🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Интервюта

Д-р Деница Русева: Заболявания при хората, причинени от бълхи и кърлежи. Токсоплазмоза

Д-р Деница Русева, дипломиран ветеринарен лекар, работила по специалността си в насока грижа за домашните любимци.

Днес изцяло се е посветила на избраната от нея насока и доказателство за това е създаденият от нея зоопортал за животни – BauBau.bg.

В него може да намерите полезна информация за животните, независимо от техният вид, пълна енциклопедия с породите кучета, котки и др, полезни съвети, заболявания, любопитни факти и други.

В зоопортал BauBau.bg може да направите и онлайн консултация с ветеринарен лекар от екипа по всяко време, относно вълнуващи ви въпроси.

ТЕМА: Заболявания при хората, причинени от бълхи и кърлежи. Токсоплазмоза.

Каква е ролята на кърлежите и бълхите като източници на заболявания в нашия живот?

Болестите, които нашите домашни любимци могат да причинят на хората са наистина много. Заболяванията по животните, които могат да бъдат предадени и на човек, се означават като зоонози, но в нашия случай е по-точно да споменем термина "зооантропонози" - той включва заболяванията, които се предават от животните на хората.

Една част от тях са именно болестите, предизвикани от неприятните ектопаразити, каквито са кърлежите и бълхите. Ако сравним опасността от двата вида, безспорно у нас кърлежите са по-опасни, но и бълхите разбира се не бива да се подценяват, тъй като и те могат да бъдат носители на различни заболявани.

В България, в повечето случаи последствията от бълхите са по-малки и се ограничават най-често в зачервяване и сърбеж на ухапаното място, което също е доста неприятно. За съжаление има случаи, при които кърлежите и бълхите могат да доведат до много неприятни последствия не само при животните, но и при хората, поради което е хубаво хората да бъдат информирани за това и да вземат необходимите мерки, за да предотвратят нежелани последствия.

Защо са опасни кърлежите?

Кърлежите са опасни не само за нашите любимци (главно кучета и котки), но и за нас хората, поради опасността от предаване на различни заболявания. За съжаление, поради липсата на информираност, процентът на хората, знаещи за реалната опасност, която представляват кърлежите (включвам и бълхите), е все още е малък.

От гледна точка на стопаните обаче, липсата на финансови средства е водещата причина, поради която те не могат да обезпаразитяват редовно своя любимец, което от своя страна е и един от факторите за опаразитяване, а оттам и вероятността от заразяване с определено заболяване.

Бихте ли споменали най-опасните заболявания, пренасяни от кърлежи?

Кърлежопреносимите зоонози са наистина много, всяка със своя специфика. Бих отличила:

Моноцитна ерлихиоза – за миналата година това беше едно от най-често срещащите се заболявания при кучето (предимно по-едрите породи, основно немската овчарка, кавказката и каракачанските овчарки). За съжаление заболяването може да се предаде и на човек. Заболяването може да засегне и котката, но рядко.

Причинител на заболяването е рикетсията Erchilia canis, чийто основен вектор и преносител е често срещащият се кафяв кучешки кърлеж - Rhipicephalus sanguineus. Заболяването е разпространено в цял свят.

Разпространение има и у нас и за първи път е открито през 2003 г. от мой преподавател и невероятен специалист, проф. д-р Илия Цачев  Заразяването става именно чрез ухапване от заразен кърлеж, който може да бъде резервоар за рикетсията в продължение на над 150 дни.

Лаймска болест (т.нар. Борелиоза) – инфекциозно заболяване, причиняващо се от представители на род Борелия, което се предава по трансмисивен път от кърлежи от род Ixodes. В Европа заразяването става основно с кърлежът Ixodes ricinus. Тъй като тези кърлежи са относително малки по размери, ухапванията често остават незабелязани.

Важно е да се отбележи, че заболяването не може да се предава от човек на човек! В началните стадии на заразяване се наблюдават грипоподобни признаци, като тук сериозно повишаване на температурата може и да няма. Ако не се лекува навреме, докато все още е в начален стадий, впоследствие бактериите навлизат в кръвта, достигайки до органите, където водят до трайни възпаления. За съжаление заболяването се среща и в България.

Бабезиоза – паразитно заболяване, причиняващо се от протозои от род Babesia. Неблагоприятни последици оказват основно върху червените кръвни клетки – еритроцитите. Бабезиите се пренасят от кърлежи, в които осъществяват и своето размножаване. Водят до пълно изтощение и спад в имунитета на организма предвид развиващата се анемия.

Ку-треска, Марсилска треска и Хеморагична треска – самото им име подсказва, че водещият признак при тях е именно повишаването на телесната температура и изпадане на човек в трескаво състояние.

Всяко заболяване само по себе си, разбира се, има и своите специфични признаци. Колкото по-рано бъде диагностицирано и лекувано, толкова по-малко биха били неблагоприятните последици.

Защо са опасни бълхите?

Бълхите също не са за подценяване. Човек може да бъде ухапан както от кучешката (Ctenocephalides canis ), така и от човешката бълха (Pulex irritans). Най-честото им попадане върху нас е именно посредством нашият любимец. Самите ние също може да ги пренесем у дома от улицата. Ухапването от бълха в последствие може да бъде доста опасно.

По време на ухапването си бълхата отделя слюнка, която съдържа различни ферменти и антикоагуланти. Ферментите, които се отделят при ухапването, са причина за последващата алергична реакция, която е с различна интензивност според чувствителността на кожата.

Понякога може да се появи след дни. Вероятно всеки 8-9 от 10 души поне веднъж в живота си е бил ухапван от бълха. На ухапаното място обикновено се получава зачервяване с последващ неприятен сърбеж. При по-чувствителните организми обаче ухапванията от бълхи често водят до т.нар. алергичен дерматит, който не бива да се подценява.

Как става заразяването на човек с кърлежи и бълхи?

Много често човек дори не разбира, че е ухапан от кърлеж, тъй като обикновено е безболезнено и разбира за това, едва когато го намери на себе си вече забит. При ухапването от бълха усещането е малко по-различно и обикновено я виждаме, когато е кацнала на нас, но трудно успяваме да я уловим с ръка, тъй като скокът й е изумителен.

Установено е, че бълхите могат да скачат 18 хиляди пъти по-високо от собствената си височина. (подобна любопитна информация всеки може да прочете именно в зоопортал BauBau.bg).

Предразполагащи фактори:

Важно е да споменем кои са предразполагащите фактори, които могат да доведат до тези неприятни ектопаразитози:

- на първо място това е времето – месеците май и септември са най-благоприятното време, през което може да бъдем засегнати от кърлежи и бълхи. Точно топлото и влажно време са най-благоприятната среда за тяхното развитие. От друга страна именно със затоплянето на времето започваме и своите разходки сред парковете и зелените площи, обикновено с нашите любимци.

- вторият най-важен фактор (лично за мен) е профилактиката на домашния ни любимец. Поддържането на добра външна профилактика на кучето и котката са гаранция и за здравето на човек.

Какво трябва да направим, ако видим кърлеж на нас или нашия любимец?

Хората: Това, което е препоръчително да се направи, е в никакъв случай човек да не се опитва да премахва кърлежа в домашни условия, използвайки различни „бабини трикове" (олио, мас и т.н.), а незабавно да потърси лекарска помощ.

Домашните любимци: Същото бих посъветвала и стопаните на кучета или котки, които намерят кърлеж на своето животинче. Не се препоръчва да се опитват да го отстраняват сами, тъй като в повечето случаи откъсват само част от кърлежа, след което на нас ни е много по-трудно да го отстраним.

Как да се предпазим от бълхи и кърлежи?

Съветвам всеки стопанин на куче или котка да обезпаразитява редовно външно своя любимец. Днес, на пазара има широка гама от препарати под различни форми, които осигуряват доста добра защита. Така ще бъдете спокойни не само за вашия любимец, но и за вас самите.

Проверявайте вас и вашия любимец след разходка и по възможност избягвайте високите тревни площи, където обикновено количеството на кърлежите е най-голямо.
Ако ходите на дълга разходка или почивка сред природата през най-активните за кърлежите периоди, използвайте предпазно облекло и отблъскващи спрейове.

Токсоплазмоза

Какво представлява Токсоплазмозата и защо е толкова опасна?

Токсоплазмозата е паразитно заболяване, което се причинява от паразит, наречен Toxoplasma gondii. От Токсоплазмоза боледуват както домашните и дивите животни, така и хората. Към заболяването трябва да бъдат изключително предпазливи стопаните на котки (които са основните резервоари), а също така и бременните, поради опасността от трансплацентарно предаване.

Как става заразяването с Токсоплазмоза?

Човек може да бъде заразен чрез:

  • недобре обработено термично месо, което съдържа цисти на самата токсоплазма
  • недобре измити плодове и зеленчуци
  • контакт с фекална маса от котка
  • трансплацентарно – от майката на плода !!!!!
  • котешката тоалетна е предразполагащ и важен фактор за заразяване, като имаме предвид вероятността за заразяване чрез фекалии
  • детският пясъчник и площадка – особено опасно е при децата, играещи си в пясъчника, които неволно лапат ръцете си, с което увеличават шансовете си от заразяване с фекалните ооцисти

Важно е да се отбележи, че при домашните любимци (котките) заразяването става най-често чрез изяждането на заразен гризач. След няколко седмици те започват да отделят ооцистите със своите изпражнения, които сами по себе си стават инвазиоспособни (способни да заразяват) след като престоят няколко дни навън.
Може би най-важно е трансплацентарното предаване, а именно – от майката на плода.

Какви са симптомите и последствията от заболяването?

При хората: При поемане на цистите и ооцистите от човек, започва развитието им, при което те преминават през няколко форми, в резултат на което се стига до засягане на белите кръвни клетки, белите дробове, сърцето, мускулите, дори и мозъка. Степента на засягане е в зависимост от имунната защита на организма – колкото по-слаба е имунната система, толкова повече са и засегнатите участъци.

При добра имунна система токсоплазмите изпадат в т.нар. латентно състояние и чакат благоприятния момент за реактивиране в случай на имуносупресия от страна на организма. При хората с добра имунна защита заболяването е с грипоподобни признаци, често с по-конкретно засягане на лимфните възли.

За съжаление сред признаците при бременните е преждевременният, спонтанен аборт, който може да настъпи в резултат на заболяването. Най-опасни са първите 3 до 4 месеца от бременността.

При котките: Важно е да се отбележи, че типична клиника при котките, особено в началните стадии, може и да липсва, което затруднява диагностицирането на заболяването. Обикновено съпътстващи заболяването са треската, съпроводена със загуба на апетит и отпадналост.

В зависимост от локализацията на инфекцията симптомите стават по-конкретни – например при засягане на белия дроб се стига до пневмония, при засягане на очите се стига до очни аномалии, дори до слепота и др.

Какви изследвания се правят за да се диагностицира заболяването?

Хора: Не са случайни и изследванията, които се правят в началото на бременността именно за Токсоплазмоза. Подобни изследвания е необходимо да се правят най-вече от стопаните на котки и бременните жени!

Поставянето на диагноза Токсоплазмоза се прави чрез серологични изследвания, като се търсят специфични за T.gondii антитела от клас IgM и увеличаване на титъра на IgG антитела. Възможно е и директното доказване на болестта чрез използване методите на PCR.

За да се "застраховат", все по-голяма част от бъдещите майки, стопанки на котки, изследват профилактично и своите котки, което много ме радва.

Котки: Изследването за токсоплазмоза при котките може да стане чрез тест и чрез микроскопско изследване на фекална проба. Кръвният тест включва изследване нивата на антителата IgМ и IgG.

Чрез изследването на изпражнения може да се установят специфичните ооцисти на заболяването. Това не дава 100% диагностициране на заболяването, тъй като в някои случаи могат да бъдат сбъркани с други паразити. Трябва да се има предвид и краткото време, през което котката отделя тези ооцисти, което е показател, че в периода на изследване на фекалиите те могат да отсъстват.

Лекува ли се Токсоплазмозата?

Хора: Токсоплазмозата се лекува чрез терапия и схема, по предписание от лекар.

Животни: Разбира се, че се лекува. В зависимост от степента на засягане и реакция от страна на организма, се пристъпва и към съответната терапия.

Как да се предпазим от Токсоплазмоза?

Хора: За да се предпазим от заболяването, е важно да не допускаме предразполагащите фактори, а именно – да не консумираме недобре обработено месо, да спазваме отлична лична хигиена, както ние така и нашето дете (особено след игра навън).

!!!!!! Препоръчително е по време на бременността котката да не бъде в контакт с бременната жена не само поради опасността от заразяване с Токсоплазмоза, но и за избягване на различни алергични реакции, които биха могли да се отключат по време на бременността, тъй като организма тогава става страшно чувствителен.

Котки: Важно е домашните любимци, не само котките, да не се хранят със сурово или термично недобре обработено месо. Установено е, че суровото козе мляко също може да бъде предразполагащ фактор.

За котките, които излизат навън или живеят на двор, е важно да бъдат наблюдавани поради огромната вероятност от изяждане на гризач.

Интервю в Зона Здраве, предаване на ТВ Стара Загора

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...