🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Изненадващо - броят на дивите животни в Европа се увеличава

Много от емблематичните за Европа животни, които в последните десетилетия бяха на прага на изчезването започват да възстановяват своите популации и броят им нараства.

Според експерти в областта на опазването на дивата природа броят на рисовете, вълците започва да нараства из целия континент. Това явление не се е наблюдавало от десетилетия. Основни причини за тази положителна тенденция са съхраняването на техните местообитания, все по - голямата миграция на хората от селата към градовете и силното ограничаване на лова.

Доклада описващ увеличаващите се популации от диви животни в Европа е изготвен от организацията Rewilding Europe. Те са извършили обстойни анализи на 19 вида птици и 18 вида бозайници. Всички видове се увеличават от 60-те години на 20-ти век до сега. Има само едно изключение и това е иберийският рис, който продължава да бъде силно застрашен.

Сериозно увеличение на популациите се забелязва при  евразийските бобри и европейските бизони. Най - голямо е увеличението при белоглавите патици, които са увеличили популацията си с над 3000%. За последните 50 години кафявите вълците са се увеличили с 30%.

Увеличението на популациите на дивите животни в Европа е страхотна новина за всички природозащитни организации. Те обаче припомнят, че популациите в момента са много по - малки от тези през 17-ти и 18-ти век.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...