🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Може ли нашата депресия да се отрази на домашния ни любимец?

Много хора се интересуват дали техните душевни проблеми влияят по някакъв начин на домашните им любимци.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен и зависи най - вече от това доколко силна е връзката, която е изградена между човека и животното.

Все пак има някои установени факти, които си заслужава да научим, за да имаме по - ясна представа за това как нашето депресивно състояние може да повлияе на здравето на любимото ни животно.

Психичните заболявания не са заразни

Първо трябва да изясним, че депресията или тревожността не са заразни болести.
Депресията не е нещо, което можете да предадете на домашния любимец, като коварна настинка например.

Повечето хора изпитват голямо облекчение, когато разберат това. Никой не може да "предаде" на домашния любимец своето безпокойство или депресия.

Ако животните все пак проявяват някакво обезпокоително поведение, най - вероятно са имали подобни проблеми отдавна и това по никакъв начин не е свързано с вашето състояние.

На някои кучета и котки тревожността им е заложена генетично, докато други изпадат в такива състояния през определени периоди от своя жизнен цикъл. Понякога тревожността и безпокойството при животните се проявяват и при смяна на средата, в която живеят.

Как да помогнете на животното да се справи с промените?

Точно като хората някои домашни любимци са много чувствителни, когато става въпрос за адаптиране към нова среда.

Когато човек навлезе в тежък етап от живота си, взаимоотношенията с домашните любимци може да се променят.

Някои стопани например започват да обръщат по - малко внимание на кучето си, извеждат го по - рядко на разходки, играят си по - малко с него и не поддържат една и същи традиции всеки ден.

Има кучета, които се чувстват добре, когато си играят повече време с играчките, дори и да не получават толкова внимание от стопаните си. Други обаче могат да изпитат тревожност, ако настъпят промени в обичайните им взаимоотношения с хората.

Тази тревожност може да се изрази в търсене на повече внимание от стопанина или да започне да отделя повече време за успокояващи действия, като например близане на лапите, дъвчене на играчки или дъвчене на неподходящи предмети в къщата.

Важно: Ако домашният ви любимец проявява подобно поведение, задължително го заведете на ветеринар, защото това може да е свързано с някакъв медицински проблем!

Как да преминете през трудните времена?

Ето как да помогнете на себе си и на кучето си, когато се чувствате депресирани:

  • Опитайте се да запазите ежедневната рутина. Това, разбира се, не означава, че всичко трябва да се изпълнява точно до минутата по график. Просто трябва да се стремите да правите подобни неща всеки ден и те да отнемат сравнително еднакво време.
     
  • Извеждайте кучето си на разходка, ако не ежедневно, то поне няколко пъти в седмицата. Разходките са полезни, както за животните, така и за хората, тъй като чистият въздух и физическите упражнения са полезни за тялото и мозъка. Дори и да нямате време за обичайните дълги разходки из парка, една бърза разходка из квартала също е полезна. Ако домашният ви любимец е котка, опитайте се да отделяте повече време за игра с любимата й играчка.
     
  • Купете на домашния си любимец играчка-пъзел с храна. По този начин животното ще трябва да се потруди, за да стигне до наградата си. Това предоставя добра умствена стимулация за животното.
     
  • Поддържайте кратки обучителни сесии и бъдете положително настроени. Обучението на нови команди и трикове за по няколко минути всеки ден може да помогне на съзнанието ви да се освободи от тревогите и притесненията. По - голямата физическа активност с домашния любимец също ще помогне да изчистите съзнанието си и да се наслаждавате на по - щастливи моменти.
     
  • Ако вие и домашният ви любимец се наслаждавате на това да се прегръщате един друг, трябва задължително да продължите да го правите. Различни проучвания през годините са доказвали, че отглеждането на куче или котка води до нормализиране на кръвното налягане. Различните дейности, които стопанинът и животното изпълняват съвместно, са положителни и за двете страни.
Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...