Българин уби и изяде световно защитен вид костенурка, наказват го само с пробация

Българин уби и изяде световно защитен вид костенурка, наказват го само с пробация

Сухоземната шипобедрена костенурка (лат. Testudo ibera) е световно защитен вид, фигуриращ в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-2002).

Освен това, тези костенурки са вписани в приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие, поради което тяхното безпокойство, събиране, убиване или задържане в плен се наказва според Наказателния кодекс на Република България.

Очевидно обаче, наш съгражданин на 59 години от Девня не е знаел този факт или ако го е знаел, то съзнателно е решил да се противопостави както на световното, така и на националното законодателство. Той намира костенурката в двора си и по - точно във високата трева до доматената си градина. Улавя защитеното животно и решава да го изяде. Споделя новината за "находката", както и намеренията си на своя съсед.

Тогава неговият познат се опитва да го разубеди, като го предупреждава за последствията, но след като вижда, че няма да успее, съвестно подава сигнал в полицията. За съжаление обаче, служителите на реда пристигат твърде късно. Защитената костенурка вече е убита и изядена.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години, както и глоба в размер от 5 000 до 20 000 лева. Въпреки това, Варненската окръжна прокуратура наказва девненеца само с 8-месечна пробация.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Тигър уби жена в зоопарк

Тигър уби жена в зоопарк

Жената, която е починала не е имала причина да бъде в заграждението при тигъра. Сара Макклей на 24 г...

Преоткрита жаба в Израел

Преоткрита жаба в Израел

Жабата, която дълго време се смяташе за изчезнала бе открита скоро от служител на природен парк в до...

Пчели убиха човек

Пчели убиха човек

Миналата седмица 62-годишен фермер от Тексас бе нажилен до смърт от африканизирани пчели, известни о...