🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морски обитатели

Пластмасовите отпадъци в океана ще са повече от рибата до 2050 г.

Всяка минута в световните морета и океани се изхвърля количество пластмаса, което е равно на това в пълен до горе камион.

Експертите предупреждават, че ситуацията се влошава и очакванията са до 2050 г. пластмасовите отпадъци да са повече от рибата в океаните.

Производството на пластмаса се е увеличило 20 пъти от 1964 г. до сега. През 2014 г. са произведени 311 милиона тона пластмаса. Нов доклад на Фондацията Елън Макартър разкрива, че много бързо се приближаваме към екологична катастрофа. Най - засегнати се очаква да бъдат световните океани. Очаква се производството на пластмаса да се удвои през следващите 20 години и да се учетвори до 2050 г.

Днес около 7% от добивания нефт се използва за производство на пластмаса. Очаква се в следващите 35 години този процент да скочи до 20%. Въпреки постоянно нарастващото търсене, само 5% от произведената пластмаса се рециклира успешно, 40% от пластмасата се складира в депа, а около една трета попада в деликатни екосистеми като океана.

Останалата пластмаса се изгаря, за да генерира енергия. Това обаче вреди още повече на околната среда. Веднъж замърсява природата с отровните газове отделяни при изгарянето и след това прябва да се извлекат още повече изкопаеми горива, за да се направят нови пластмасови изделия от тях.

Море от пластмаса...

Една от най - шокиращите подробности в доклада е, че според изчисленията до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса отколкото риба. В доклада се посочва, че всяка година най - малко 8 милиона тона пластмаса попада в океаните. Това означава, че всяка минута един боклукчийски камион с пластмаса се изсипва в океана.

Ако не се вземат мерки до 2030 г. количества пластмаса, които попадат в океана ще се удвоят, а до 2050 г. ще се учетворят. Ако тези тенденции се запазят до 2025 г. на всеки 3 тона риба ще се пада по 1 тон пластмаса, а до 2050 г. вече пластмасата ще бъде повече от рибата. Този "сценарий" ще има катастрофални последици върху околната среда.

Пластмасата съдържа три изключително токсични химикала - BPA, DDT, PCBs. BPA предизвиква редица заболявания включително рак, диабет, затлъстяване и безплодие. DDT се свързва с ракови заболявания, спонтанни аборти, ниско тегло при раждане, мъжки стерилитет, забавяне на развитието, увреждане на черния дроб и нервната система. PCBs също причинява ракови заболявания, води до сериозни нарушения на имунната, репродуктивната, нервната и ендокринната системи.

Делфини застрашени от изчезванеМъртва косаткаТези три отровни химикала застрашават дивата природа до такава степен, че в момента китовете и делфините около Великобритания са застрашени от изчезване, заради високите нива на PCBs във водата.

Друг пример за това колко замърсени и токсични са станали океаните е откриването от група изследователи на пластмасова кофичка от кисело мляко, чаши, хранителни опаковки и обувка в стомаха на мъртва косатка.

Пластмасата замърсява околната среда навсякъде, където е изхвърлена, но най - уязвими са океаните. Рибите се привличат от цветните парченца пластмаса и често ги поглъщат. Това води до насищане на тъканите им с токсини. След това риболовните кораби улавят рибите и в крайна сметка опасните химикали попадат в чиниите ни.

Какво може да се направи по този проблем?

Първата стъпка за намаляване замърсяването с пластмаса е възможно повече хора да бъдат информирани по този проблем. Документалният филм "Plastic Paradise" е едно добро начало за това проблема да достигне до колкото е възможно повече хора. Индустрията също трябва да се ангажира с решаването на този проблем.

Един от начините за решаване на проблема е като преосмислим начина, по който са опаковани стоките, за да се намали търсенето на пластмаса. За опаковане на малки предмети например могат да се използват биоразградими материали. Така ще се намали производството на трудни за рециклиране пластмаси като PVC и експандиран полистирен.

Производителите също трябва да премахнат колкото е възможно повече пластмасови елементи, да оптимизират своите производствени методи и на направят рециклирането по - лесно.

Все повече продукти трябва да се правят от пластмаси, които могат да се компостират в промишлен мащаб, включително торби за смет, опаковки на храни, столове, бутилки и други пластмасови изделия. Като потребители ние имаме огромна сила да обърнем негативните прогнози, като заменим пластмасите и започнем да мислим по - екологично:

  • Спрете да си купувате продукти в пластмасови бутилки, храни опаковани в пластмасови кутии и пластмасови пликове за еднократна употреба
  • Купувайте си натурални и биологични шампоани и сапуни
  • Настоявайте пред любимите си марки да заменят пластмасите с биоразградими опаковки като хартия и стъкло
  • Споделяйте с колкото можете повече хора за многобройните вредни ефекти на пластмасата
  • Избягвайте да си купувате дрехи със синтетични тъкани. Вместо това си купувайте дрехи от вълна, памук, коприна или коноп
  • Не купувайте и не консумирайте консервирани храни
  • Ако имате деца, купувайте им само играчки произведени от естествени материали

Проблема, пред който е изправено човечеството е много голям и ако не предприемем решителни мерки и действия сега, утре може да е късно. Океаните са най - голямата екосистема на планетата. Не можем да си позволим с нашето бездействие да застрашим бъдещето на нашите деца.

Бъдете активни и не "замитайте" този проблем под килима. Промяната зависи изцяло от нас. Ние сме тези, които трябва да променим начина си на мислене и да поставяме Земята и нейните нужди преди икономическото развитие и печалбите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...