🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Мистериозно загинаха още две животни, вече и в старозагорския зоопарк

Основната теза, която изказват специалисти относно причината за смъртта на животните в зоологическите градини, е наличието на микотоксини. Те са резултат от недостатъчно добре съхраняван фураж.

Оказва се, че по-голямото количество дъждове през това лято е довело до покълване на зърнените култури, а оттам и до развитие на болестотворните микроорганизми.

А както е известно влажната среда е идеална за тяхното размножаване.

Първите данни, получени след изследване на пробите от софийския зоопарк, показват наличие именно на микотоксини. Те обаче влияят пагубно върху животинските видове, тъй като проявяват силно токсично действие.

Според експертите съществува вероятност обитателите на зоологическата градина да са станали жертва на вирусно заболяване. Каквато и да е причината, е факт, че смъртта на животните в София няма да остане изолиран случай.

Два муфлона са загинали в Зоопарк Стара Загора по време на тежкия им период на адаптиране към новите условия на живот. Подобно адаптиране се налага на животните, поради това че преди броени те са донесени от Пловдив.

Все още няма единодушно мнение каква може да е истинската причина за тяхната смърт, но след аутопсията е установено, че животните са страдали от ентеротоксини.

За да бъде предотвратена загубата на други редки и ценни видове, в зоопарка е предприето пръскане на клетките на животните и техните торища със специални препарати.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...