Уникални снимки на Голяма бяла акула

Уникални снимки на Голяма бяла акула

Фотографът Джордж Пробст от 2006 г. заснема Големи бели акули в близост до остров Гуадалупе, Мексико. От много ранна детска възраст Джордж бил едновременно очарован и ужасен от акулите.

"Винаги съм си мечтал да видя Голяма бяла акула в дивата природа и за щастие моята мечта се сбъдна през 2006 г., когато за пръв път посетих остров Гуадалупе.

След първия ми досег с тези величествени животни не очаквах, че отново ще видя Голяма бяла акула. Преживяването обаче бе толкова силно, че просто нямаше как да се откажа и от тогава до сега съм посветен изцяло на акулите" - споделя Джордж.

Първото нещо, което е удивило Джордж при гмуркането сред акули е, че те не се държат по начина, по който се представят в телевизионни предавания и филми (включително и някои документални филми).

Докато се гмуркали със защитни клетки акулите не проявявали никакъв интерес към водолазите и не показвали агресия. Те просто си плували спокойно наоколо.

"Видях, че акулите нямат черни очи, както ни се представят във филма "Челюсти". Всъщност, когато се доближат достатъчно близо и светлината е силна, може да се види техния син ирис, който подсказва в каква посока гледат. Често ни гледат право в очите, което определено е едно уникално усещане.

Колкото повече снимах акулите, толкова повече забелязвах как повечето кадри са, когато животните се хранят и изглеждат наистина свирепо. Безспорно най  - популярните ми снимки са тези, в които акулите са с отворена уста, но това означава, че акулите показват често агресия. В действителност повечето от тези снимки са направени, когато около акулите има примамка, за да могат те да отворят широко уста."

По принцип Големите бели акули не ловуват хора и не ядат всичко, което им се изпречи пред очите, но не трябва да забравяме, че това са огромни хищници, живеещи свободно в дивата природа и могат да бъдат много опасни. Както и при останалите диви животни трябва да се подхожда с необходимото уважение и внимание, когато наоколо плуват акули.

През последните 10 години Джордж се опитва да заснеме акулите по начин, който обхваща целия спектър на тяхното поведение. Той е изградил една специална връзка с животните, тъй като е сред тях години наред и познава индивидуално всяка една от тях. Той е дал имена на акулите и разпознава всяка една от тях.

Представяме ви някои от най - интересните снимки на Големи бели акули, направени от Джордж през годините:

1. Магически светлини - голяма мъжка бяла акула на име Микс е обляна от слънчева светлина, плувайки точно под повърхността.

2. Зрелищна фотография на акула с отворена уста - голяма бяла акула на повърхността с широко отворена уста. Това поведение не е типично за акулите от Гуадалупе. В случая туристи с лодки са разпръснали примамка, за да се любуват на акулите.

3. Разчистване на пътя - голяма мъжка бяла акула на име Мънки плува близо до повърхността на фона, на пасаж от дребна риба.

4. Красивите сини очи - схващанията, че акулите са с чисто черни очи са погрешни. Тези величествени хищници всъщност имат син ирис.

5. Естествена красота - снимката илюстрира типичното поведение на Големите бели акули, плувайки спокойно и грациозно.

6. Младата дама - това е една от най - малките женски, които Джордж е документирал в Гуадалупе.

7. Отражение на повърхността – върха на гръбната перка на голяма мъжка бяла акула разцепва повърхността на водата.

8. Красивият демон - голяма женска бяла акула, кръстена на бога на ацтеките - „Tzitzimitl". В буквален превод името означава „въздушен демон".

9. Дълбоката синя бездна - с мощната си опашка мъжка бяла акула се спуска надолу в синята бездна.

10. Усмивка за пред камерата - мъжка бяла акула гледа право напред към камерата.

11. Една щастлива акула - мъжка бяла акула с широка „усмивка" плува безгрижно.

12. Прекрасната Луси - една от любимите акули на Джордж плува грациозно пред камерата му.

13. Проява на любопитство - любопитна мъжка акула се приближава, за да огледа камерата.

14. Пречупена, но не счупена - Луси има сериозна травма на задната опашка, но е успяла да се адаптира.

15. "Ехо здравейте" - мъжка бяла акула се приближава изключително близо за един страхотен кадър.

16. Кой иска прегръдка - гръдните перки на тази акула наподобяват някой, който се приближава към теб, за да те прегърне.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Две котешки сродни души

Две котешки сродни души

Когато домашните ни любимци живеят по двойки и прекарват цялото си време заедно, те често започват д...