🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Вижте защо в центъра на София раздаваха сол от Атанасовското езеро

Доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) раздаваха на мунивачите пред НДК пакетчета със сол, добита от Атанасовското езеро.

Повод за необичайното събитие е фотоизложбата "Пера и езера", която популяризира две много достъпни, но недостатъчно познати места в България: защитена местност "Пода" и поддържан резерват "Атанасовско езеро", които се намират около Бургас.

Атанасовско езеро е най - голямата солница на България. Солта тук се добива по традиционен начин вече повече от 100 години. Сложна система от канали разделя езерото на отделни басейни, които са с различни по соленост води, докато ги задържи в кристализаторите, откъдето под влиянието на слънцето и вятъра водата се изпарява и остава само тънък слой сол.

Той се събира ръчно и се оформя в "бохори" – пирамиди от "бялото злато", които съхраняват солта и я пазят от стопяване. Оттам през цялата година тя се транспортира с дървени вагончета на теснолинейка, смила се и достига до трапезата ни.

Добивът на сол е представен през погледа на фотографите така, както никога не сте го виждали - абстрактно, динамично и уважително към труда на опитните солничари. Защото солодобивът в езерото не само че не вреди на многобройните обитатели, но напротив създава подходящи условия за почивка и гнездене на стотиците видове птици, които използват дигите и валовете.

Тук се срещат 333 вида птици от общо 420 за страната.

Атанасовско езеро има много лица, но най - интересното от тях се вижда в края на лятото, когато част от водите му се оцветяват в розово-червено, заради "цъфтежа на водата", на солничното раче и на магнезия в тях. И когато небето над него почернява от огромните ята на мигриращи щъркели, пеликани, осояди и орли.

Местността "Пода" се стопанисва от БДЗП още от 1989 година, когато е поставена под защита. Там се среща единствената по българското Черноморие колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан и 6 вида чапли.

Установени са 280 вида птици, което е близо 65% от всички видове птици, наблюдавани в България и повече от 30% от всички видове в Европа.

В изложбата са представени някои от най - интересните видове животни, които се срещат на "Пода", а също и спиращи дъха снимки, направени от птичи поглед с дрон и мотоделтапланер.

Изложбата "Пера и езера" ще бъде на Моста на влюбените до НДК до 14 август. Тя се организира от БДЗП по проект "Солта на живота" LIFE+, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.

А ето и една прекрасна инициатива, в която може да се включи всеки, който желае - Лагер на Атанасовското езеро! Повече подробности вижте ТУК!

За допълнителна информация: Емилия Янкова; тел.: 0878 599 367; e-mail: emilia.yankova@bspb.org

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...