Семейство оцелява по време на войната само благодарение на котка, която го изхранва

Семейство оцелява по време на войната само благодарение на котка, която го изхранва

Действието на тази разтърсваща история се развива в Русия по време на Втората Световна война. Разказът е на жена, която по това време е била малко момиченце.

"Баба ми винаги казваше, че по време на тежката обсада и глад тя, майка ми и аз сме оцелели само благодарение на нашата котка Васка. Ако не е бил този малък, но силен войн, ние сме щели да умрем от глад, както много други семейства".

Всеки ден Васка отива на лов и донася вкъщи мишки и дори охранени плъхове. Бабата почиства мишките, изкормва ги и вари супа от тях. А от плъховете прави добър гулаш.
През това време котката винаги сяда спокойно на една страна и изчаква за своето парченце от храната. А през нощта трите лягат под одеялото и тя ги затопля със своята мека козина.

Когато бомбардировката започва, животното усеща това, много преди някой да обяви началото на въздушното нападение и не спира да мяука с жален тон. Тогава семейството има време да събере багажа си, да вземе вода и да напусне къщата. Те се настаняват във временно убежище, вземайки със себе си и котката.

"Гладът беше ужасен. Всички ние заедно с Васка гладувахме и слабеехме. Цяла зима баба събираше трохи за птиците, а през пролетта излизаше с котката на лов. Баба посипваше трохи на земята и сядаше с Васка в засада. Скокът на котката винаги беше учудващо точен и бърз. Васка гладуваше с нас и силата й не беше достатъчна, за да надвие птицата. Затова я сграбчваше и я носеше на баба ми. Така че от пролетта до есента ние се изхранвахме предимно с птици", споделя спомените си тогавашното момиченце.

Затова, дори и след войната, когато блокадата се вдига и има изобилие от храна, бабата продължава да дава на своята котка винаги най - хубавото парче от яденето. Тя я гали нежно, казвайки й, че е техен спасител.

Васка почива през 1949 година, а бабата я погребва в гробището. За да не стъпчат лобното й място, тя забива там кръст и го надписва. След време, когато самата тя си отива от този свят, по нейно поръчение полагат тялото й на същото място. А после и това на майката, за да може да са пак заедно, както вечер под одеялото по време на войната.

5.0, 3 гласа
прегледи 34475

Препоръчани продукти

Коментари за Семейство оцелява по време на войната само благодарение на котка, която го изхранва

 1. 4.

  Преубава животна приказна.
  Браво за Васка!!!

 2. 5.

  Poredno dokazatelstvo kolko sa vis6i jivotnite i kolko nis6i SME horata

 3. 6.

  Visiram anonimnia Ako si bila gladna naistina i laina shte iadesh

 4. 7.

  И накрая изяли котката, щото останала половин туба вино, а без мезе не може

 5. 8.

  Прочетете "Цар плъх" да разберете как са оцелявали военнопленниците. С плъхове и хлебарки от откритите тоалетни (за протеини)...

 6. 9.

  Чак се чудя ,как малоумните мамашки не са изяли първо котката!? То човека ,принципно е надарен с висшо малоумие в доста случаи.

 7. 10.

  Юли, а ти си брилянтен мозък. Покъртителна е простотията българска. Юли, ти си достоен представител. Весели празници ти желая и много простотия в живота.

 8. 11.

  По принцип думата прост произлиза от гръцки и значи истински или прям.А тоя юли е само един идиот и нищо повече

 9. 12.

  Wqr

  Имах някога женска котка коятяо ми носеше суджук от комшиите,тъка че много вярвам на тази история,винаги и отчупвах по пърченце на другия ден пак ми оставяше,веднъж ми донесе кожа от заек оранжева ,извадих си я и дъллго я използвах за украса....:-)

 10. 13.

  имаме поговорка,глад майка продава,така,че....не сме стояли гладни,ония как изядоха себеподобните си в Андите като катастрофираха със самолета,интстинкта за живот е по-силен и поставен в екстремални условия човек прави изненадващи подвизи.

 11. 14.

  Като прочетох статията веднага изплува в съзнанието ми самолетната катастрофа в Андите.. 13 номер ме изпревари

 12. 15.

  Да покъртителна и трогателна история. А на Юли мога да отговоря, че ако бяха изяли първо котката, след това щяха да умрат от глад просто...и добре, че ги е спасила.

 13. 16.

  "нисши" сте... щото сте тъпи а не защото сте хора... хората са по-висши от животните, но като са тъпи и Бог ги закриля, какво да прави нали ни обича... ама някой удивително силно искат да умрат от погнуса :) сякаш не ядът птици цял живот. Такива нямат котки които да ги спасят обикновенно така, че - внимавай какво си пожелаваш.

 14. 17.

  СЪГЛАСНА СЪМ НАПЪЛНОС № 16-ИДИЙОТИ- НАЛИ СИ НЯМАТЕ ПОНЯТИЕ КАКВО Е ГЛАД -от глад се боледува а после се умира в големи страдания--това се случи със 6 милйона евреи във холокоста--(но ум не се купува в кооперацията.... или го имаш или си безумен и лош!

 15. 18.

  Като бях дете имахме котка на име Пенка. Животинката всеки ден ходеш на лов и когато хванеше без значение мишка,плъх или гълаб оставяше плячката си на стъпалата пред вратата за да видим, че е сапричастна към дома.

 16. 19.

  Нашия помияр ня село също носи пред вратата плъхове и мишки, оставя ги за час два и като ги види някои си ги хапва.

 17. 20.

  абе момченца и момиченца може ли да си представите с тези 2-3 мозъчни гънки които имате в главите си какво са преживели тези обикновенни хора за да преживеят ужасите на войната. Това благородно животинче вероятно е било Божи ангел изпратено с мисията да спаси живота на хорицата.

 18. 21.

  Какво знаем ние, гевезета. Да се молим на БОГ за България

 19. 22.

  Чак се разплаках...............

 20. 23.

  Известната руска актриса Людмила Гурченко , също е преживяла войната и споделя това в своят книга "Моето възрастно детство".Там описва как с нейни връстници момичета и момчета търсили храна, дори са се престрашавали да крадат храна от обоза на германците...............След войната тя става народна артистка на СССР.Веднъж дошъл посетител при нея в театъра, където е била на репетиция с колеги .Посетителят я заприказвал, но тя не го познала, че е приятел от детството. Тогава той и казал, не помниш ли когато заедно крадяхме.........В първият момент всички колеги са се стаписали, но после е станало ясно за какво иде реч.... :)

Подобни статии