🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Кучета - лекари на душата помагат за лечението на тежко болни хора

В град Остел, щата Джорджия, медицински сестри, пациенти и техните семейства се радват на посещението на обучени четирикраки приятели в болницата.

Това е не само емоционално изживяване, което повдига настроението им, но и реален шанс за подобряване на физическата терапия.

Лиз Питърс, която е служител на здравната система от 2003 година насам, е координатор по програмата за лечение с домашен любимец. Тя помага за популяризирането и приложението й в различни болнични заведения.

Миналата есен Лори Кембъл, която управлява отдела за доброволчески услуги в болницата Cobb, стартира събирането на група от стопани на сертифицирани за лечение с кучета. Така през Януари 2014 започва да прави посещения на пациенти в различните болнични отделения.

Всяка седмица в продължение на около два часа една от доброволките Тифъни Барбър посещава пациенти, придружавана от своя голдън ретривър Софи. Тя съвсем наскоро е завършила програмата за обучение на кучета - доброволци.

Кучетата осигуряват домашен комфорт, а лежейки до главите на пациентите, те донасят и чувство на мир. Лиз Питърс заявява, че освен емоционално лечение, това е и вид физическа рехабилитация, насърчаваща пациентите да движат главите и ръцете си, за да видят или докоснат своите пухкави приятели.

"Това е от жизненоважно значение за рехабилитацията на пациенти, които са загубили подвижност на едната страна на тялото си след прекаран инсулт", казва Питърс.

Има упражнения, в които пациентите хвърлят играчки на кучетата или ги разхождат навън. По наблюдения на лекарите това е двойно по - ефективно от традиционната физическа терапия в болничната стая.

Служители и доброволци в болницата разказват интересни истории на семейства. В една от тях болният не се е повлиявал дълго време от лечението, но за пръв път отваря очи, когато в леглото му е поставено куче. Питърс прилага посещението на кучета и в случаите, когато пациентът се нуждае от облекчаване на болката или релаксация.

"Кучето разбира това ... Никога не съм го очаквала", допълва Лиз.

Една от пациентките, преживяла тежък инсулт, е с парализирана лява страна на тялото. Служителите на клиниката полагат големи усилия за раздвижване на левите й крайници, но това остава без резултат.

Когато обаче при нея редовно започва да идва едно от лекуващите кучета, тя неусетно и съвсем непринудено започва да го гали, използвайки лявата си ръка. Това изумява всички, станали свидетели на случилото се.

При друг пациент с проблеми в говора се случва следното нещо. Когато четирикракият доброволец влиза в болничната стая, пациентът съвсем спокойно казва "Ела тук, приятел!".

От здравното заведение твърдят, че това е чудесна програма, особено за пациентите, чиито членове на семейството работят и не могат да прекарват дълги часове в болницата близо до своите близки.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...