🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Куче се грижи за своя 9-годишен стопанин, който е аутист

Джеймс Исаак е 9-годишно момче, което страда от аутизъм. Той не може да говори, не обича да го докосват и трудно осъществява контакт с очите със своето семейство.

Джеймс има личен асистент и това е 3-годишното куче Махе, което му помага да се адаптира към социалната среда.

"Не можехме дори да отидем в кафене цялото семейство. Джеймс ставаше много нетърпелив и искаше да си тръгне незабавно.

Когато обаче взехме кучето, Джеймс ни чакаше спокойно да си допием кафето и да си тръгнем от заведението" - споделя майката на момчето Мишел.

Мехе е черен лабрадор, който е обучаван за личен асистент в продължение на 6 месеца, специално да обслужва нуждите на деца аутисти. Махе се грижи за безопасността на Джеймс и помага на детето да остане спокойно.

"Има някаква магия, която се случва между децата, страдащи от аутизъм и техните кучета асистенти. Животните просто знаят как да успокоят децата.

Те поддържат повече контакт с очите с кучето, отколкото с родителите и близките си" - споделя Уенди Айзък, мениджър на центъра за обучение на кучета асистенти в Нова Зеландия.

Наскоро на Джеймс трябваше да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, за да се открие причината за неговите припадъци. Разбира се кучето Махе бе неотлъчно до момчето. Няма съмнение, че животното е напълно предано на своя стопанин.

"Махе наблюдаваше Джеймс и изглеждаше наистина притеснен" - споделя майката на детето Мишел.

Ако Джеймс продължи да има припадъци и занапред, Махе може да бъде обучен да алармира родителите му, когато се появят притеснителни признаци. Удивителната история на Джеймс показва как чистата и непринудена връзка с животните може да е от огромно значение за децата, страдащи от аутизъм.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...