Собствениците на кучета спят по - добре от собствениците на котки

Собствениците на кучета спят по - добре от собствениците на котки

Това заключение е направено от японски учени. Те провели проучване относно въздействието на домашните любимци върху съня на човек.

Както е известно, много хора имат проблеми със съня, а универсално средство срещу безсъние все още не е разработено.  Затова японските учени са посветили изследването си на това как се отразява присъствието на котката или кучето върху качеството на съня на техните стопани.

Проучването се провело на два етапа. В първото "пилотно" изследване участвали 69 собственици на котки и кучета на възрастот 20 до 25 години и 158 души на същата възраст, които нямат домашни любимци.

Изследването е базирано върху специално разработена скала за оценка на качеството на съня. Във втория етап участвали 98 собственици на домашни любимци, чиято средна възраст е 19 години и 226 души в същата възрастова група без животни у дома.

Собствениците на домашни любимци и в двата случая били разделени на такива, които притежават котка и такива, в чийто дом има куче.

Къде да спи кучетоВ резултат на проведеното изследване, научните работници стигат до извода, че собствениците на домашни любимци страдат от по - малко проблеми със съня, отколкото тези, които нямат нито котка, нито куче.

От друга страна, собствениците на кучета спят по - добре, отколкото тези, чийто домашен любимец е котка.

А сред собствениците на кучета с най - добър сън се отличават тези, чиито животни имат свой отделен кът за спане и не споделят едно общо легло със своя стопанин.

Препоръчани продукти

Коментари за Собствениците на кучета спят по - добре от собствениците на котки

  1. 1.

    Да

  2. 2.

    Винаги, когато спя у леля ми, котаракът и спи с мен

Подобни статии

Духът на делфините

Духът на делфините

Делфините са въплъщение на ангелските светове на тази планета. Те носят съобщенията на любовта от те...

Защо кихат кучетата?

Защо кихат кучетата?

Кихането представлява силно изтласкване на въздуха от белите дробове на кучето през носа и устата. И...