Насекомите днес щяха да са много по - големи, ако не са били ранните видове птици

Насекомите днес щяха да са много по - големи, ако не са били ранните видове птици

Едно ново проучване направено от екип учени показва, че птиците са главната причина в нашето ежедневие да липсват гигантските насекоми, които са били широко разпространени в древността. Днес, насекомите са едни от най - малките същества на земята, но преди около 300 милиона години те са били с много по - големи размери. Днес, най - големите насекоми са някои видове пеперуди, които имат размах на крилата 30 см, а в миналото много видове са достигали големина до 70 см.

Причината праисторическите насекоми да достигат такива големи размери е фактът, че по онова време кислородът е бил повече от 30% от нашата атмосфера, докато днес е само 21%. Допълнителния кислород е давал на насекомите повече енергия, с която да захранват по - големите си органи.

В това проучване за праисторическите насекоми са изследвани повече от 10 500 вкаменелости на възраст до 320 милиона години. Нещата коренно са се променили някъде преди 150 милиона години, когато първите птици се появяват заедно с динозаврите. Тогава размерите на насекомите започват да намалят въпреки увеличението на кислорода в атмосферата.

Според учените големите размери на насекомите са пречили на тяхната маневреност и те са били лесна плячка за праисторическите птици. Това е довело до еволюционни промени и размерите на насекомите днес са три пъти по - малки от това, което са били тогава.

5.0, 1 гласа
прегледи 2849

Препоръчани продукти

Подобни статии

Кой колко бързо бяга?

Кой колко бързо бяга?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо могат да бягат животните?" Ако е така, по - долу в таблица...

Кой колко бързо плува?

Кой колко бързо плува?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо може да плува всеки един морски обитател?!" Ако е така, по...

Кой колко високо скача?

Кой колко високо скача?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко високо могат да скачат животните?" Ако е така, по - долу в табли...