🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

"Зелени балкани" спасиха от смърт 120 костенурки

На 03 юли, Спасителния център на Зелени Балкани спаси буквално от смърт и настани настанени 120 сухоземни костенурки.

Главно участие в това добро дело имат служителите на РПУ Раковски, които са ги конфискували, часове преди да бъдат продадени.

Костенурките били натоварени в 3 чувала и са открити случайно от служителите на реда, при рутинна проверка на кола на пътя.

Няколко часа след това, съвместно с РИОСВ Пловдив, костенурките бяха прегледани, описани и настанени в Спасителния център на Зелени Балкани.

"Костенурките са от двата вида, срещащи се у нас - шипоопашата и шипобедрена. Голяма част от животните са с висока степен на дехидратация, опаразитени и с тегло под нормата",

споделят от "Зелени балкани". Това не е първото посещение на екипа на Спасителния център в Раковски. През лятото на 2009 година отново там и пак със съдействието на РПУ Раковски са били конфискувани 153 костенурки, също предвидени за продан.

Междувременно в Пловдивския съд вече тече бързо производство срещу нарушителите. До приключване на делото 120те спасени, като по чудо, костенурки ще останат на отговорно пазене в Спасителния център.

Екипът на "Зелени балкани" изразява огромните си благодарности на фондация Геа Челониа за консултациите по настаняването и отглеждането на новите обитатели на Центъра.

*** Важно ***

И двата вида сухоземни костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-2002).

В Българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие(ЗБР) и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на Република България!

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...