се справят с този сериозен проблем.

3.7, 3 гласа
прегледи 12161

Препоръчани продукти

Коментари за Защо и от Какво се страхуват кучетата?

 1. 1.

  Хмммммммммммм

 2. 2.

  Здравейте!!!! Имам много голям проблем с моето кученце. Тя е пинчер на 5 години. Още от както се роди въобще не е социална към другите кучета, когато някое се опита да я подуши или да си играе с нея, тя подвива опашка и бяга, а в други случай даже е леко агресивна, но към хората не е лоша. Обикновено тя изпитва доста голям респект към мъжа ми, но той не я бие,нито я тормози. Всеки път, когато и се скараме или я извикаме тя спира на място и се облизва, после бавно идва към нас!!! Наистина много се притеснявам за кученцето ми, защото все пак съм я отгледала от бебе.... Как да й помогна!?

 3. 3.

  Винаги е била такава още от бебе.....

 4. 4.

  Също забравих да спомена, че доста често както си спи най-спокойно изведнъж става и запопва да лае.... това е постоянно, дори и да няма шум тя си го прави..... И въпрост е .... Нормално ли е да се държи така!? Това си й е нрава или нещо й има...!?

 5. 5.

  Здравейте,

  Моят проблем е доста сериозен, имам овчаско куче. Проблема се появи с този доста продължителен дъждовен сезон с гръмотевични бури. Вече двете външни врати не приличат изобщо на такива , кучето ги изяде. Иска постоянно да е вътре в къщата на скришно и тъмно място. През деня, когато е слънчево излиза, но започне ли да се смръчава и край. Застава пред една от вратите и се започва драскане и лаене докато не го пуснем вътре.
  На 9 години е , чудя се дали е от възрастта или от нещо друго.

 6. 6.

  До 2. Нора - по принцип пинчерите обичат да проявяват своя характер и донякъде поведението на кученцето не е изненадващо. Обикновено кучетата си избират свой "водач" (както в дивата природа) и го приемат за свой господар, в случая това е мъжа Ви и не е учудващо, че проявява това поведение при него. Не се притеснявайте, няма му нищо на кученцето. Опитвайте се да го събирате по-често с други животни, вместо да ги избягвате, защото не ги харесва. В противен случай никога няма да преоболее този страх.

 7. 7.

  До 5. Наско - напълно възможно е поведението му да се дължи на страх от бурите напоследък. Ще Ви изпратим статия, която ще Ви даде доста отговори: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/куче-страх-гръмотевици

 8. 8.

  Здравейте ! Имам проблем с моето куче бях на състезание 1 седмица и след като се върнах тя се държеше някакси странно страхуваше се като я галим аз и родителите ми седи постоянно сама , хапе ни понякога като се доближим при нея , възбудена е и когато дойдат хора с които преди си играеше се страхува от тях и ги хапе ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарен . Породата на кучето ми е смеска между пинчер и пекинез .

 9. 9.

  Държи се много агресивна не се радва както преди а това се случва само за 1 седмица .

 10. 10.

  До 8, 9. Ерсин - само да ни поясните Вие сте били на състезание, а не заедно с кученцето? Ако е така, кой е гледал кучето през това време?!

 11. 11.

  Родителите ми

 12. 12.

  Здравейте, имам проблем с домашният ни любимец, той е микс 50% пит бул и 50% не знаем какво. Дъщеря ми го донесе на 5 месеца до годината нямаше проблеми, проблемите започнаха след няколко разходки когато го лаеше една немска овчарка постоянно като я срещнем. От тогава нещо се промени в него стана страхливо (агресивно) при вида на друго куче започва да лае и скача срещу другото куче, друго нещо което прави и за мен е странно подушва нещо във въздуха забива краката и не иска да продължи. Как мога да се справя с този проблем

 13. 13.

  До 12. Красимира - очевидно се е отключил някакъв страх при кучето. На първо време бихме препоръчали да го извеждате на по-спокойни места, по възможност без много други кучета, за да видите и дали кучето ще е по-спокойно. Постепенно, когато този период отшуми отново започнете да го събирате и с други кучета. Препоръчително е ако имате възможност да смените малко обичайните места за разходка.

 14. 14.

  Здравейте ! Имаме лабрадор на 12 години . Много спокоен и любвеобилен. От десетина дни има промяна в поведе нито му . Стана неуверен и страхлив ,преминава от стая в стая на прибежки, като преди това дълго време се ослушва и оглежда ! Разтревожени сме от това му поведение, не знаем на какво се дължи и как да му помогнем ! Моля за мнение и съвет !

 15. 15.

  Здравейте! Имам едно кученце ,което от когато се бе родило бе много страхливо. Сега исках да го разходя ,но немога да го хвана защото бяга и много го е страх... Какво да направ яксто се опитам да го хвана и почва да скимпти и да ме хапе....
  ПОМОГНЕТЕ МИ!!!!!????????????????????????Моля за съвети!'. Предварително Благодаря

 16. 16.

  Здравейте имам проблем с моето куче. Порода хъски. Като дойде есен и зима ние затваряме прозорците. Тогава кучето започва да ходи до външната врата и прави опити да си я отваря за да излезе на вън. През лятото не го прави защото прозорците са отворени и тя си гледа навън. Но дойде ли есен и зима става страшно дере по вратата вие и съседите започват да ми се оплакват. Моля за съвет,да разреша проблема си.

 17. 17.

  Здравейте!
  Кучето ми е мини пинчер на 9 години. Вече съм убедена,че е развило фобия страх от изоставяне. Почва да трепери да лае, да скимти и до уриниране някои път се случва.Принудих се да купя клетка за да огрнича мястото да не е свободно, когато не сме вкъщи. Имам много добри условия за отглеждане на кучето. Дори също купих и каишка, която удря импулси ток, вече така с години. А много искам да не му я слагам. Също не искам да се чувства така когато ни няма. Записвала съм го на видео 3-4 часа, то не спира да скимти и да лае монотонно като "счупена плоча" обикаля и се качва където може и не спира дори и за 10 секунди. Вечер също го затварям в клетката да спи да кажем няма проблем 1-2 минутки е неспокоен но после се отпуска и си спи. Ако е отворена няма проблем да си седи там дори сам си влиза. Незнам какво да направя. Някакъв съвет моля.

 18. 18.

  Здравейте. Имам Кане Корсо на 1.6 Преди се страхуваше само като я разхождам около блока,но нещата стават все по зле Вече не иска и в парка. Трепери,дърпа се бърза да се прибере. Помогнете ..

 19. 19.

  Здравейте!
  Кучето ми е алабай на 3 години.От малък е по-плахлив,но напоследък нещата са много сериозни.Лек шум,говор на хора или просто събрани повече хора или деца,които си играят са в състояние да го побъркат-свива опашка,не иска да върви,ляга на земята и в очите му се чете страх.....ужас.Към кучета не е така,веднага е готов за битка или пък се заиграва,зависи от ситуацията.Много е обичлив и добър.Как мога да му помогна? Какво да направя?

Подобни статии