🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Африканските слонове са застрашени от пълно изчезване

Африка може да загуби около 20% от популацията от слонове само за едно десетилетие, ако сегашните нива на бракониерство се запазят. За тази тревожна статистика в понеделник предупредиха много групи за опазване на животните.

Около 22 хиляди слона са били незаконно убити в Африка през миналата година. Тази стряскаща цифра показва какви недопустимо високи нива е достигнало бракониерството на черния континент. Тази черна статистика бе представена на среща в понеделник между министри и експерти в Ботсвана, където се обсъждат мерки за намаляване на бракониерството, което придобива застрашителни размери, заради нарастващото търсене на слонова кост в Азия.

Най - тежко е положението в Централна Африка, където бракониерството е два пъти по - често срещано, отколкото в останалите райони на континента. В момента популацията от слонове в Африка наброява около 500 хиляди индивида, докато през 1980 г. те са били 1.2 милиона, а през 1900 г. - около 10 милиона.

Бракониерството процъфтява в Африка, заради бедността и слабото държавно управление в африканските държави. Главната причина за убийството на слонове са техните бивни. Търговията със слонова кост е забранена от закона, но незаконната търговия реализира космически обороти от над 10 милиарда долара годишно.

Цената на слоновата кост на черния пазар скочи повече от 10 пъти през последните 10 години и достигна 2000 долара за килограм. Бивните на един възрастен слон обикновено тежат от 15 до 20 килограма.

Последните години количествата нелегално търгувана слонова кост се повишават постоянно. Само през 2013 г. е отчетено увеличение от 20% в сравнение с миналия пик през 2011 г. Дестинацията за по - голямата част от слоновата кост е Тайланд и Китай.

На срещата в Ботсвана се очаква да се подпишат договори, които да демонстрират политическата воля най - вече на Китай на най - високо ниво, да се ограничи бракониерството и трафика на слонова кост.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...