🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как сами да направим уютна къщичка за куче? Допълнителни съвети

Осигуряването на подслон за кучето през студените зимни месеци (и не само) е необходимост, ако искате домашния любимец да бъде щастлив и здрав.

Някои породи се справят по - добре, когато живеят навън, затова осигуряването на подходяща къщичка е задължително.

Къщичката трябва да бъде добре изолирана, защото в противен случай в студените зимни месеци има сериозен риск от хипотермия или измръзване.

Дори породите, които са с дебела козина и нямат проблеми със студеното време, трябва да имат някакъв подслон от студа и леда, за да не бъде застрашено тяхното здраве.

В настоящата статия ще ви дадем полезни съвети как да подготвите къщичката за зимата или да построите изцяло нова зимна къщичка.

Хипотермия и измръзване

Зимното време може да бъде жестоко и това в пълна степен важи за кучетата. Хипотермията е налице, когато вътрешната температура на кучето стане необичайно ниска.

Това състояние може да доведе до увреждане на централната нервна система на кучето. Сърдечният ритъм и скоростта на кръвния поток се забавят. Признаците на хипотермия са неравномерен сърдечен ритъм, изпадане в безсъзнание и нарушено дишане.

Ако забележите, че кучето ви изпада в летаргия или се движи по - бавно от нормалното, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Измръзванията са по - трудни за диагностициране, тъй като козината на кучето не позволява да видите какво се случва с неговата кожа. Трябва редовно да проверявате крайниците на кучето, ушите, опашката и лапите. Ако на кучетата им е много студено, значи има голяма вероятност животното да страда от измръзване.

Измръзванията се получават, когато тялото изпомпва кръвта от крайниците, за да може да поддържа нормалната температура и работа на сърцето. Това означава, че в кръвта на кучето могат да се образуват ледени кристали, които причиняват увреждания на вените и артериите.

За да сте сигурни, че кучето е защитено, докато се намира навън трябва да защитите тялото му с одеяло или якенце, което да покрива гърба, гърдите и корема. Тези защитни аксесоари се препоръчват най - вече, когато кучето е с къса и рядка козина и не понася добре студеното време.

Къде да поставите кучешката къщичка?

Избирането на подходящо място може да повиши изолацията на кучешката къщичка и по този начин да направи престоя на домашния любимец там още по - приятен.

Първото и най - важно условие е къщичката да се намира на завет. Вятъра засилва чувството за студ, затова къщичката в никакъв случай не трябва да бъде на ветровито място.

Това важи най - вече за отвора на къщичката, защото ако той е разположен по посока на вятъра, значи ще духа директно в дома на кучето. Ако е трудно да намерите място на завет в двора си може да поставите някакво покривало на входа на къщичката.

Второ - избраното от вас място не трябва да се наводнява. Когато ледът и снегът се разтапят двора може да стане доста влажен и блатист. Изберете някое по - високо място от двора, за да сте сигурни, че кучето ще остане сухо и дома му няма да се наводни. Кучето може да развие хипотермия много бързо, дори в кучешка къщичка, ако в нея е студено и влажно.

Съвети за кучешката къщаТрето - кучешкия подслон не трябва да лежи директно на земята, т.е. той трябва да бъде повдигнат от земята на някаква платформа.

Плоската повърхност на къщичката е в постоянен контакт със земята, поради което въздуха вътре може да стане много студен.

Повдигането от земята води до задържане на повече топлина в къщичката, а оттам и кучето се чувства по - комфортно.

Подготовка на къщичката за зимата

Ако вече имате кучешка къщичка в двора си трябва да я подготвите за зимата. Това ще помогне на кучето да бъде на по - топло през зимата. Кучешките къщички, които могат да бъдат купени от магазина са изолирани и през зимата държат по - топло, а през лятото - по - хладно.

Подгответе къщичката за зимата, така че да подобрите максимално комфорта на вашето куче. Тези опции са рентабилни решения, които ще защитят здравето на вашия любимец и ще му осигурят удобство.

Ето кои са основните неща, които трябва да вземете под внимание:

  • Изолация

Много къщички за кучета са оборудвани с различни изолационни материали, но вие винаги можете да добавите и свои собствени изолационни материали. Проверете дали къщичката има изолация на всички възлови места. Ако не, тогава вероятно ще трябва да добавите още изолация, особено на пода.

Може да използвате стиропор или полистиролова пяна между отделните елементи на къщичката. Ако искате да предложите на вашето куче уютен дом дори и през най - студените зимни дни трябва задължително да сложите някаква изолация. Това ще задържи студа навън и ще запази къщичката топла и уютна.

Не забравяйте да проверите внимателно къщичката за дупки или някакви слаби места, тъй като кучето може да използва изолацията като играчка и по - този начин да компроментира топлоизолацията.

  • Подложки за отопление и агрегати

Ако се притеснявате, че изолацията сама по себе си няма да бъде достатъчна винаги можете да добавите някакъв нагревател, който допълнително да вдигне градусите в къщичката.

Подложките за отопление не трябва да са много големи и не трябва да се оставят да работят постоянно, защото това може да изложи кучето на риск от изгаряне или дехидратация. Могат да се добавят отоплителни тела, които да затоплят външната част на къщичката, а това от своя страна да затопля въздуха вътре.

Ако изберете допълнително да отоплявате къщичката с някакъв електрически уред трябва много добре да скриете кабелите, за да избегнете риска от дъвчене. Един токов удар може да причини сериозни наранявания на домашния любимец и дори да доведе до смърт.

  • Постеля

Избора на евтина постеля като например парцали, накъсани чаршафи или платове е бърз и лесен вариант, но те няма да държат топло на кучето, ако се намокрят. Затова по - добрия вариант е да покриете дъното на къщичката с със слама или талаж.

Тази постеля е по - топла и най - важното кучето ще е сухо. Постелята трябва да се подменя на всеки 2-3 седмици, за да се поддържа добра хигиена.

  • Вода

През зимата водата често замръзва, а кучето има нужда от постоянен достъп до прясна вода. Затова проверявайте няколко пъти на ден дали водата в купичката не е замръзнала и ако това е така сложете нова вода.

Как да направите изолация от стиропор?

Поставянето на листове стиропор е лесно като детска игра и всеки може да се справи. Този тип изолация ще задържи топлината в къщичката и кучето ще се чувства комфортно и в най - студените дни.

Първото нещо, което трябва да направите е да махнете предната стена на кучешката къщичка. Това ще ви даде лесен достъп до вътрешната част на къщичката и ще можете да измерите всичко много по - лесно. След това нанесете тези размери върху листовете стиропор като използвате прав ъгъл.

Изречете желаните размери като използвате макетно ножче. Това гарантира, че ръбовете ще са прави и ще си паснат идеално, когато се листовете се поставят върху къщичката.

След това листовете могат да бъдат залепени с лепило или захванати с помощта на щамповащ пистолет. Във втория случай трябва да се уверите, че скобите не са преминали изцяло през дървото, защото могат да наранят кучето.

За още по - добра изолация може да поставите стиропор и от външната страна на къщичката. Отново измерете всичко добре изрежете необходимите парчета и ги залепете.

Накрая огледайте всичко добре и ако някъде забележите процепи или дупки ги запушете със стиропор или друг изолационен материал.

Как да си направите нагревател за кучешката къщичка от консерва?

Ако не искате да харчите излишни пари може да направите нагревател от подръчни материали. Всичко от което се нуждаете е:

  • 100-ватова лампа
  • боядисана консерва
  • малко кабел
  • основа за лампата
  • телена скоба
  • бормашина
  • трион
  • ъглови скоби
  • винтове и гайки
  • спрейове за тел

Тези материали ще ви помогнат да поддържате една постоянна температура от около 15 градуса в къщичката на кучето през зимата. Ако правите това сами трябва добре да имате добри познания за електричеството, защото в противен случай може да поставите кучето в риск или да предизвикате пожар. След като инсталирате всичко проверявайте къщичката на всеки 2 часа, за да сте сигурни, че няма никакви проблеми.

Изгледайте видеото, за да видите нагледно как можете да си направите нагревател от боядисана консервена кутия. >>>> ВИДЕО

Как да си направим собствена къщичка с изолация от нулата?

Какво да застелим в кучешката колибаМожете и сами да си направите къщичка и да я изолирате, а не да купувате готова от магазина. Трябва само да имате подходящите инструменти, материали и много търпение. (снимката е примерна!)

Представяме ви примерна схема за изграждане на къщичка за кучета с две отделения. Едната част може да се ползва за подслон от кучето, а другата да е неговото спално помещение.

Материалите, от които се нуждаете са: шперплат, монтажна пяна, лепило, щамповащ пистолет, винтове неръждавейки, трион, бормашина, чук и др.

Първата и най - важна стъпка е да измерите кучето. Къщата, която искате да построите трябва да бъде достатъчно голяма, за да може кучето спокойно да се обърне в нея, и достатъчно малка, за да е колкото възможно по - топло. Измерванията, които трябва да направите са:

  • ширина – дължината на кучето + 30 см.
  • дължина – дължината на кучето + 45 см.
  • височина в предната част на къщичката – височината на кучето + 25 см.
  • височина в задната част на къщичката – височина на кучето + 8 см.

Покрива на къщичката трябва да има наклон, така че да не се насъбира вода. Винтовете, които се използват за сглобяването на отделните части на къщичката трябва да издържат на атмосферните условия - най - добре е да са неръждавейка.

Отрежете парче шперплат за пода на къщата. Не забравяйте да повдигнете къщичката на някаква основа, за да не лежи директно на земята.

Страниците на къщата трябва да бъдат закрепени към основата с помощта на винтове неръждавейка. Уверете се, че страниците са перпендикулярни на основата, за да може след това да поставите правилно покрива.

След това добавете ъгловите скоби, за да направите стабилна цялата констукция.
Следващата стъпка е инсталирането на преградата, която ще осигури достатъчно топлина, дори и в най - студените дни. Разделителната стена трябва да бъде прикрепена към основата.

За да увеличите максимално ефективността на къщичката трябва да сложите и изолация. Изолацията може да бъде сложена с помощта на лепило или щамповащ пистолет.

Преди да инсталирате предната стена трябва да измерите отвода за кучето. Височината на отвора трябва да бъде само няколко сантиметра по - голяма от височината на кучето, а ширината поне 7-8 см по - голяма от ширината на кучето. Отвора трябва да бъде в центъра на предния панел и да има заоблена форма.

Покрива трябва да е по - дълъг и по - широк от основата на къщата. По този начин ще си гарантирате един сух периметър около къщичката.

Представяме ви няколко видео урока, които да ви помогнат да направите сами къщички за кучета с изолация:

Видео 1: ТУК

Видео 2: ТУК

Видео 3: ТУК

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...