Отглеждането на куче помага на наркозависимите

Отглеждането на куче помага на наркозависимите

Според проведено наскоро проведено проучване кучетата могат да помогнат за коригирането на някои човешки психични разтройства, тъй като въздействат благоприятно на функциите и химията на мозъка.

Изследването показва как общуването с кучетата подобрява настроението на тийнейджърите, живеещи в центровете за лечение на наркозависими, където са назначени лица злоупотребяващи с наркотици или алкохол.

Компанията на кучето действа, като нелекарствен стимул, който възстановява нормалния работен процес на мозъка. Изследването е направено сред група тийнейджъри, като част от тях са имали за компания кучета, а друга част са играли видео игри и баскетбол.

След това те са били помолени да отговорят на няколко въпроса, с които да се определи тяхното емоционално състояние. Хората, които са прекарали времето си с кучета изпитват по - голяма радост и са по - внимателни и спокойни. Симптомите им на депресия и пост-травматично стресово разстройство значително намалят.

Според организаторите на проучването общуването с кучета стимулира освобождаването на опиоиди, психоактивни химикали и насърчава облекчаването на болката и приятните чувства.

Лекарства за лудиНякои лекарства имат същия ефект, но често имат странични ефекти. При споделеното време с кучета това става по естествен начин и без странични ефекти.

Прекомерната употреба на наркотици води до значителни промени на опиоидните системи, а това води пък до неприятни чувства на самота и депресия.

Социалното общуване с кучетата води до облекчаването на тези негативни състояния. Хората с поведенчески проблеми след няколко сесии с кучета започват да контролират поведението си, гласа им става по - тих и спокоен, а движенията по - плавни и изчистени, без излишна нервност.

5.0, 1 гласа
прегледи 2592

Препоръчани продукти

Подобни статии

Кой колко живее?

Кой колко живее?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко години живее всяко едно животно?" Ако е така, по - долу в таблиц...

Кой колко бързо бяга?

Кой колко бързо бяга?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо могат да бягат животните?" Ако е така, по - долу в таблица...

Кой колко бързо плува?

Кой колко бързо плува?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо може да плува всеки един морски обитател?!" Ако е така, по...

Кой колко високо скача?

Кой колко високо скача?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко високо могат да скачат животните?" Ако е така, по - долу в табли...