Защо пингвините не летят?

Защо пингвините не летят?

Ново проучване показва, че пингвините са загубили способността си да летят заради това, че са започнали да плуват повече.

Пингвините са загубили способността си да летят преди милиони години и учените най - накрая могат да дадат отговор на въпроса защо се е случило това.

Според ново проучване с течение на еволюционното си развитие за пингвините е ставало все по - трудно да излитат от земята и това е наложило те да станат експерти в плуването.

Ако те бяха запазили способността си да летят това би могло да направи живота им в Антарктика много по - лесен. Изтощителният поход на императорските пингвини например, който отнема няколко дни, би отнел само няколко часа, ако те летяха.

Ако летяха те биха се предпазили по - лесно и от хищници, като леопардовите тюлени. Това кара учените да си задават въпроса защо и как тези птици са загубили способността си да летят.

Една от популярните теории е свързана с биомеханиката и предполага, че постепенно крилата им са се адаптирали все по - добре за плуване и постепенно са изгубили способността си за летене.

От друга страна това, че са станали по - добри плувци е подобрило способността им да си намират храна на по - голяма дълбочина. Императорския пингвин може да издържи до 20 минути под водата и да се гмурка до 450 метра под водата.

Птици, които плуват и летят ...

Дебелоклюната кайра използва крилата си за гмуркане по същия начин както пингвините, но не е загубила способността си да лети. Според учените дебелоклюната кайра днес ни показва как са изглеждали последните летящи пингвини.

Други птици, които плуват, като океанския корморан се придвижват във водата с краката си. Според учените биомеханичните модели на тяхното плуване съответстват на начина, по който са излитали от водата последните летящи пингвини.

Екипът от учени са изследвали колонии от океански кормoрани и дебелоклюни кайри в Канада и Аляска. Те изследвали енергията необходима на птиците по време на полет и изучавали подробно начина на движение на крилата, скоростта на полета и др.

Според учените тези съвременни птици показват еволюционните промени, които са настъпвали при пингвините преди милиони години. Според тях крилата на тези два вида птици постепенно ще намаляват и ще започнат да се превръщат в плавници.

5.0, 1 гласа
прегледи 2125

Препоръчани продукти

Подобни статии

Кой колко е висок?

Кой колко е висок?

Задавали ли сте си въпроса: "Каква височина може да достигне едно животно?" Ако е така, по - долу в...

Кой колко е тежък?

Кой колко е тежък?

Задавали ли сте си въпроса: "Какво тегло може да достигне дадено животно?" Ако е така, по - долу в ...

КС и признати породи

КС и признати породи

Kennel Club е най - старият признат развъдник в света. Седалището му се намира в Лондон. Неговата з...

Защо вият Хъскитата?

Защо вият Хъскитата?

Хъскитата често се използват, като впрегатни кучета, но те са и достатъчно приятелски настроени, за ...