🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Доказаха най - старото животно в света

Група изследователи от университета Бангор обявиха, че най - старото животно на света е мида намерена около бреговете на Исландия.

Те твърдят, че възрастта на мидата е 507 години. Мидата е кръстена Минг, защото по времето когато се е родила през далечната 1499 г., когато династията Минг е управлявала Китай. За съжаление Минг бе убита, когато изследователите опитали да отворят черупката й, за да разберат на колко години е.

Мекотелото бе открито още през 2006 г., но до момента учените не бяха наясно с неговата възраст. Първоначално те са смятали, че е на около 405 години, но по - детайлно изследване е установило, че нейната възраст е рекордните 507 години. Това прави мидата Минг най - възрастното животно намирано до момента.

Възрастта на мидите се определя като се броят пръстените и линиите по черупката, подобно на пръстените на дърветата. Тези линии показват и колко бързо е растяло животното в зависимост от сезонните промени.

Най - старото животно в светаТези пръстени се виждат и отвън, но не могат да се разграничат добре. Най - добре те се виждат от вътрешна страна точно между двете черупки. Затова учените решили да разтворят мидата, за да изчислят по - точно нейната възраст, но за съжаление това я убило.

Според учените невероятната продължителност на живота на мидата Минг се дължи на нейният изключително бавен метаболизъм.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...