🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Българин уби и изяде световно защитен вид костенурка, наказват го само с пробация

Сухоземната шипобедрена костенурка (лат. Testudo ibera) е световно защитен вид, фигуриращ в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-2002).

Освен това, тези костенурки са вписани в приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие, поради което тяхното безпокойство, събиране, убиване или задържане в плен се наказва според Наказателния кодекс на Република България.

Очевидно обаче, наш съгражданин на 59 години от Девня не е знаел този факт или ако го е знаел, то съзнателно е решил да се противопостави както на световното, така и на националното законодателство. Той намира костенурката в двора си и по - точно във високата трева до доматената си градина. Улавя защитеното животно и решава да го изяде. Споделя новината за "находката", както и намеренията си на своя съсед.

Тогава неговият познат се опитва да го разубеди, като го предупреждава за последствията, но след като вижда, че няма да успее, съвестно подава сигнал в полицията. За съжаление обаче, служителите на реда пристигат твърде късно. Защитената костенурка вече е убита и изядена.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години, както и глоба в размер от 5 000 до 20 000 лева. Въпреки това, Варненската окръжна прокуратура наказва девненеца само с 8-месечна пробация.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...