10 интересни факта за полярните мечки

10 интересни факта за полярните мечки

Представяме ви 10 от най - любопитните характеристики, които притежават полярните мечки.

*Факт 1*

Полярната мечка е най - големият сухоземен хищник. Някои кафяви мечки могат да достигнат по тегло полярните, но белите мечки са много по - високи от тях.

*Факт 2*

Коренното население на Арктика ловува полярни мечки, но има една част от тях, която не става за ядене - черния дроб. Черния им дроб съдържа много големи количества витамин А, които могат да разболеят хората. Появяват се симптоми като главоболие, гадене и замъглено зрение.

*Факт 3*

Мъжките полярни мечки са 2 пъти по - големи от женските. Достигат тегло от 350 до 550 килограма, докато женските са между 160 и 300 килограма. При бозайниците е нормално мъжките да бъдат малко по - големи от женските, но при полярните мечки разликата е доста осезаема. Единствените други бозайници, които имат подобна разлика между мъжки и женски индивиди са морските лъвове.

*Факт 4*

Полярните мечки имат толкова добра изолация, че са невидими за инфрачервените камери. Учените са установили това при изследване на райони, които са обитавани от бели мечки с инфрачервена светлина. Дебелия слой мас и дебелата кожа изпускат толкова малко светлина, така че единствените видими белези с инфрачервена светлина били носовете и очите на мечката.

*Факт 5*

Въпреки, че полярните мечки имат бяла козина, кожата им е черна. Космите от външната част на козината са кухи и без пигмент, затова отразяващата се в тях светлина ги прави бели за нашите очи. Това е идеална маскировка за мечките в заснежените и заледени райони.

*Факт 6*

Мъжките полярни мечки имат по - дълга козина на предните си крайници. Прилича малко на грива на лъв и се смята, че има функция да привлича женските полярни мечки.

*Факт 7*

Полярните мечки изминават много големи разстояния. Тяхната територия е от 2000 квадратни мили на места, където храната е в изобилие, до над 100 хиляди квадратни мили на места, където плячката е оскъдна.

Една женска полярна мечка, която имала предавател е бродила над 3000 мили от Аляска до Гренландия и след това Канада и накрая обратно в Гренландия, като се е движела през цялото време.

*Факт 8*

Полярните мечки и пингвините не споделят едно и също местообитание. Ще си помислите, че това е невъзможно, виждали сте ги на илюстрации или анимации толкова много пъти заедно, но никога на реална снимка или видео. Това е така, защото в реалния живот двата вида живеят в противоположните краища на Земята. Полярните мечки живеят в Арктика, а пингвините в Антарктида.

*Факт 9*

Тюлените са основната храна на полярните мечки, но могат да се хранят и с много нездравословна храна. Става въпрос за истински боклуци в морето. Има регистрирани случаи на мечки, които ядат стиропор, пластмаса, акумулатори, хидравлична течност и дори моторно масло.

Поради тази причина жителите на град Чирчил извозват всичкия си боклук далеч от града, след като открили, че полярните мечки използват бунището им като бюфет.

*Факт 10*

Полярните мечки имат невероятно обоняние. Гладната мечка може да надуши плячка, която се намира на повече от една миля разстояние, дори да е покрита със сняг, както правят тюлените, които се крият под снега. Те дори могат да надушат от разстояние по - голямо от 1 миля дупката на тюлените в леда.

5.0, 3 гласа
прегледи 2003

Препоръчани продукти

Коментари за 10 интересни факта за полярните мечки

  1. 1.

    Супер статия!???? Правете още такива...Има хора които се интересуват!????

Подобни статии

Кой колко живее?

Кой колко живее?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко години живее всяко едно животно?" Ако е така, по - долу в таблиц...

Кой колко бързо бяга?

Кой колко бързо бяга?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо могат да бягат животните?" Ако е така, по - долу в таблица...

Кой колко бързо плува?

Кой колко бързо плува?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко бързо може да плува всеки един морски обитател?!" Ако е така, по...

Кой колко високо скача?

Кой колко високо скача?

Задавали ли сте си въпроса: "Колко високо могат да скачат животните?" Ако е така, по - долу в табли...