🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Кучетата и хората страдат от едни и същи мозъчни аномалии

Направено наскоро проучване показва, че обсесивно-компулсивните разстройства при кучетата причиняват почти същите мозъчни аномалии, както същото заболяване при хората.

Това откритие поставя връзката човек-куче на едно още по - високо ниво и дава надежди за по - добро лечение в бъдеще на обсесивно-компулсивните разстройства.

Според Никлъс Додман резултатите от това изследване, въпреки малката му извадка могат да помогнат за разбирането на тревожните разстройства, които засягат хората.

Никлъс Додман е професор по клинични науки към факултета по ветеринарна медицина в Tufts University и един от участниците в проведеното проучване.

Додмън допълва още, че освен сходни структурни мозъчни аномалии причинени от обсесивно-компулсивни разстройства, кучетата показват сходни реакции с хората и при лечението с определени медикаменти и най - вероятно споделят и общи генетични корени на разстройството.

Кучетата страдащи от подобни разтройства обикновено гонят опашката си, дъвчат прекомерно или смучат разни неща. Общото с хората е, че и при кучетата е налице постоянно повтаряща се натрапчива дейност, която пречи на нормалното ежедневие.

От породите кучета изглежда, че доберманите са изложени на най - голям риск да страдат от подобно заболяване. Това най - вероятно се дължи на тяхната генетика.

Учените са открили, че хората и кучетата страдащи от обсесивно-компулсивни разстройства са склонни да имат по - голяма мозъчна маса и по - големи обеми сива материя в определени области на мозъка.

Една част от мозъка известна, като corpus callosum също се оказва засегната. Тези зони от мозъка се свързват с емоциите и също така се променят и при хората страдащи от хронична депресия.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...