🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Сериозни проблеми очакват бозайниците заради климатичните промени

Проведено наскоро проучване показва, че повечето бозайници няма да успеят достатъчно бързо да се пригодят към климатичните промени, които се очакват.

Около 90% от бозайниците ще загубят своето местообитание заради климатичните промени, само в рамките на няколко десетилетия.

Те няма да могат да се пригодят или да достигнат зоните, където климата ще е подходящ за тях. Проучването също така разкрива, че около 10% от всички видове бозайници няма да могат достатъчно бързо да се пригодят към новите условия и е много вероятно да изчезнат като видове. В някои райони, като Амазония например този процент достига стряскащите 40%.

За някои видове промените в климата няма да повлияят по никакъв начин, за други те даже ще имат положителни последствия. За много видове те обаче ще доведат до масови измирания и загуба на местообитания.

Най - голям е рискът за приматите, които ще загубят до 75% от своите местообитания и съответно и от популацията им. Това ще се дължи на комбинацията от негостоприемен климат и невъзможността да стигнат до годни за живеене места.

Областите, в които изменението на климата най-бързо ще изпреварва възможностите за приспособяване на животните към условията са: Амазония, Полуостров Юкатан и Планините Апачи в югоизточната част на САЩ.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...