🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Мистериозна смърт на 13 белоглави орли

Властите разследват необичайната масова смърт на птиците по източния бряг на Мериленд, САЩ. Общо 13 белоглави орли са открити мъртви миналата събота. Грабливите птици са намерени във ферма в Карълайн, на около 145 км източно от Вашингтон.

Първата умряла птица е видяна от човек, който се разхожда в района. Той веднага сигнализира на компетентните власти, които при огледа откриват и останалите мъртви птици.

"Не знаем причината за смъртта на орлите и се надяваме местните хора да ни помогнат с ценна информация" - споделя Катрин Хибърд, говорител на щатската служба по опазване на дивата природа, която разследва случая заедно с местната полиция.

Следователите изпращат труповете на птиците до съдебномедицинска лаборатория в Орегон, за да се определи причината за смъртта на животните. Твърде рано е да се правят прогнози какво е причинило смъртта на орлите, но е крайно необичайно да има толкова много мъртви птици на такава малка площ.

През последните години са открити няколко мъртви орли по източния бряг, отровени неволно от земеделски стопани, които поставят отрова за лисици и други животни. Орлите изяждат умрелите отровени животни, а понякога това може да доведе до фатален край.

"Никога не сме виждали толкова много умрели орли на едно място" - казва Катрин Хибърт, подчертавайки, че разследването тече с пълна сила.

Белоглавият орел е националният символ на САЩ, но през 20-ти век птиците са на прага на изчезването заради бракониерски лов, отравяне с пестициди и загуба на местообитания. През последните десетилетия броят на белоглавите орли започва да се увеличава, най - вече благодарение на строгите забрани за лов на тези птици и извеждането от употреба на пестицида ДДТ, заради който черупките на яйцата на орлите изтъняват прекомерно.

Белоглавите орли са официално извадени от Книгата със застрашени видове през 2007 г., но въпреки това все още са защитен от закона вид и ловът им е напълно забранен. Наказанията за незаконен лов на белоглави орли са глоба до 100 хиляди долара и затвор до 1 година.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...