🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Птици

Защо пингвините не летят?

Ново проучване показва, че пингвините са загубили способността си да летят заради това, че са започнали да плуват повече.

Пингвините са загубили способността си да летят преди милиони години и учените най - накрая могат да дадат отговор на въпроса защо се е случило това.

Според ново проучване с течение на еволюционното си развитие за пингвините е ставало все по - трудно да излитат от земята и това е наложило те да станат експерти в плуването.

Ако те бяха запазили способността си да летят това би могло да направи живота им в Антарктика много по - лесен. Изтощителният поход на императорските пингвини например, който отнема няколко дни, би отнел само няколко часа, ако те летяха.

Ако летяха те биха се предпазили по - лесно и от хищници, като леопардовите тюлени. Това кара учените да си задават въпроса защо и как тези птици са загубили способността си да летят.

Една от популярните теории е свързана с биомеханиката и предполага, че постепенно крилата им са се адаптирали все по - добре за плуване и постепенно са изгубили способността си за летене.

От друга страна това, че са станали по - добри плувци е подобрило способността им да си намират храна на по - голяма дълбочина. Императорския пингвин може да издържи до 20 минути под водата и да се гмурка до 450 метра под водата.

Птици, които плуват и летят ...

Дебелоклюната кайра използва крилата си за гмуркане по същия начин както пингвините, но не е загубила способността си да лети. Според учените дебелоклюната кайра днес ни показва как са изглеждали последните летящи пингвини.

Други птици, които плуват, като океанския корморан се придвижват във водата с краката си. Според учените биомеханичните модели на тяхното плуване съответстват на начина, по който са излитали от водата последните летящи пингвини.

Екипът от учени са изследвали колонии от океански кормoрани и дебелоклюни кайри в Канада и Аляска. Те изследвали енергията необходима на птиците по време на полет и изучавали подробно начина на движение на крилата, скоростта на полета и др.

Според учените тези съвременни птици показват еволюционните промени, които са настъпвали при пингвините преди милиони години. Според тях крилата на тези два вида птици постепенно ще намаляват и ще започнат да се превръщат в плавници.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...