🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Белият носорог – застрашен от изчезване

САЩ са вписали белият носорог в книгата със застрашени видове в опит да овладеят ширещото се бракониерство над дивите популации от носорози в Африка.

САЩ е център на търговията с рогове от носорози. Често страната се явява и транзитна точка, от където роговете поемат към югоизточна Азия.

Всъщност в Америка има най - много ловни трофеи на рогове от носорог и цели животни, според Тереза Телеки, която е директор на Humane Society International.

Между 2002 и 2012 година в САЩ са внесени 688 ловни трофея (включително глави и рогове на носорози). Криминално проявени лица купуват тези трофеи и ги препродават във Виетнам и Китай, където роговете от носорог се използват в народната медицина и се вярва, че лекуват много болести.

В азиатските държави рог от носорог се използва и за изработката на чаши. Един килограм рог от носорог върви около 65 хиляди долара на черния пазар. Това са рекордни цени и те обясняват зачестилите случаи на бракониерство.

В света има 5 вида носорози. Това са чернияt, индийскияt, суматрийскияt и явайскияt, които вече са включени в книгата със застрашени видове и са защитени от закона. Южният бял носорог е последният пети вид, който вече също попада в тази книга. Северният бял носорог се смята за изчезнал от 2006 година.

Въпреки името, което носи южният бял носорог е сив на цвят, достига тегло от 1500 до 2500 килограма и височина до 1.85 метра. Според последните преброявания в дивата природа са останали 20 160 бели носорога. Те се намират на териториите на Ботсвана, Намибия, Южна Африка, Свазиленд и Зимбабве.

Светът веднъж бе защитил белият носорог по силата на международно споразумение ограничаващо трафика на определени животни или т.н. "Конвенция по международната търговия със застрашени видове" (CITES). През 1995г. обаче предложение лобирано от Южна Африка извади белият носорог от този списък и бе позволен ограничен лов и износ на рогове.

През 2005 година международната общност изключи от този списък белият носорог и за територията на Свазиленд. Оттогава до сега търговията с рогове по света се е увеличила драстично. Цифрите показват една мрачна картина. Само за 2012 година бракониери в Южна Африка са убили 668 носорога. През 2007 година те са били само 13. Тази година в Южна Африка са били забелязани само 618 носорога.

Причината поради, която бракониерството се покачва през последните 6 години е икономическият растеж на Виетнам. Там има все повече богаташи, които не пестят средства в опитите си да си купят рог от носорог.

Сега след като белият носорог е вписан в книгата със застрашени видове всеки, който търгува с рогове ще бъде преследван от закона.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...