"Електропастири" за видри в Родопите

, последна редакция: 20 Ноември 2013

От години собствениците на рибовъдни стопанства в западните Родопи се оплакват от загубите, които търпят заради набезите не видри във водоемите.

Видрата обаче е защитен вид и собствениците на такива водоеми ги очакват сериозни глоби, ако започнат да се разправят по грубия начин с животните.

 

Решението на проблема като че ли най - накрая е намерено след като по идея на инициативната група "Витоша" в началото на септември на няколко развъдника са монтирани съоръженията "електронен пастир". Те представляват ограда, по която тече електрически ток и държи видрите и други животни далеч от рибата в развъдника. Подобни съоръжения се използват още и за опазване на кошери и домашни животни от мечки.

Стопаните на водоемите се похвалиха, че откакто е монтирана системата не са понесли никакви щети от видрите и те не могат да пробият защитата. По този начин се постига двоен успех, защото едновременно се защитават икономическите интереси на стопаните и популацията на защитената видра, за която има достатъчно храна и извън риболовните стопанства.

През октомври в Доспат ще се проведе среща организирана от инициативната група "Витоша". Там се очаква да дойдат много собственици на рибни стопанства, които да бъдат убедени в ползата за тях и за природата от тази система и те също да поставят подобни съоръжения около водоемите си.

прегледи 2112

Препоръчани продукти

Коментари за "Електропастири" за видри в Родопите

  1. 1.

    Ето една схема за изграждане на ел.ограда срещу видри.

  2. 2.

    От elpazach.Изгражда се с 4 реда успоредно свързани активни проводници на височина от нивото на земята съответно на 5,10,20 и 30 см. и от един ред неизолиран проводник по нивото на земята,който се заземява допълнително през 150-200м. и се свързва към заземителната система на захранващото устройство.За дължини над 1000м. е препоръчително да се използва поцинкована тел с дебелина най-малко 1,8мм.За изграждане на ограда с дължина 10км ще Ви е необходимо захранващо устройство Speedrite 3000 или по-мощнния модел при силна затревеност на оградата.

Подобни статии