🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Неверни митове за котките

Котките са едни от най - популярните домашни любимци в света. Те са интелигентни, любящи и загадъчни същества.

Въпреки своята популярност, или може би благодарение на нея, съществуват много мистерии и митове около котките.

Представяме ви 10-те най - разпространени, но неверни митове за котките и истината, която стои зад тях:

1. "Котките са самотни животни и предпочитат да стоят сами вкъщи"

Грешно: Изолацията може да бъде стресираща за котките. Страхът от самота може да доведе до редица поведенчески проблеми:

  • ходене до тоалетна извън легенчето им с пясък
  • повръщане
  • липса на апетит
  • прекомерно драскане
  • безпокойство, когато напускате дома
  • превъзбуда, когато се връщате у дома

За да бъде щастлива вашата котка трябва да я оставяте сама за колкото се може по - малко време и да я стимулирате, като си играете с нея, галите я и й осигурявате достатъчен брой играчки. Ако котката ви е прекалено стресирана трябва да се срещнете с ветеринар и да обсъдите какво да правите по нататък.

2. "Проблемите с тоалетните навици на котката са винаги свързани с поведенчески проблеми, които не могат да бъдат преодоляни"

Грешно: Това, че котето ви не ходи до тоалетна в пясъчника може да бъде предизвикано от медицински проблеми, стрес или безпокойство. Затова е добре да посетите веднага ветеринаря, когато забележите такова нещо.

Защо котката не ходи в пясъчникаСлед като се установи причината има много начини да накарате котката да използва отново пясъчника.

Това може да стане посредством използването на котешки феромони, смяна на пясъка в пясъчника или поставянето на няколко пясъчника на различни места из къщата.

3. "Котките драскат, защото са зли"

Защо котката ме драскаГрешно: Котките могат да одраскат човек по различни причини. Понякога котките драскат, за да изразят своето раздразнение, ако например не ги държите или галите по правилния начин.

Някои котки драскат по време на игра. Ако това се случи и на вас преустановете веднага играта и дайте на котката някаква играчка.

Драскането може да е свързано и с медицински проблеми като артрита. Ако проблема не се решава е добре да посетите ветеринаря си.

4. "Котките изсмукват живота от новородените бебета"

Котка с котенцаГрешно: Митът, че котките изсмукват въздуха от белите дробове на бебето е градска легенда, която не може да бъде подкрепена с нито един медицински доказан инцидент.

Всъщност котките и бебетата могат да се разбират добре стига техните взаимоотношения винаги да са под надзора на някой възрастен.

5. "Котките никога не се нуждаят от време за игра, защото могат сами да се забавляват"

Игра с коткаГрешно: Котките обожават, когато им отделяте от времето си за да си играете с тях.

Ако им отделяте внимание за 5-10 минути по няколко пъти на ден ще сведете до минимум вредните й навици, като например това да ви буди рано сутрин.

Някои котки обожават да бъдат извеждани на разходка и могат да бъдат научени да ходят на каишка.

6. "Котките никога не се разбират помежду си"

Разбират ли се коткитеГрешно: Котките често се радват на компанията на други котки. Ако имате коте и си вземете още едно от същото котило има голяма вероятност те да си допаднат и да се наслаждават на взаимната си компания.

Голяма част от котките дори си съжителстват без проблеми с други възрастни котки под един покрив.

7. "Котките, които драскат по мебелите имат поведенчески проблеми"

Грешно: Котките обичат да драскат по разни неща, защото това прави ноктите им по - остри, действа им успокоително и е своеобразен начин да маркират територията си.

Защо драска коткатаЗатова не може да очаквате от котката си да не драска. Драскането е напълно нормално за нея и от това зависи дори нейното психическо здраве.

Можете обаче да пренасочите това драскане към специално пригодени за това места, разположени на стратегически места във вашата къща.

8. "Котките винаги откачат в кабинета на ветеринаря и вие не можете да направите нищо по въпроса"

Грешно: Котките се нуждаят от редовни ветеринарни грижи, но за съжаление голяма част от тях рядко посещават лекарските кабинети, тъй като собствениците им смятат, че те са прекалено стресиращи за тях.

Важно е да водите редовно котката си на ветеринар, защото тя може да има здравословни проблеми, при които няма видими обезпокоителни признаци.

9. "Котетата нямат нужда от обучение по време на своето израстване"

Защо трябва да обучим коткатаГрешно: Котките имат период на социализация от 2-та до 7-та седмица на своя живот по време, на която те изучават средата, която обитават и разбират кое е опасно и кое безопасно.

Това е ключовият момент, в който трябва да помогнете на котето да се адаптира по - лесно към новата среда и да изгради връзки с други хора.

Дори се организират и специализирани класове по социализация на котки, при които котките стават по - общителни и доверчиви.

10. "Мяукането на котките не означава нищо и може да бъде пренебрегнато"

Защо котките мяукатГрешно: Прекомерното мяукане може да бъде леко досадно на моменти. Котката обикновено мяука, защото това е нейния начин да комуникира с вас.

Котките често биват възнаграждавани, когато мяукат. Те са свикнали когато издават тези звуци да биват милвани или да им се дава храна.

Прекомерното мяукане обаче може да бъде свързано и със здравословни проблеми, като деменция, базедова болест или високо кръвно налягане.

Затова ако котката ви мяука продължително е добре да посетите ветеринаря си.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 8 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4.
Васи и Никол17 прави сте Какво са им сторили сладурчета !!! Особено това за бебетата????
3. Никол17
Много гадно мразя такива хора които разправят такива неверни неща за животинките...
2. fanka veselinova stoqanova
можели вашия номер
1. васи
немога да повярвам че са си измислили такива убидни и неверни слухове лошотое че са обидни но неверни как само са уплюли котките такива наи много ги мазя
Виж още отзиви
Коментирай
loading...