🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Семейство оцелява по време на войната само благодарение на котка, която го изхранва

Действието на тази разтърсваща история се развива в Русия по време на Втората Световна война. Разказът е на жена, която по това време е била малко момиченце.

"Баба ми винаги казваше, че по време на тежката обсада и глад тя, майка ми и аз сме оцелели само благодарение на нашата котка Васка. Ако не е бил този малък, но силен войн, ние сме щели да умрем от глад, както много други семейства".

Всеки ден Васка отива на лов и донася вкъщи мишки и дори охранени плъхове. Бабата почиства мишките, изкормва ги и вари супа от тях. А от плъховете прави добър гулаш.
През това време котката винаги сяда спокойно на една страна и изчаква за своето парченце от храната. А през нощта трите лягат под одеялото и тя ги затопля със своята мека козина.

Когато бомбардировката започва, животното усеща това, много преди някой да обяви началото на въздушното нападение и не спира да мяука с жален тон. Тогава семейството има време да събере багажа си, да вземе вода и да напусне къщата. Те се настаняват във временно убежище, вземайки със себе си и котката.

"Гладът беше ужасен. Всички ние заедно с Васка гладувахме и слабеехме. Цяла зима баба събираше трохи за птиците, а през пролетта излизаше с котката на лов. Баба посипваше трохи на земята и сядаше с Васка в засада. Скокът на котката винаги беше учудващо точен и бърз. Васка гладуваше с нас и силата й не беше достатъчна, за да надвие птицата. Затова я сграбчваше и я носеше на баба ми. Така че от пролетта до есента ние се изхранвахме предимно с птици", споделя спомените си тогавашното момиченце.

Затова, дори и след войната, когато блокадата се вдига и има изобилие от храна, бабата продължава да дава на своята котка винаги най - хубавото парче от яденето. Тя я гали нежно, казвайки й, че е техен спасител.

Васка почива през 1949 година, а бабата я погребва в гробището. За да не стъпчат лобното й място, тя забива там кръст и го надписва. След време, когато самата тя си отива от този свят, по нейно поръчение полагат тялото й на същото място. А после и това на майката, за да може да са пак заедно, както вечер под одеялото по време на войната.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

23. Вариния
Известната руска актриса Людмила Гурченко , също е преживяла войната и споделя това в своят книга "Моето възрастно детство".Там описва как с нейни връстници момичета и момчета търсили храна, дори са се престрашавали да крадат храна от обоза на германците...............След войната тя става народна артистка на СССР.Веднъж дошъл посетител при нея в театъра, където е била на репетиция с колеги .Посетителят я заприказвал, но тя не го познала, че е приятел от детството. Тогава той и казал, не помниш ли когато заедно крадяхме.........В първият момент всички колеги са се стаписали, но после е станало ясно за какво иде реч.... :)
22. Вариния
Чак се разплаках...............
21. Баба Венче
Какво знаем ние, гевезета. Да се молим на БОГ за България
20. хмк
абе момченца и момиченца може ли да си представите с тези 2-3 мозъчни гънки които имате в главите си какво са преживели тези обикновенни хора за да преживеят ужасите на войната. Това благородно животинче вероятно е било Божи ангел изпратено с мисията да спаси живота на хорицата.
19. Жоро
Нашия помияр ня село също носи пред вратата плъхове и мишки, оставя ги за час два и като ги види някои си ги хапва.
18. Рокосовски
Като бях дете имахме котка на име Пенка. Животинката всеки ден ходеш на лов и когато хванеше без значение мишка,плъх или гълаб оставяше плячката си на стъпалата пред вратата за да видим, че е сапричастна към дома.
17. Анонимен
СЪГЛАСНА СЪМ НАПЪЛНОС № 16-ИДИЙОТИ- НАЛИ СИ НЯМАТЕ ПОНЯТИЕ КАКВО Е ГЛАД -от глад се боледува а после се умира в големи страдания--това се случи със 6 милйона евреи във холокоста--(но ум не се купува в кооперацията.... или го имаш или си безумен и лош!
16. идиоти...
"нисши" сте... щото сте тъпи а не защото сте хора... хората са по-висши от животните, но като са тъпи и Бог ги закриля, какво да прави нали ни обича... ама някой удивително силно искат да умрат от погнуса :) сякаш не ядът птици цял живот. Такива нямат котки които да ги спасят обикновенно така, че - внимавай какво си пожелаваш.
15. Кати
Да покъртителна и трогателна история. А на Юли мога да отговоря, че ако бяха изяли първо котката, след това щяха да умрат от глад просто...и добре, че ги е спасила.
14. роси
Като прочетох статията веднага изплува в съзнанието ми самолетната катастрофа в Андите.. 13 номер ме изпревари
13. Анонимен
имаме поговорка,глад майка продава,така,че....не сме стояли гладни,ония как изядоха себеподобните си в Андите като катастрофираха със самолета,интстинкта за живот е по-силен и поставен в екстремални условия човек прави изненадващи подвизи.
12. Анонимен
Wqr Имах някога женска котка коятяо ми носеше суджук от комшиите,тъка че много вярвам на тази история,винаги и отчупвах по пърченце на другия ден пак ми оставяше,веднъж ми донесе кожа от заек оранжева ,извадих си я и дъллго я използвах за украса....:-)
11. Тошо Попа
По принцип думата прост произлиза от гръцки и значи истински или прям.А тоя юли е само един идиот и нищо повече
10. Анонимен
Юли, а ти си брилянтен мозък. Покъртителна е простотията българска. Юли, ти си достоен представител. Весели празници ти желая и много простотия в живота.
9. Юли
Чак се чудя ,как малоумните мамашки не са изяли първо котката!? То човека ,принципно е надарен с висшо малоумие в доста случаи.
8. Маргарита
Прочетете "Цар плъх" да разберете как са оцелявали военнопленниците. С плъхове и хлебарки от откритите тоалетни (за протеини)...
7. Мишка
И накрая изяли котката, щото останала половин туба вино, а без мезе не може
6. Анонимен
Visiram anonimnia Ako si bila gladna naistina i laina shte iadesh
5. vera
Poredno dokazatelstvo kolko sa vis6i jivotnite i kolko nis6i SME horata
4. Весна
Преубава животна приказна. Браво за Васка!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...