🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Над 1000 защитени костенурки в изоставени чанти бяха открити на сръбската граница

На границата между Сърбия и Унгария са заловени повече от 1000 шипоопашати костенурки. Те са били изоставени в чанти и открити от граничните патрули.

Защитените животни сега се намират под карантина, настанени в специални отделения на унгарската зоологическа градина Szeged. Ветеринарните лекари се борят с това, че животните страдат от тежка дехидратация.

В България тези костенурки (лат. Testudo hermanni) също се срещат все по - рядко. Те непрекъснато се отнемат от естествената им дива среда на живот, с цел да бъдат превърнати в домашни любимци. Другата причина, поради която видът е застрашен от изчезване, е това, че все още се използват за храна или се събират в огромни количества за религиозни ритуали, в които се пие кръвта им.

Всеки, който намери или забележи подобна сухоземна костенурка в домашна среда или пренасяна в чувал, може да подаде сигнал в РИОСВ (Регионална инспекция за околна среда и води; в поделението, което отговаря за съответния район).

Никой няма право да притежава, да безпокои или да убива тези животни, тъй като те са защитени от Закона за биологичното разнообразие. За тяхното връщане в околната среда може да се свържете и със спасителния център за диви животни към "Зелени балкани".

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...