🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Австралийското правителство добави коалите в списъка със застрашени видове

В някои части на континента популацията от коали намалява застрашително, най - вече заради разширяването на зоните обитавани от човека и изменението на климата.

Популацията от коали в Куинсланд, Нов Южен Уелс и териториите около столицата Камбера са били поставени в националния списък на уязвимите видове, по изричното настояване на министъра на околната среда Тони Бърк.

Добавянето на коалите в списъка с застрашени видове в тези райони ще преустанови урбанизацията в защитените територии в опит да бъде овладяно рязкото намаляване на броя им. За последните две десетилетия популацията от коали е намаляла с 40% в Куинсланд и 30% в Нов Южен Уелс.

Решението на Тони Бърк идва след доклад на сената, който настоява за по - голямо финансиране на проектите свързани с мониторинга на популациите от коали. В докладът се посочва, че основните опасности, пред които е изправен видът са заболеваемостта, загубата на местообитание и измененията в климата. Нападенията на домашни кучета срещу животните също е изтъкнато като опасност.

През последното необичайно горещо лято много коали са потърсили вода в басейните на къщите на хората и някои от тях са станали жертва на атаки от страна на кучета.

Коалите са един от националните символи на Австралия. Съществуват известни спорове между правителството и природозащитните организации за броя на коалите останали в дивата природа.

Според данни на правителството те са около 200 000, докато природозащитните организации алармират, че истинският им брой вече е под 100 000.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...