🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Кампанията за предотвратяване на престъпления срещу природата очаква вашите номинации

За четвърта поредна година Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите провеждат кампанията за предотвратяване на престъпления срещу природата „Аз пазя горите и орлите на България".

Активното гражданско общество и работещите институции са два от признаците на зрялата демокрация.

Поставянето на проблемите на обществото на преден план и вярата във върховенството на закона са важни предпоставки за едно по - добро бъдеще – както за хората, така и за природата. Ето защо в кампанията се приемат номинации както на професионалисти, така и на любители, които имат принос в предотвратяване на престъпления срещу природата.

Целта е те да бъдат поощрени и да бъдат пример за цялото общество като хора с активна гражданска позиция и високи професионални стандарти.

Неотдавна в медиите нашумя случаят с унищожаването на почти цяла новосъздадена колония белоглави лешояди в района на Кресна, вследствие на употреба на отровни примамки за хищници, който разбуни цялото общество. Това е типичен пример за престъпление срещу природата с огромни последствия и вероятна загуба на местната популация на вида.

Други примери за това са незаконното улавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа, трафик и търговия със защитени видове, използване на незаконни методи за лов с примамки, бракониерски отстрел, незаконно препариране, умишлени палежи на горски територии и други.

Много от престъпленията срещу природата обаче остават извън общественото внимание, както и хората, допринесли за предотвратяването им, а последствията са изчезване на световно застрашени видове, унищожаване на части от защитени територии.

Всеки желаещ може да направи номинация в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България" като номинира както себе си, така и колега или познат. Кандидатства се с попълването на формуляр за номинации. От значение е да бъдат приложени снимки, кореспонденция с институции, документи, показващи развитието на случая, тъй като те удостоверяват действията, предприети от кандидата.

В края на годината независимо жури от представители на БДЗП, ИАГ и медиите ще определи победителите в кампанията в две категории – Професионалисти и Любители. Всички те ще получат плакет, грамота и парична награда от 150 лева. За първи път тази година грамота ще получат и хората, изпратили номинациите. Награждаването ще се извърши на специална церемония пред медиите в края на годината.

Всички истории ще бъдат публикувани на интернет страницата на проекта и във фейсбук, за да достигнат до повече хора.

Номинациите се изпращат на адрес: kampania@eagleforests.org до 30.10.2017 г. Важно е да бъдат изпратени данни за контакт на кандидата: имена, адрес, електронна поща и телефон, както и на номиниращия.

За повече информация посетете www.EagleForests.org.

Кампанията се организира от Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците и се провежда в рамките на проекта „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България", финансиран от Програма LIFE+ на Европейския съюз.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...