🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Топ 10 на животните с невероятни очи

Очите се считат за един от най - важните за оцеляване органи на животните. Благодарение на приспособяването на видовете към променящите се условия на средата, техните зрителни апарати също търпят развитие.

Затова съвременните очи на някои от тях са станали невероятно разнообразни и сложни както по функционалност, така и по външен вид.

Тук може да видите десет от най - невероятните и странни чифта очи в животинското царство.

1. Паунова скарида

Пауновите скариди с право заемат първо място в топ десет, тъй като притежават най - сложните очи в животинското царство.

Цветното зрение на тези дребни безгръбначни е много по - добро от това при хората (те имат 12 вида цветни рецептори, докато при хората има само 3).

Очните им клетки им помагат да виждат почти целия видим спектър - от ултравиолетова до инфрачервена светлина. Очите на скаридите са разположени в края на тялото им и могат да се движат независимо едно от друго.

2. Гигантски паяци

Тези паяци всъщност притежават 6 броя очи, но изглежда така, че очите им са само две. Получава се по този начин, тъй като средният чифт очи е много по - голям от другите.

Страховитите паяци великани виждат през нощта, благодарение на изключителния светлочувствителен слой от клетки, които покриват очите им. На разсъмване мембраната се унищожава и всяка вечер се създава наново.

3. Winteria telescopa

Тази риба се нарича още Spookfish или призрачна риба. Нейните очи имат много странна структура - всяко око има издатина, която се нарича дивертикул, отделена от обвивката на главните очни ябълки.

Въпреки че лещата на окото, основната му функция и останалите му части са същите като при другите животни, комплексът от извитите като огледало дивертикули се състои от множество слоеве.

Това прави зрението на рибата необичайно. Изпъкналите лещи отразяват светлината и тя се фокусира върху ретината, което позволява на рибата да вижда едновременно както високо разположени, така и ниско разположени обекти.

4. Насекомо с далечно разположени очи

Тази муха притежава наистина необичаен зрителен апарат, с който се случва нещо много интересно ... 

Мъжките и женските индивиди се различават по това, че по време на размножителния период очите на мъжките започват забележително да се отдалечават едно от друго.

Колкото по - голямо разстояние се образува между двете очи на мъжкия индивид, толкова по - големи са шансовете му да бъде харесан от женска.

5. Четириока риба

Въпреки показателното си име, четириоката риба всъщност притежава само две очи. Но необичайното в случая е, че тези очи са разделени от така наречената тъканна лента и всяка половина на окото има своя собствена зеница.

Това странно устройство на зрителния апарат позволява на рибата да вижда перфектно както над, така и под водната повърхност, докато сканира района за плячка и хищници.

6. Гигантски калмар

Всяко едно от очите на гигантската сепия в напречен план може да достигне до 30 сантиметра големина. Това прави очите й по - големи от една средна чиния.

Тези огромни зрителни апарати позволяват на сепията да вижда в оскъдна светлина, което е много полезно за едно животно, прекарващо повечето от своето време за лов на дълбочина от 2000 метра под земята.

7. Листоопашат гекон

Красивите сюрреалистични очи на листоопашатия гекон имат уникална структура. Те са изградени от вертикални ивици, които имат редица отвори.

Те се разширяват през тъмните часове на деня, за да пропускат към ретината достатъчно количество светлина. Това позволява на дребния гущер през нощта да вижда почти толкова добре, колкото и през деня.

8. Водно конче

Очите на водното конче са толкова големи, че те покриват почти цялата му глава, което й придава естествената форма на каска. Зрителното поле на всяко едно от очите на насекомото обхваща всичко на 360 градуса около него.

Тези очи са съставени от 30 000 визуални елемента, наречени оматиди, всеки от които съдържа леща и серия от фоточувствителни клетки.

9. Хамелеон

Клепачите на този гущер се сливат и обхващат почти целите му очни ябълки с изключение на две малки дупки, през които той може да вижда.

Всяко от очите му може да се движи независимо от другото око, така че хамелеонът да фокусира плячката си и едновременно с това да я изучава. Освен това, той винаги е нащрек за това дали е налице потенциална заплаха наблизо.

10. Дългопет

Огромните очи на дългопета са най - големи при всички бозайници по отношение на съотношението между големината на тялото и големината на очите.

Ако човешките очи имат такива размери като на дългопетите, то те ще бъдат големи колкото портокал.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...