🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Ловът у нас се забранява! Ето какво ни съветват БДЗП за ограничаване разпространението на птичи грип

Към днешна дата Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дават информация, че няма масова смъртност на дивите птици у нас.

Експерите от БДЗП съветват за стриктно спазване на превантивните мерки, за да се избегне разпространение на птичия грип у нас. Ключът към това са високите био-санитарни норми в птицефермите и личните стопанства.

На 3 януари 2017 година Министерството на земеделието и храните забрани официално ловът на птици с цел намаляване риска от контакт с болни птици и разпространение на заразата. По този начин ще бъде ограничен и риска от контакт на хора с вируса, което от своя страна увеличава риска от поява на нови опасни мутации.

Бажно е да се знае, че дивите птици също могат да боледуват, а също и да бъдат носители. Най - честите източници на заразата обаче са фермите с ниска хигиена. Експертите от БДЗП предупреждават хората с лични стопанства, отглеждащи птици да алармират, ако видят необичайно поведение или мъртви птици, а също така да спазват и добра хигиена, измивайки редовно ръцете си със сапун!

БДЗП призовава хората да не залавят безпомощни птици в опита си да ги спасят, тъй като това може да бъде опасно за тях! Всички граждани могат да подадат сигнал за болна или мъртва птица в цяла България на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните0700 122 99 или на спешната телефонна линия – център 112, където сигналите за диви птици ще се предават в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...