🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Птици

Ето как да направим различни видове хранилки за птици в домашни условия

Ще се изумите колко полезни могат да се окажат някои непотребни неща и предмети, на които в ежедневието дори не сме обърнали внимание.

С поставянето на хранилка за птици навън, вие ще помогнете на тези беззащитни създания да оцелеят през зимните месеци, когато липсата на храна е основният им проблем.

Ето и нашите интересни и лесно приложими предложения.

Хранилка от купа и чиния

Хранилка за птици от купа и чинияМоже да направите много красива хранилка за птици от подходяща купа и чиния или от две чинийки едната, от които трябва да бъде по - дълбока (снимка). Просто трябва да пробиете дупка в купата и чинията и да ги свържете заедно.

Купата събира много храна, а чинията отгоре предпазва птичките от дъжд, слънце и други атмосферни състояния. Сглобяването на тази хранилка не е много сложно, а крайния резултат е наистина зашеметяващ.

Хранилка от чаена чашка и чинийка

Хранилка за птици от чашка и чинийкаОт чаена чашка и чинийка може да излезе много красива и удобна хранилка за птици. Необходимо е само да залепете наклонена чашката към чинийката.

Поставената храна след това ще изглежда сякаш е излязла от чашата и се е разляла по чинийката. Тази лесна са сглобяване хранилка може да бъде закачена навсякъде, където пожелаете.

За залепяне на двете части използвайте качествено и силно лепило, за да сте сигурни, че хранилката ще запази своята цялост.

Хранилка от консервни кутии и дървена дъска

Хранилка за птици от консервена кутия и дъскаКолкото повече консервени кутии сложите на дървената дъска, толкова повече птички ще могат да се хранят. За направата й са нужни стари консервни кутии и парче дъска, която да закрепите за дърво.

Както виждате на снимката, кутиите могат да бъдат декорирани по всякакъв начин, така, че да се получи не само практична, но и красива хранилка за птици.

Самите кутии може да залепите или да закрепите за дъската с помощта на пирончета. За по - добра визия може да направите и дървено покривче, което да предпазва птиците от лоши атмосферни влияния.

Хранилка от рециклирани продукти

Хранилка за птици от рециклирани продуктиТук въображението ви може да се развихри максимално. Всякакви стари и непотребни вещи могат да ви свършат чудесна работа в изобретяването на хранилка за птици.

Не забравяйте, че елементите на хранилката трябва да бъдат стабилно закрепени, за да може да се закачи навън, така че птичките да се наслаждават на зрънцата в нея.

Като пример е показано как от стар регистрационен номер на кола, капак и прибори за хранене може да направите интересна и практична хранилка.

Хранилка от кутия за мляко

Хранилка за птици от кутия за млякоЕдна стара картонена кутия от мляко може да се превърне в очарователна хранилка за птици. Може да я изрисувате или да оставите на децата да я оцветят.

След това просто изрежете отвор в картона (както е показано на снимката), за да може да поставите храната и птичките спокойно да стигат до нея.

Трябва да поставите и дървена пръчка, за да има птиците къде да кацат, докато се хранят. Това е една много лесна за правене хранилка, която обаче върши чудесна работа.

Хранилка от издълбан дънер

Хранилка за птици от дънерСъздайте уникална хранилка като издълбаете част от дънер. Ако използвате печка на дърва през зимата, може просто да вземете едно парче дърво и с помощта на подходящи инструменти да го издълбаете.

Нужно е да закрепите изрязания дънер (както е показано на снимката) на подходящо място и да го напълните с храна. Птиците много харесват подобни хранилки, защото се чувстват така сякаш получават храната от самото дърво.

Хранилка от чашки за кафе

Хранилка за птици от чашка за кафеЗа направата на този тип хранилка са необходими само чашка и чинийка за чай или кафе. От чаените и кафени чашки стават много красиви хранилки за птици.

Поставете чашките и чинийките на някаква поставка, така че да не са на земята и след това забийте тази поставка на подходящо място на двора.

Колкото повече хранилки направите, толкова повече птици ще идват да се хранят и да красят двора ви.

Хранилка от шишарка

Този тип хранилки са много лесни за правене, а в същото време са изключително удобни за птичките навън.

Хранилка за птици от шишаркаЗа да я направите просто разтворете шишарката, след което я намажете с фъстъчено масло или свинска мас. Целта е семенцата, които поставите да могат да полепнат по шишарката.

След това хванете шишарката с въженце най - отгоре и завържете хранилката на подходящо място. Украсете околните дървета с подобни хранилки и скоро двора ви ще се изпълни с птички.

Хранилка от саксия

Една стара саксия за цветя може да се превърне в много красива хранилка за птици. Нужно е  да пробиете няколко дупки в саксията (ако е една, трябва да бъде по - голяма), за да може храната свободно да излиза в чинийката отдолу. Хранилка за птици от саксияЧинийката може да залепите с помощта на лепило.

За да може да закачите хранилката трябва да залепите и още една чинийка отгоре, на която да направите дупка за закачане на въженцето. И ето, че хранилката е готова.

Може да проявите креативност и да направите различни шаблони на дупки в саксията. Така освен функционална, хранилката ще стане и декоративно украсена.

Хранилка от консерва и въже

Хранилка за птици от консерва и въжеЕдна стара консервена кутия и малко сезалово въже могат да се превърнат в чудесна хранилка за птички.

Просто увийте въжето около консервената кутия и огънете капака наполовина, за да могат птиците без проблемно да стигат до храната. За да стои по - плътно въженцето може да го залепите допълнително с лепило.

Може да измислите и нещо за перваз, така че птиците да могат да кацат и да стоят спокойно докато се хранят.

Преди да залепите въженцето за консервената кутия пъхнете още едно по-дълго, с което да може да закачите хранилката на желаното от вас място.

Хранилка от клечки за сладолед

Хранилка за птици от сладоледени клечкиАко сте от хората, които често консумират сладолед на клечка, това е хранилката, която може с лекота да направите. Тя е не само красива, но и изключително удобна за птиците.

Може да създадете подобен тип хранилка от дървени клечки за сладолед или като вземете подобни дървени елементи от някой дърводелец.

Важно е да направите основата на хранилката плътна (без големи процепи между отделните клечки), за да задържа семената за птичките.

Може да развихрите въображението си и да комбинирате клечките за сладолед по различен начин, така че да създадете уникална хранилка.

Портокалова хранилка за птици

Хранилка за птици от портокалЕто как с малко въображение може да създадете ароматна хранилка за птици. За целта трябва просто да срежете един портокал наполовина и да издълбаете вътрешната му част.

След това остава само да сложите в издълбания портокал семенца или друга храна за птички.

Не забравяйте да пробиете и 4 дупки в кората на портокала (както е показано на снимката), за да сложите въженце, с което да го закачите на желаното от вас място.

Хранилка от пластмасова бутилка

Хранилка за птици от бутилкаЗа да направите по най - елементарния начин лека и удобна хранилка за птици, не ви е необходимо нищо повече от 1 пластмасова бутилка и 2 лъжици (желателно дървени).
Просто направете дупки по шишето, в които да пъхнете лъжиците.
После го напълнете със ситни семенца или готова храна за птици. Зрънцата от само себе си ще се разстилат върху лъжиците, когато птичките кацнат, за да кълват от тях.
Не забравяйте да пробиете дупка и в самата капачка на бутилката. В нея пъхнете въженце, с помощта на което ще може да закачате хранилката на различни места в парка или двора си.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...