🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Европарламентът може да забрани производството на гъши дроб в рамките на ЕС

Група европейски депутати са внесли законопроект в Европарламента, който ако бъде приет може да забрани производството и търговията с гъши дроб в рамките на Европейския Съюз, съобщава БНР.

Според инициаторите на този законопроект птиците се отглеждат в ужасни условия. Според италианският евродепутат Андреа Занони милиони птици биват системно измъчвани, тъй като производството на гъши дроб изисква птиците да бъдат хранени по - често от необходимото. Всеизвестен факт е, че гъските се гледат в малки тесни клетки, като някъде дори им приковават краката, за да може птицата да е обездвижена и черният и дроб да нараства повече.

Димитър Белоречков, председател на съюза на птицевъдите в България, е заявил в интервю за БНР, че в нашата страна гъските се гледат много по - хуманно и вече не се отглеждат в тесни клетки.

Страната ни е на второ място в Европа по производство на гъши дроб и ще бъде много сериозно засегната, ако предлаганата забрана влезе в сила. Според Белоречков в този сектор у нас работят около 5000 души и ако закона бъде приет те ще останат без работа.

От международната фондация за защита на животните "Четири лапи" подкрепят законопроекта и са сигурни, че както по - рано бе приет закона за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки, така и сега решението ще е в полза на птиците и ще бъде постигнат консенсус за тяхното по - хуманно отглеждане.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...