🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Азиатските гепарди са на ръба на изчезването

Природозащитници алармират, че азиатския гепард е на прага на изчезването. Това предупреждение идва, след решение на ООН да спре финансирането на опитите за спасяване на тези изящни големи котки.

В дивата природа са останали по - малко от 50 азиатски гепарда и всички те се намират в Иран. Учените се опасяват, че ако не се вземат спешни мерки едни от най - грациозните ловци на планетата са обречени.

"Липсата на финансиране означава почти сигурно изчезване за азиатския гепард. Иран вече загуби азиатския лъв и каспийския тигър. Сега сме на път да загубим и азиатския гепард" - споделя иранския природозащитник Джамшид Парчизадех.

Азиатските гепарди са малко по - малки от своите африкански братовчеди. Те имат светлокафява козина на черни петна и отличителни шарки по главата, които наподобяват стичащи се сълзи.

Африканските и Азиатските гепарди са най - бързите животни на Земята. Използвайки своята скорост те ловуват антилопи, газели и друга умерено голяма плячка. В миналото Азиатските гепарди са били широко разпространени по целия континент.

Първо изчезват в Индия, където са били ловувани за спорт. Увеличаването на населението и разпространението на селското стопанство също значително намаляват броя на животните през 19-ти и 20-ти век. В крайна сметка Азиатските гепарди изчезват от всички райони на континента, с изключение на няколко района в Иран. Природозащитниците се борят за спасяването на вида, но са изправени пред сериозни проблеми.

Местните пастири преследват и убиват гепардите, защото ловуват овце и кози. Фермерите ловуват гепарди с кучета или поставят капани. Освен това гепардите живеят на много голяма територия и често им се налага да пресичат оживени пътища и магистрали. През годините десетки гепарди са премазани от коли, въпреки предупредителните знаци по пътищата.

През последните години в Иран има много обществени инициативи, които имат за цел да повишат осведомеността за бедственото положение, в което се намират гепардите. През 2014 г. иранския национален отбор по футбол сложи снимки на Азиатски гепард върху официалните си екипи. Създаден бе план за опазване на гепардите, а 31-ви август бе обявен за национален ден на гепардите.

Въпреки всички предприети мерки броя на гепардите продължава да намалява. Има три основни защитени зони в Иран. В западната част на Кавир вече няма нито един гепард. В южните райони на Кавир популацията е толкова минимална, че е много трудно две животни да се срещнат и да създадат поколение. Единствено в северните райони около Туран и Миандаш има все още достатъчно гепарди за развитие на популация.

Изпълнението на мерките за защита на последните Азиатски гепарди е много трудно, тъй като от 1980 г. Иран е изправен пред тежки международни икономически санкции. Поради това международни организации за опазване на дивата природа срещат много затруднения при прехвърлянето на средства, които да се използват за спасяването на гепардите. Проблема се задълбочава и след като иранското правителство е направило някои съкращения в бюджета и по - специално в Отдела по Околна среда, който отговаря за опазване на застрашените видове животни.

Единствения сигурен източник на пари за финансиране на програмата за опазване на гепардите е бил по програма на ООН. Организацията обаче също е направила съкращения в бюджета си и от декември преустановява финансирането. В момента иранското правителство е оставено само да финансира и управлява програмата за спасяване на гепардите.

Какво е положението с Африканските гепарди?

В сравнение със своите азиатски братовчеди, африканския гепард е най - разпространения подвид гепарди и в момента популацията му е относително стабилна. Все още обаче има много проблеми за решаване.

Предполага се, че в дивата природа са останали около 7000 Африкански гепарда. Те са включени в "Червената книга" за застрашени от изчезване животни и са класифицирани като уязвим вид. Много учени и природозащитници не са съгласни с тази класификация и настояват вида да бъде обявен за застрашен, защото рисковете за животните са много големи.

В някои райони на Африка младите геперди се улавят от бракониери, след което се продават като домашни любимци. Много земеделци ловуват гепарди, защото ги смятат за заплаха за добитъка си. Смята се, че в Африка популацията на гепарди е намаляла с повече от 90% през 20-ти век.

Снимки: www.theguardian.com

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...