Петя Костова: Търся гласност за убийството на моето куче, за да не се повтарят такива инциденти

, последна редакция: 19 Април 2016
Петя Костова: Търся гласност за убийството на моето куче, за да не се повтарят такива инциденти

Днес ще ви разкажем една тъжна история, която попадна в нашия форум (цялата тема може да видите ТУК). Нашата читателка Петя поверява своето куче на хотел за кучета, където трябва да му гарантират безопасност.

Уви, кучето и е убито от друго куче, явно също обитаващо този хотел. Какво ли да кажем, това е толкова нормално и за нас, хората, пък за кучетата сигурно трябва да е просто статистика.

Но боли, адски боли, когато заради нечие безхаберие умират живи същества. Не правиш особена разлика дали е човек, куче или котка, когато го обичаш, нали? Ще ви държим в течение на случващото се, молим, подкрепете Петя и разпространявайте това интервю.

Нека запазим малкото ни останала човечност и да не караме никой да страда, нужна е гласност. Да започнем директно с причината за интервюто.

Бихте ли разказали по-подробно за ситуацията с вашето куче?

Кучето ни беше красив йоркширски териер на 5 години. За първи път това лято се наложи да потърсим услугите на хотел за кучета. След дълго проучване в Интернет се спряхме на хотел "Доги делукс" край Пловдив. Отзивите за него бяха изцяло положителни. Когато го посетихме, бяхме изключително впечатлени от обстановката - красив зелен двор, големите кучета са отделно от малките.

Убиха йоркшир в хотелНашето, разбира се, отиде в групата на дребосъците (до десетина килограма). Собственичката – Милена Милчева - е мила млада жена, която оставя приятно усещане за надеждност и доверие.

Обясни ни, че редовно ще публикува във фейсбук профила на хотела снимки на нашето кученце, за да сме уверени, че се чувства добре. Така и се случи. Снимките и клипчетата с Инди показваха едно спокойно и игриво животинче - такова, каквото го познаваме.

За съжаление, сутринта на 25.08.2014 собственичката на хотела ни съобщи по телефона, че кученцето ни е починало. Бяхме на почивка, но веднага напуснахме своя хотел и се върнахме в Пловдив.

Собственичката беше много разстроена, твърдеше, че не знае какво се е случило, кученцето просто паднало и спряло да диша. Въпреки взетите мерки (изкуствено дишане, незабавно посещение при ветеринар), кученцето умряло.

Аутопсията, проведена на следващия ден в Тракийския университет в Стара Загора, недвусмислено доказва, че кучето е било убито от по - голямо животно. Има ухапна рана, а конкретната причина за смъртта е асфиксия (задушаване). Трахеята е буквално смазана. Животинчето е издъхнало в страшни мъки. Това са фактите. Трудно ми е да приема, че собствениците не са разбрали какво се случва ...

Каква отговорност поемат за живота и здравето на кучетата в такива хотели?

Твърдят, че поемат пълна отговорност. Показват загриженост, искат информация за хранителните и други навици на кучето. За да се предотвратят неприятни инциденти, не приемат кучета без всички необходими ваксини, разгонени кучета, болни кучета и т.н.

Има ли регулаторен режим, който да урежда необходимите изисквания и норми на такива места?

Доколкото ми е известно, хотелите за кучета се контролират от БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните). Трябва да са регистрирани там. Предполагам, че има и някаква система за контрол, но не съм запозната с подробностите, за съжаление.

Какви са документите и процедурите, с които се приемат кучета в подобни хотели?

Това беше първият ми опит с хотели за кучета. Предполагам, че трябва да има някаква регистрация при постъпване на кучето. В нашия случай нито регистрираха кучето, нито беше подписан някакъв приемо-предавателен протокол. Обикновено съм бдителна в такива ситуации, но тук чувствителността ми беше притъпена (или по - скоро заблудена) от безкрайно милото отношение на собственичката.

Убито кученце в хотелИмах усещането, че оставям кучето си при добри приятели, които ще се грижат за него една седмица. Собственичката поиска паспорта, дадохме го и реших, че по - късно ще регистрира Инди.

Заплатихме сумата за престоя, като не получихме касов бон или друг документ. Коректността налага да отбележа, че заедно с мъртвото кученце ни върнаха и парите, които бяхме платили.

Какво се случи след установяването на причината за смъртта? Поеха ли вината собствениците на хотела?

Занесохме на г-жа Милчева копие от преписа на протокола за аутопсията. Тя отново много се разстрои, обясни, че за 5 години не е имала случай дори на леко ухапване. Обеща да съдейства с каквото може, дори в случай че заведем съдебно дело. Наистина изглеждаше съкрушена.

Аз й обясних, че не смятам да предприемам нищо преди началото на септември, защото голямата ми дъщеря, която е студентка и не живее с нас, има тежки изпити и ще направя всичко възможно тя да не разбере за случилото се с любимото й "братче".

Когато обаче дойде времето да дам гласност на събитието, собственичката изтри всички снимки и клипове на нашето кученце от фейсбук профила на хотела. Всички доказателства от неговото присъствие там са заличени. Разбира се, аз подозирах това и взех навреме необходимите мерки.

Какво смятате да направите сега, можете ли да осъдите хотела за кучета и бихте ли спечелили подобно дело?

Получих много съвети да заведа дело за имуществени и неимуществени вреди. Не зная какви са шансовете да го спечеля. Подобни дела се водят за парично обезщетение. Само че колко струва мъката, сълзите, страданието?

Това, към което се стремя, е гласност - вярвам, че тя ще доведе до по - силен контрол над хотелите за кучета, развъдниците и всички подобни места и ще помогне да се предотвратят други нещастни инциденти. Трябва да се спазват правата на животните, да им се осигури безопасност и хуманно отношение.

Важно е да се гарантира спокойствието на собствениците, когато оставят домашния си любимец в специализирано заведение. Не са за пренебрегване и правата на държавата - хотел, който не издава документ за плащане, със сигурност не работи легално. Поне не през цялото време.

Автор на интервюто: Ивайло Тончев

5.0, 3 гласа
прегледи 40099

Препоръчани продукти

Коментари за Петя Костова: Търся гласност за убийството на моето куче, за да не се повтарят такива инциденти

 1. 30.

  Тези които казват ,че може да се случи ...е бездушно ,мислете на животните като на хора на деца....не може така да говорите всичко може на всякъде да се случи...но е ужасно и по добре не коментирай...и не оправдавай...

 2. 31.

  Не се оставяите,трябва да има наказани,днес е ва6ето(за което искрено сажелявам) Утре може и да е моето :(

 3. 32.

  Как може да има толкова неграмотни хора ?
  Толкова правописни грешки в два реда !

 4. 33.

  Прочетох статията за горкото куче но не всеки коментар е от голяма полза защото това няма да върне кученцето което ибило като членове от семейството. Темата е много болезнена. Аз съм изживяла такава мъка изнася какво е

 5. 34.

  Аз съм васи и от статията научавам че в бг има хотел за кучета защото тук до този момент не съм чула да има това. Тук когато отидат на почивка те просто ги изоставят на улицата закарват ги с кола далеч по полето или по каритера и горките после непрекъснато търсят стопанина си. Така че това няма нищо общо с евросъюза просто е въпрос на съвест, чувства. Отговорност и възможности това е като общност. Аз в къщи гледам два котарака и храня много други котки на улицата мога много да разкажа и затова казвам че темата за животните е много болезнена и широко мащабна то се проблема е световен.

 6. 35.

  ЗА ЖАЛОСТ БЕЗОТГОВОРНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СЪЗДАВАТ ВИНАГИ ПРОБЛЕМИ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБСЛУЖВАНЕТО, А ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ЖИВО СЪЩЕСТВО,ОБИЧАНО И ЗНАЧЕЩО МНОГО ЗА ДОБРИТЕ ХОРА! СЪПРИЧАСТНА СЪМ КЪМ СЛУЧИЛОТО ВИ СЕ. СЛУЧВАЛО НИ СЕ Е СЪЩИЯ КРАЙ ПРИ ОПЕРАЦИЯТА НА НАШЕТО КУЧЕНЦЕ, БЕШЕ МУ СРЯЗАН УРЕТАРА ОТ ПИЯН ДОКТОР,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ МОЖАХМЕ ДА НАПРАВИМ НИЩО, ТОЙ САМО ВЗЕ ПАРИТЕ ЗА ОПЕРАЦИЯТА, А СЕ НАЛОЖИ ДА ГО ПРИСПЯТ ЗАЩОТО МУ БЕШЕ ОТРОВЕН ОРГАНИЗМА,ГНИЕШЕ ВСИЧКО.

 7. 36.

  Госпожо, имам две кучета и за всичките години през които ги гледам, не съм ги оставила. Съобразявам почивката си с тях. Ако не мога да ги взема - НЕ ХОДЯ НА ПОЧИВКА! Домашните любимци са отговорност и любов цял живот и искат жертви. Явно Вашата жертвоготовност е с трайност пет години.

 8. 37.

  Само хора,които не са преживяли загубата на домашен любимец няма да те разберат! Аз съм го преживяла и зная как боли... боли ме и за бездомните животинки....познавам съпруга на собственичката/ или мъжът с който живее/, запознах се с него във фейсбук ,случайно, търсех в един сайт да си купя померанче и той ми предложи уж каза,че ще е ефтино ,но после разбрах,че иска да ми пробута някакво съвсем обикновенно кученце не породистоза 500 евро! В профила си тук /фейсбук/ има снимки на хотела ! Ужасена съм от отношението на тия хора към поверените им животинки! Съвета ми е да ги съдите каквото и да ви струва това, поне ще се разнесе из пресата що за хотелиери са ! Интерисуват ги само парите! А имат и малко момиченце , какво ли от тях ще научи?!

 9. 38.

  Milko Milchev това му е фейсбука!

 10. 39.

  Assassin, благодаря и на Вас за критиката. Няма да се оправдавам за това, че един-единствен път съм решила да се възползвам от услуга, съвсем нормална за цивилизования свят. Мисля, че вината е в тези, които са се хванали с работа, която не могат да вършат. Нима ако нещо се случи с ученик по време на екскурзия, ще обвините родителите, че са го пуснали с класа и преподавателите, а не са го завели лично? Както и да е...

 11. 40.

  Moeto ky4e e navsiakade sas men kogato patyvame ima si Evropeiski pasport i niamae problemi

 12. 41.

  Кучета умират всеки ден,както хора и още много други животни,а да не говорим как се контролират животните,възможно е жената да си е отклонила вниманието за миг или пък териерчето да е имало спречкване с друго куче защото йоркитата са си темпераментни кучета.Това не е за съд осъзнайте се....

 13. 42.

  Съжалявам за кученцето.

 14. 43.

  Всички хотели за кучета и треньори на кучета извършват своята дейност напълно незаконно без да притежават никакви документи нито за завършена квалификация за треньори нито за узаконен кучкарник. Това са самозванци, които гледат да приберат максимално парите на клиентите и след това изобщо не се знае какво става с кучето. Дали изобщо е при тези условия които са представени пълвоначално и дали изобщо му е осигурена храна и вода. незнам кой контролира тези хора но явно е че в България цари пълно безхаберие по този въпрос. Искрено се надявам тази практика да се промени в бъдеще и да има регулаторен орган за този сектор

 15. 44.

  Предлагам безплатна юридическа помощ ако решите да ги съдите 0899881572

 16. 45.

  Ако ще оставят кучето си някъде,оствете го в специализирана ветеринарна клиника..а не на неизвестен хотел..където не работят квалифицирани хора.

 17. 46.

  Съболезнования,макар и късно сега прочетох.Трябваше да подадете сигнал до Бабх или подобен орган не знам кой,но кой ли мисли за всичко в такъв ужасен момент.Поне там да ги измъчат малко все нещо щеше да не им е в ред.Може и сега да подадете жалба може давностния срок да не е минал поне ще се изпотят ако Бабх или Риосв отидат на проверка.

 18. 47.

  До Иванова: Подадохме сигнали. Да, моментът беше ужасен, но намерих сили за това. Сигнали бяха подадени до БАБХ, до Областната полиция, до Общината, до НАП (защото работят незаконно и не дават касов бон за взетите пари), до Прокуратурата. Какви бяха резултатите? БАБХ ни уведоми писмено, че няма такъв регистриран хотел, т.е. става дума за незаконен бизнес. Направиха няколко опита за проверка, не бяха допуснати до имота (собствениците отрекли да имат хотел). Едва на 4-тия път успели да влязат, намерили няколко кучета, за които собствениците казали, че са на техни приятели, т.е. не получават пари за услугата.
  Прокуратурата постанови, че няма извършено престъпление и няма как да се заведе дело. За да се заведе дело трябва да докажем жестокост срещу животното от страна на хората. А то според аутопсията е убито от друго животно, имаме само немарливост от страна на хората. Тя не е престъпление.
  Полицията изобщо не се заинтересува, както и НАП. Стигнахме чак до омбудсмана (тогава беше Константин Пенчев). Той изпрати свой представител, както и хора от БАБХ София, които всъщност направиха 4-тия, успешен опит да проникнат в "хотела". След всичкото това време и усилия мога да кажа, че известността на тази история в интернет направи повече от държавните органи. Хората са наясно с този хотел, както и с факта, че трябва да проверяват внимателно на кого поверяват любимците си. И по възможност да не ги дават в хотели, защото повечето са нелигитимни, а и дори да са регистрирани, сигурността на животните не е гарантирана. При загуба на животното може да съдите хотела, но пък според закона животните са вещи и ако спечелите делото, най-много да получите обезщетение в размер на пазарната стойност на едно такова животинче. Затова и се отказахме от съда и посветих време и енергия на разпространяването на историята ни в Интернет, за да повишим бдителността на хората и да ги предпазим от нашите грешки. А Инди все така ужасно ми липсва и сега, две години по-късно, още не мога да отворя сърцето си за друго кученце. И все така се изяждам от мъка и вина.

 19. 48.

  Моите съболезнования.
  На който сте дали кучето той го е убил. Най Добре да подадете жалба към випросния/те човек/хора.

 20. 49.

  Milena Milcheva и Milko Milchev аферисты!очень плохие отзывы!

Подобни статии