🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Най - изумителните кучета

Всички знаем, че кучетата имат най - различни форми, размери и характери. Някои са огромни, други - малки, едни са бързи, други - мързеливи.

За някои кучета няма крайности, които са непреодолими, независимо дали гонят мечки, изкачват Алпите, сърфират или скачат с парашут.

Кучетата са толкова верни другари, че биха дошли с нас  и на края на света. С качествата, които притежават някои породи ни карат да се изумяваме всеки път.

Най - бързите кучета в света

Няма по - красива гледка от кучето, създадено да спринтира, когато го пуснат от каишката и хукне да бяга. Обикновеното куче може да развие 32 км/ч, но има породи, които са родени да тичат и да препускат като хали.

Най - бързи са ловджийските кучета. Сред тях са Грейхаунд, Салуки и Уипет. При лов те разчитат на зрението си и тичат със скоростта на вятъра.

Има няколко качества, които правят тези 3 породи толкова бързи. Имат дълги и леки кости и повече бързи мускулни влакна от другите кучета. Бързите мускулни влакна им позволяват бързо потегляне и спринтиране. Грейхаундът и Уипетът имат по - голям процент бързи мускулни влакна, което ги прави невероятни атлети.

Уипети на състезаниеНай - бързите кучетаГрейхаунд бягаНай - бързото куче в светаУипетът е наречен така, защото "уип" означава - камшик. Тази порода може да развие скорост до 56 км/ч и може да надбяга елен и дори кенгуру. Както при много ловни кучета, бързината на Уипета се дължи на уникалната му  система за изтласкване, наречена "галоп с двойно увисване". Тези кучета имат голяма прилика с конете - при бягане и четирите им крака се повдигат над земята. Това позволява на Уипета да прелита във въздуха.

Салукито от своя страна има смесица от бавни и бързи мускулни влакна. Тази порода е не само бърза, но и много издръжлива. Могат да тичат с часове, без да се изморят. Причината за тази издръжливост е неговото сърце, което е много по - голямо от това при други кучета и отлично развитите му бели дробове. Салукито е трениран бегач и сърцето му бие по - бавно.

Победителят в категорията "Най - бързо куче" е кучето, развиващо най - голяма скорост от всички породи - Грейхаунд. Това е порода, безспорен победител на къси разстояния. Развива скорост до 72 км/ч и по ускорение отстъпва само на гепарда, който може да развие 70 км/ч само с 3 - 4 крачки. За разлика от него, Грейхаундът развива същата скорост, но за 5 - 6 крачки.

Това са два от най - бързите бозайници на Земята. Днес, много Грейхаунди участват в надбягвания, но в някои щати те са незаконни. Проблемът е в отношението към тях и болестите, от които заболяват.

В чужбина има създадени спасителни групи, които търсят домове на пенсионираните състезателни кучета. Все пак, животът на Грейхаунда не е само на пистата.

Независимо дали влизат в сърцата ни или препускат на полето, най - бързите кучета имат екстремни изисквания. Например - Грейхаундът не обича студа и ако имате куче от тази порода в дома си го пускайте да се сгушва под одеялото.

Ако кучето Ви е от бързите породи и не е научено да идва при повикване, трябва винаги да се извежда на каишка, защото ако побегне трудно ще спре и много трудно ще го хванете.

За съжаление, най - бързите кучета са застрашени от стомашна дилатация, поради големият си гръден кош.

Най - мързеливите кучета

Най - мързеливите кучетаНай - мързеливите кучета в светаКое е най - мързеливото кучеНай - мързеливото кучеИма породи, които сякаш са родени да спят по цял ден и единственото им упражнение за деня е слизане и качване от дивана. Понякога дори не стават.

Има породи, които хората смятат за мързеливи, но някои кучета просто обичат да се излежават.

Сред най - мързеливите породи се смятат Булдог - Английски и Френски, Басетхаунд, Санбернар. Учудващо е, но дори Грейхаундите могат да станат мързеливи, ако не тичат.

От всички изброени породи се смята, че породата Френски булдог е най - немотивираната за движение. Причината не е само в мързелът, а в специфичните анатомични особености при тази порода. Те имат много къса глава спрямо дължината на черепа. Често пъти това води до удължено или раздвоено небце. Като цяло, брахицефалните породи кучета имат много здравословни проблеми.

Според различни твърдения, титлата "Най - мързеливо куче" отива при Ангийският булдог. Той придава нов смисъл на думата "мързел". Булдоците са известви с това, че имат излишли газове. Освен това пускат доста лиги, така че доста цапат и миришат. Въпреки всичко това, тези мързеливковци са талисманът на морската пехота. Муцуните им са сплескани с гънки и увиснали гуши, но като цяло тези кучета са много "корави".

Самоуверени са и много често попадат в ситуации, в които другите кучета търсят насока и подкрепа от стопанина си. За разлика от тях Булдогът не се нуждае от никой. Това куче е изцяло създадено от човека. Създаден е да има силна глава, мощни плещи и малка задница. Никое куче не изглежда така по естествен път.

Тези кучета дишат трудно в жегите и трябва да им се осигури студен под или климатик, на които да спят. Заради гънките, които имат те отделят голямо количество слюнка и е необходимо постоянно да се почистват. По този начин ще се избегнат евентуални инфекции, които в противен случаи може да се развият.

От най - големите до най - малките кучета

Най - малките кучетаНай - големите кучетаЗаради стотиците години селективно развъждане кучетата имат по - разнообразни размери  от всеки друг бозайник.

Чихуахуа - максималните размери са между 700 - 900 гр.

Независимо дали са едри или дребни, скелетът на всички кучета е еднакъв. Той се състои от 318 кости без да се смята опашката. Интересно е, че всички кучета и всички кучешки генофондове произлизат от едно и също животно и това е Помераните и др.

Има твърдения, че Уести отначало са били селектирани за ловци на вредители. Някои са с толкова къси крайници, че може да пропълзят в миша дупка. По - късно хората открили какви добри другари са тези кучета с кукленски размери.

Едната причина за любовта към малките кучета е, че може да се вземат навсякъде, а другата - родителският инстинкт, защото те приличат на малки бебета. Не случайно по - големият процент любители на декоративните породи са именно жени. Трябва да се знае, че прекаленото обгрижване може да доведе до агресивно поведение. Дребосъците се смятат за много по - големи, затова се надуват и нападат повече дори от големите породи кучета. Това е т.нар. "Синдром на малкото куче".

Кое е най - малкото куче ?

Чихуахуа в чашаБезспорно, това са кучетата от породата Чухуахуа. Някои от тях са толкова малки, че могат да се съберат дори в чашка за чай и дамска чанта. Най - малкото Чихуахуа тежи едва 900 гр. Нужни са близо 100 Чихуахуа за да стигнат теглото на едър Санбернар.

Тези мъници обожават да ги разнасят и да ги обгрижват. Те не понасят студа и затова обикновено предпочитат да стоят вътре, а не навън, особено в лошо време.

Може да са мънички, но все пак са кучета. Затова трябва да се обучават да се държат като такива, а не като бебета.

Кое е най - голямото куче ?

Най - голямото куче в светаКое е най - голямото кучеГигантски породи кучетаНай - голямото куче - Ирландски вълкодавГолеми кучетаКое е най - голямото куче в светаМного от гигантските породи кучета се държат като джобни кучета. Обичат да стоят в скута Ви, защото не знаят, че са толкова големи.

Гигантските кучета даравят гигантски количества любов и затова са толкова популярни.

Тези колосални кучета имат огромни челюсти, големи глави, огромни лапи и може да са по - едри дори от човек.

Едни от породите, които се славят със своите гигантски размери са - Санбернар, Английски мастиф, Дог, Ирландски вълкодав и др. Въпреки изумително големите си размери, тези кучета са чудесни и верни приятели.

Ако обичате да бъдете забелязвани, бъдете сигурни, че ако сте притежател на подобни породи ще събирате погледите на улицата. Ако ви видят с Ирландски вълкодав, може да ви попитат "Имате ли седло?" Това куче е като пони.

Много кучета пазачи като мастифите изпълняват функцията си само със заплашителния си вид. През 1989 г един 156-килограмов Английски мастиф  е влязъл в рекордите на Гинес за най - тежко куче в света. Бил е дълъг 2.4 м от главата до опашката и е бил с размерите на магаренце.

Великанът сред кучетата е Санбернара.

По отношение на ръста Ирландският вълкодав и Догът си оспорват титлата. Ирландските вълкодави са едни от най - големите кучета, заради височината си при холката. Ако едно от тези кучета сложи лапа на раменете Ви, ще бъде по - високо от вас. Малките Ирлански вълкодави не остават малки за дълго време, а наддават с 450 гр на ден и на около 6 месеца вече тежат цели 40 кг.

Рекордът за най - високо куче е Дог на име Гигантският Джордж. Той е висок 1.09 м при холката и е дълъг 2.18 м от носа до опашката. Толкова е голям, че може да пие вода от мивката. Въпреки огромните си размери, той е един мил гигант, който е добре възпитан и според стопаните му отглеждането му не представлява трудност.

Като малък е тежал едва 8 кг, а днес е почти 115 кг - с около 45 кг повече от повечето догове. Изяжда 50 кг храна на месец, а някои от изпражненията му тежат около 2 кг. Въпреки всичко това, Джордж обожава своите стопани и е част от семейството.

Ако и Вие искате голямо куче като Джордж, трябва да спазвате и някои екстремни правила. Едно от важните неща при гигантските породи е да не затлъстяват, защото това ще натовари сърцето и ставите им.

Трябва да се внимава и да не получат дилатация на стомаха. Това е един от най - сериозните проблеми при едрите кучета, който може да представлява опасност за живота. Едрите кучета имат голям гръден кош и голям стомах и стомахът им може да се извърти и усуче. Важно е да оставяте голямото куче да си почине поне час след хранене.

Идеалните големи кучета трябва да бъдат слаби, за да не се натоварват сърцето и ставите им. Трябва да се обучат от рано за да си знаят мястото, защото в противен случай масивните им размери ще затруднят тяхното овладяване.

Може да се каже, че голямото куче се нуждае от стопанин с "голям портфейл" и голямо сърце.

Най - грозните кучета в света

Най - грозното куче в светаКое е най - грозното кучеМоже би звучи странно, но "чаровните грозници" също са на мода в някои страни. Доказателство за това са кучешките конкурси, на които се избира най - грозното куче в света. Такъв конкурс се провежда веднъж годишно в Петалума, Калифорния. Всяка година едно грозно куче печели титлата "Най - голям грозник".

На тези конкурски се явяват кучета със забележителна обратна захапка, кучета без козина и др.

Има твърдения, че най - грозните кучета са голите и на тези конкурси най - често печелят точно породи като Китайско качулато куче и  Голо мексиканско куче.

Точките за най - голям грозник са при  Ксолоицкуинтли. Не случайно е кръстено Мексиканско голо куче. Има козина само на темето, на гърба и по опашката. Липсата на козина се дължи на рецесивен ген и едно на пет голи кученца всъщност има косми. Като много други древни породи това куче има големи уши. Ако се погледне в анфас, прилича на прилеп.

За тези грозници някои стопани казвач, че са толкова грозни, че чак са сладки. Макар и грозни, това са кучета и те изискват грижи. Голите кучета нямат козина и трябва да се внимава с излагането им на слънце, тъй като кожата им изгаря страшно бързо. Трябва да се къпят често, защото нямат косми, които да поемат себума, и замирисва.

Често страдат от акне и рак на кожата. Подходящи са за всяко семейства, ако се приемат като победители, каквото са.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

27. д-р БауБау
До 26. - питбул с неправилно развита долна челюст (прогения).
26.
Това е испански мастиф. Може ли да ми кажете каква е породата куче от най грозните кучета последната снимка
25. Никол17
Чихуахуатата от ''От най-големите до най- малките кучета" и от "Кое е най-малкото куче?"са много сладки заплювам си ги!!!
24. д-р БауБау
До 16. Ради - няма как да видим и ние на 100% тъй като не се вижда добре, но най-вероятно е лабрадор (възрастен).
23. д-р БауБау
До 20. Никол 17 - американски питбул териер.
22. Никол 17
Няма джакче! :-(
21. Никол 17
Кучето от "Най - мързеливите кучета" от 1 - вата снимка не е ли бигъл ?
20. Никол 17
Може ли да ми кажете какво е кучето от последната снимка от " Най - грозните кучета в света" ? :-)
19. Никол 17
Мисля че е Акита ину.
18. No way
Не знам на 100%, но май е Английски/Испански мастиф.
17. да обаче
До 16. - не знам, но ми прилича на лабрадор?!
16. Ради
Здравейте, бихте ли ми казали каква е породата на голямато куче от втората снимка в подстатията "От най-големите до най-малките кучета"?
15. сара
прависте рали поучи се
14. д-р БауБау
До 13. Рали - термините, които са използвани не са в лошият смисъл на думата! Просто всеки човек ги приема по различен начин. Всяко живо същество има своето очарование. Съжаляваме, ако сте останали с лошо впечатление!
13. рали
Вижте най-грозните кучета не мисля че е подходящо за една порода куче.Да не е очарователно но означава ли че трябва да използваме такива думи....Това че не е красиво означава ли че трябва да го обиждаме...
12. Полярната лисица
Любимите ми животни са лисиците, а след това КУЧЕНЦАТА!♥♥♥Чихуахлато е сладуранче и то голямо!!♥♥
11. д-р БауБау
До 10. Анонимен - Екипът ни Ви препоръчва и кани да се включите с тема в нашият форум за да обмените опит, мнения и впечатления за породата :) Броят на темите, които може да пускате е неограничен :)
10. Анонимен
kakvo mislite za dogo arjentino
9. Алескандрополисистивания Цветкова
сладкииии искам ги
8. д-р БауБау
До 7.Анонимен - Това, че не е включен в статията не означава, че сам по себе си и бигълът не е изумителен :) Всяко една порода притежава изумителни качества, но няма как всички да се включат :) Повече за Бигъл може да прочетете на: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D0%BB
Виж още отзиви
Коментирай
loading...